HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Dögcédula

2011.11.12. 17:23 Morgó Medve

Hát ez bizony elég félelmetesen hangzik. Biztos van valami kulturáltabb elnevezése is, én azonban arra már nem emlékszem. Elég régen voltam kapcsolatban a sereggel, legutóbb is csak futólag, amikor visszavittem nekik a korábban kiadott cuccokat, hogy most már őrizzék ők, én meg megkaptam az obsitot, amiről egyébként gyerekkoromban azt hittem, hogy valami sétapálcához hasonló dolog lehet. Nagyon kellemes 27 év volt, de én ezután maximum népfölkelő leszek, ha majd úgy adódik.  A válásnak nem voltak ellene, hiszen ők kezdeményezték. Mielőtt végleg elváltunk volna felajánlották, hogy megvehetem a papírzsák tartalmát vagy annak egy részét, de olyan drágán adták, hogy köszöntem szépen, de nem kértem. A katonakönyvemet visszakapva mondtam, hogy a dögcédulát el tetszetek felejteni, ők meg mondták, hogy azt köszönik nem kérik, enyém lehet. Én meg boldog obsitosként, katonakönyvemben a dögcédulával hazafelé vettem az útirányt.

Aztán teltek múltak az évek, el is feledkeztem róla. A napokban azonban megint a kezembe került, beszkenneltem azzal, hogy ha úgy adódik megmutatom az olvasóimnak. Nem biztos, hogy mindenki látott már ilyet, a hölgyek közül legalábbis. Nagyon bájos darab, egy selyemzsinór félén lóg amely bizonyos információkat tartalmaz gazdájáról. Nem sokat, pont annyit amennyi alapján az azonosítás elvégezhető. Szerepel az ország valamint a viselőjének személyi száma. Ami ugyan már vagy 15 éve nem használatos, de valahol csak megőriztek egy listát ami alapján eldönthető, hogy kinek a nyakában lóg ez a bizonyos cédula. Gondolom az olvasók kitalálták, hogy ez arra az esetre volt rendszeresítve amikor a fémlapocska gazdáját már nem lehetett megkérdezni. Egyébként nagyon praktikus találmány, az azonosítást tényleg megkönnyíti. Íme itt van az a bizonyos dögcédula:


Nagyon szimpatikus darab. Mintha kétfelé lehetne törni, hogy két fél is magához vehessen egy-egy darabot.  Mindkét felén megtalálható az hogy Magyarországról van szó, valami a tulajdonos személyi száma. Amit én személyiségi okokból kicsit megbuheráltam. A bal felső sarokban lévő kör alakú nyílás funkciójára nem tudok rájönni. Mindenestre szép ízléses kivitelű, a zsinór nem csak tetszetős hanem gondolom erős is. Jó nagy ráhagyással van ellátva hogy a nagyobb fejű emberek is gond nélkül a nyakukba akaszthassák. Mondhatnám azt is, alapos munka. A seregre jellemző módon.

4 komment

Címkék: Katonaság

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr235182146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2011.11.12. 22:40:36

Épp azt akartam kérdezni, amikor megláttam a képet, hogy az a fölső lyuk minek van ott. De ezek szerint Te sem tudod. Kár.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.11.12. 22:48:12

Hátha tudja majd valaki.:)

morvaiildiko 2011.11.13. 17:19:42

Bár én nem vagyok katonaviselt ember, de ismereteimből hozzátennék ehhez a kicsit morbid témához. Szóval: azért van a kettéosztott rész, hogy aki ráakad néma viselőjére, a nyakán lógó cédulát rajta hagyva, csak annak felét letörve le tudja adni azt hivatalos helyre, jelentésre, azonosításra.Valószínű emiatt van a másik felén is lyuk, hogy ezt a medálrészt is lehessen felfűzni vagy egyéb módon rögzíteni. Egyébként a zsinór -épp úgy, mint a medál- éghetetlen anyagból készül, hogy bármilyen baleset esetén is megmaradjon és beazonosítható legyen a tulajdonosa. (hiszen akár tűz, akár robbanás, stb benne van a pakliban.)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.11.16. 05:59:56

Ildi, igazad lehet. Jól kitaláltad. :)
süti beállítások módosítása