Azért még ma, 21 évvel azután is, hogy teret nyert nálunk a piacgazdaság van, hogy meglepődöm árakon. Így voltam ezzel a közelmúltban is a városszéli nagyáruház prospektusait lapozgatva. Igaz, ma már egyre ritkábban autózom ki hozzájuk de azért a prospektusaikat szívesen lapozgatom. Például olcsó borjúhúst még most is csak ott tudok venni, kilóját olyan 1400 forintért. Sertésből ez drága lenne, de borjúhúsból elmegy. Na persze ne valami combra vagy ilyesmire gondoljunk, apróhús ez a javából, mondhatnám hogy nyesedék. De pörköltnek viszont kiváló, jó tejfelesen galuskával vagy szarvacskával fenséges ennivaló.
Aztán viszonylag olcsó kaviár is itt van. A 90 grammos lazac kaviár 2100-2200 forintért már megvehető. Jó, ez sem ingyen van de nagy ritkán be szoktam ruházni egy-egy adagra. Van fekete kaviár is, tokhalból, kicsit drágább, de az nem szokott érdekelni. Én a pirosat imádom. Mikor az ember fogai között elpattan egy-egy kis piros golyócska és megérzi az ember a hal ízét nagyon finom tud lenni. De ez a nemrégiben hirdetett tokhal kaviár kicsit meglepett, mégpedig az árával. No de tekintsük meg együtt, erről van szó.
Tudom nehezen olvashatók a számok, tehát segítek. A kisebb üvegben lévő tartalma 60 gramm, bruttó 18.623 forintért dobálják az ember után. A nagyobb (fém)doboz viszont 130 grammos, potom 39.873 forintért vehetjük meg. Látunk ott valami filléreket is de ezzel aztán már tényleg ne foglalkozzunk. És miután egy bizonyos idő óta jogszabály kötelezi a forgalmazókat a kilónkénti ár megadására, említsük hát meg a kilónkénti árat is. A kisebbnél ez 310.396 Ft, a nagyobbnál 306.721 Ft. Na ilyenkor mondja az ember, hogy fő hogy kapni lehet. Nem olcsó dolgok ezek, bizonyára a geotermikus hő dobja meg ennyire az árat, hogy a tradicionális orosz receptről, valamint a 600 méter mélyből feltörő kristálytiszta vízről már ne is beszéljünk. Így van ez, a minőséget meg kell fizetni. Én meg csórikám csak morgok itt és irigykedem azokra akik megtehetik, hogy majdnem 40.000 forintot fizessenek ki 130 grammnyi tokhal kaviárért. Amit azért már én is szívesen megkóstolnék, még ha nem is igazán szeretem. Már csak kíváncsiságból is. Egyébként elárulom, hogy ezeket az apró számokat én sem erről a képről olvastam le hanem arról, ami erre a linkre kattintva érhető el:
http://morgoblog.fw.hu/tokhal_kaviar.jpg
Ne hagyjuk ki, nézzük meg saját szemünkkel, hogy létezik kilónkénti több mint 300.000 forintos élelmiszer ár is Magyarországon. Ez már tényleg kapitalizmus. Kíváncsi lennék mennyit adnak el belőle. Gondolom azért csak viszik. Ha már kint van a polcokon.