HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

A tanári pályám vége

2012.01.24. 11:04 Morgó Medve

Itt a vége, fuss el véle, mondhatnám, ha vicces hangulatban lennék. De nem vagyok, így aztán maradnék a tényeknél.  A tegnapi nappal teljesen véget ért egyetemi pályafutásom. Még levizsgáztattam 3 hallgatót és ezzel tényleg vége. Nincs pénz, nincs tovább. Gondolom nagyon nem kell bizonygatnom ezt a pénztelenséget, mást sem lehet hallani a televízióban és a rádióban minthogy sok-sok milliárdot vonnak ki a felsőoktatásból. Arról amiről néhány hónapja még azt hittük, hogy több évre szóló elvonást jelent arról mára kiderült, hogy ez bizony egy éves elvonást fog jelenteni. Így aztán teljesen megértem, hogy a tanszék, a kar saját erőből kívánja megoldani azon tárgyak oktatását amelyeket idáig én vittem. Így aztán kapcsolatom ismét kissé lazult egykori munkahelyemmel. Természetesen akkor mehetek be az egyetemre amikor akarok, ígéretünk van nekünk nyugdíjasoknak, hogy ha a felújítás véget ér lesz a tanszéken egy nyugdíjas szoba, ahol letehetjük a táskánkat ha éppen bent járunk. Egyébként is a szobám még megvan, nem is is esett róla szó, hogy ebben történne változás. Úgy tűnik akkor sem sok vizet zavarok ha ott maradok még egy darabig, de  azért szép lassan megkezdem a kivonulást is.

Egy biztos szálam megmarad az egyetemmel, ez pedig az általam indított és moderált levelező listák. Úgy tűnik ebben nem lesz változás. Eddig is jobbára itthonról intéztem ezeket a dolgokat, ezután is így fogom. Persze egyfajta minőségi változással számolnom kell. A front sem lehet meg hátország nélkül, egy e g y e t e m i levelező lista sem lehet meg egyetemi információk nélkül. Sok függ attól, hogy a megmaradók mennyi információval látnak el. A hallgatói lista az más, a hallgatóktól eddig is az Interneten kaptam a híreket, tehát ott nem számolok minőségi romlással.

Végezetül néhány mondat arról, hogyan érint a dolog érzelmileg. Természetesen nem jól. 38 és fél évet töltöttem oktatással, tanítással, neveléssel. Úgy gondolom nem csináltam rosszul. Szerettem csinálni és igyekeztem jól csinálni. Természetesen innentől megindul egy lassú elszakadási folyamat az egyetemtől, a hallgatóktól, ami  végül is természetes ha az ember nyugdíjba megy, ha már nem jár be az egyetemre. A mostani hallgatók még ismernek, még el-elhívnak majd szakestélyekre aztán lassan ez is elmarad majd. Hiszen egyre többen szereznek diplomát, egyre többen hagyják itt az Alma Mátert, hogy helyükbe újak jöjjenek. Akik számára már semmit nem fog mondani a nevem. Azért addig még van néhány év, ezalatt nekem is lesz időm hozzászoknom ehhez az új helyzethez.

Hogy mit fogok csinálni? Végre azt amit idő hiányában idáig nem tudtam: olvasni, olvasni és olvasni. Először kiolvasom a saját könyvtáramat, aztán átmegyek ide szemközt a könyvtárba, aztán a megyei könyvtárba. Ha meg meguntam az olvasást keresek magamnak olyan elfoglaltságot amire korábban aztán végképp nem jutott idő.  Végre úgy fogok zenét hallgatni, hogy közben nem csinálok, semmit csak élvezem a muzsikát. Idáig mindig úgy hallgattam szimfonikus zenét, hogy soha nem láttam a zenészeket mert mindig dolgoztam közben. Botfülű vagyok de számtalan olyan zenemű van a világon amit még az én botfülemmel is lehet élvezni. Millió dolog van amire soha nem jutott időm. Hát most lesz. Persze hiányozni fog az egyetem, a tanítás, a hallgatóim. De hát egyszer minden véget ér, véget ért ez is. Sajnos kevés kép készült oktatói tevékenységemről, előadásról, vizsgáról. Ami volt azokból kiválasztottam néhányat:

Ez a kép például 1979-ben készült, műszaki hőtan előadáson. Volt fehér köpenyem is, de ezt jobban szerettem. Jobban bírta a gyűrődést és ezt nem szó szerint kell érteni.:)

 

Ez a két kép tavaly készült. Háttal állok mert még mindig fontos az inkognitóm.:)

Ez egy kiscsoportos előadás. Ők azok a levelező hallgatóim akik szakestélyt rendeztek a tiszteletemre. Ezúttal is köszönöm nekik.

Vizsga. Előtérben Eszter, bányász egyenruhában.

Ez is vizsga, vagy csak zárthelyi. Az öltözékből ítélve inkább zárthelyi. Az a fehér ott a kolléga vállán az én pulóverem. Kölcsönadtam neki mert nagyon hideg volt a pincében. Ezt előre tudva én direkt kettőt vittem magammal.

Végezetül egy index. Ami ma már nincs, ebben a vizsgaidőszakban már enélkül jártak a hallgatók vizsgázni. Én sajnálom, fontos volt. Ettől is diák volt az ember.

És akkor tényleg itt a vége, fuss el véle! :)

8 komment

Címkék: Egyetem Személyes

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr885182177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attila 2012.01.25. 00:55:12

Nagyon hosszu, boldog es hasznos nyugdijas eveket kivanok. Nagyon sokat koszonhetek Neked az egyetemi evek alatt nyujtott segitsegedert es az azota eltelt tobb mint 20 ev alatt pedig folyamatosan tartottad bennem a lelket. Me'g hosszu ideig tartsad ugyanigy :-). Barati udvozlettel.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2012.01.25. 18:54:56

Kedves Attila, köszönöm szépen kedves szavaidat és a jövőre vonatkozó jókívánságaidat.:)

Tolnai János 2012.01.30. 09:35:24

Kedves Mitya ! Még számtalan rántott húsos zsömlét, szárított halat és lókolbászt kívánok Neked.Gondolom,hogy ezek a kedvenceid közé tartoznak. Az OBI parkolójában a faházban jó minőségű pacikolbász van megfizethető áron.A nagy TESCO-ban pedig orosz bolt nyílt. Döme

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2012.01.30. 21:36:57

Kedves Döme, köszönöm a jókívánságokat, valóban imádom a a fentebb említett dolgokat. Holnap megnézem a lókolbászt meg az orosz boltot is. Kösz a tippet.:)

stali 2012.02.01. 07:31:15

A tanár egész életében tanár marad. A katedra fog hiányozni, az új oktatási helyzetek, a feltételek változása csak a múltat teszi vonzóvá, a jövőt nem feltétlenül mutatja kívánatosnak. Te még előtte vagy az érzelmi hullámoknak, de a blog sem rossz terápia. Na megállj csak, megyünk mi még a közeledbe, aztán majd jól elnosztalgiázunk! (Igen jót vigyorognék, ha Selmecen egyszer spontán módon összefutnánk. Még van tervem oda elmenni.)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2012.02.02. 20:06:05

A katedra biztos hiányozni fok, már most is hiányzik. Az azért jó, hogy nálunk tanítás nélkül is megmarad a kapcsolat a hallgatókkal. Február 11-én például megint gyesznótor lesz a rókákkal. Holnap meg 17-én szakestély. Mindig mondtam vidám élet van itt az Egyetemvárosban. Selmecen velem leginkább a Böhm féle Restauráciában lehet összefutni. Ott keressetek majd. :)

dittke 2012.03.11. 10:39:20

Ez nagyon megható írás volt:) Tudom megtalálod az elfoglaltságodat, egészségben töltött boldog éveket kívánok!

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2012.03.13. 18:53:47

Örülök, hogy megérintett az írásom.:) Köszönöm szépen a jókívánságokat. :)
süti beállítások módosítása