Én úgy gondolom ez a csirkecomb farral új találmány lehet. Nem emlékszem, hogy korábban láttam volna ilyet. Volt far-hát, meg volt comb, most meg már létezik comb farral is. Természetesen csirkecombról van szó, amelyhez újabban hozzácsapnak egy kis far darabot is.
Miután pontos adataink nincsenek súlyokról és árakról kénytelenek vagyunk a józan ész alapján eldönteni vajon mi vezethette az újítók akaratát mikor feltalálták eme szokatlan konstrukciót. Azt hiszem azt a verziót elvethetjük, hogy ezzel mi vevők jobban járunk, ők meg ráfizetnek. Viszont ha nem emiatt rúgták fel az évszázados csirkebontási tradíciókat akkor nyilván ennek ellenkezője lehet az igaz, azaz egy kicsit ők jobban járnak mint mi. Nem sokkal, mert az feltűnő lenne, éppen csak egy kicsikét. De mint tudjuk sok kicsi sokra megy, így hosszabb távon biztos nyereséget hoz ez a változtatás. Mi viszont észre sem vesszük 3-4 csirkecomb esetében azt a kis árkülönbséget. Azt hiszem ez a tranzakció valahol megközelíti azt az estet, amikor (majdnem) mindenki jól jár. Illetve az eladók egy icike-picikével jobban, de ezt mi vevők úgy gondoljuk, hogy még belefér.
Érdemes néhány sor erejéig elidőzni még a dolog gasztronómiai vonatkozásainál is. Azzal ugyanis, hogy kissé megtoldották a combikát egy kis farral nagyobbá is vált az egész. Így viszont nehezen fér el a meglévő grill sütőkben. Nekem kettő is van, egyikben sem helyezhető el könnyen 2 darab egymás mellett. Egyet sütni viszont gazdaságtalan, egy mellett üldögélni és azt forgatni kész időpazarlás, ennyi ideje még egy nyugdíjasnak sincs. Kettő viszont nagyon nehezen fér el mind a Csehszlovák gyártmányú grill sütőmön (Minigrill), mind pedig egy nyugati külországból származó Elin márkájú grillsütőmben. Úgy tűnik mindkét darab konstruktőre két darab csirke combban gondolkodott és eszébe nem jutott, hogy egyszer majd a csirkecombok tartalmazhatnak még egy kis darab far részt is.
Én a múlt héten megsütöttem négyet, kész kínszenvedés volt a forgatása. És nem csak azért mert nagyok, hanem azért is mert magasabbak mint a hagyományos csirkecombok, így aztán résen kellett lenni, hogy ne érjenek az izzó fűtő szerkezethez. Megfordult a fejemben, hogy feldarabolom, viszont szerintem ekkor még tovább tartott volna a sütés. Hát nehéz dolog ez ezzel az újítással. Van még néhány darab Mályiban a mélyhűtőben, azt hiszem pörkölt lesz belőlük. Aztán ha grillezni akarok majd veszek csirkecombokat, far nélkül.