HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Hideg

2012.12.27. 11:36 Morgó Medve

Úgy hallom Oroszországban és Ukrajnában elég hűvös van mostanában. Jó lenne kipróbálni, mondjuk úgy 10-20 percre. Engem mindig is izgatott a nagy hideg. Egyszer szívesen kipróbáltam volna mondjuk egy mínusz 40 fokos hőmérsékletet. Valószínűleg azért ezt a 40 fokot mert ahogy olvastam a szovjet munkatáborokban (Gulag) ennél hidegebb esetén már nem kellett kimenni a foglyoknak dolgozni. Persze voltak parancsnokok akik nem foglalkoztak az előírásokkal, ők bizony kivezényelték a szerencsétleneket. Mínusz 20 fokba az ember könnyen belefut még itthon is. Ha jól emlékszem tavaly télen is volt ilyen alacsony hőmérséklet. Szegény Morzsi ekkor pusztul el, hiába laktak már a pincében. Hiába, öreg volt már szegény, kevésbé bírta a hideget mint a két fiatalabb. Tehát, hogy úgy mondjam, mínusz 20 fok nem kunszt. Bár ha egy kis szél akad mellé eléggé meg tudja viselni az embert.

Emlékszem 1974 telén jártam 2 kollégával Moszkvában. December volt, nem sokkal karácsony előtt. A szállásunk Moszkva külvárosában volt, egy nem túl drága szálloda, amely sok apró épületből állt. Mikor megérkeztünk és lepakoltunk nem akaródzott kint maradni, úgy gondoltuk metróval bemegyünk a Vörös térre. Nem ideológiai indíttatása volt a dolognak, egyszerűen mi külföldiek mindig is azt tekintettük a város központjának. És ha már ott voltunk nem akartunk este 8-kor lefeküdni. Tudtuk, hogy hideg van, de a - 25 fokot nem tartottuk vészesnek. Nem is volt baj addig amíg ki nem kellett mennünk a föld alól. Amikor azonban a Történelmi Múzeum előtt kiléptünk az aluljáróból megcsapott bennünket a jéghideg szél és úgy éreztem mintha borotvahab nélkül borotválnák az arcom. Vissza is fordultunk rögtön és mentünk vissza a szállásunkra. Aztán másnapra enyhült kicsit az idő, a szél is elmúlt és már nem éreztük annyira terhesnek az utcai tartózkodást.

Én egyébként kétszer voltam Szibériában, Novoszibirszkben. Mindkét alkalommal nyáron. Az meg ott ugyanolyan volt mint nálunk. Júliusban rekkenő hőség volt, még az Ob folyóban is megfürödtünk. Valamikor írtam is róla, itt elolvasható.

Aztán egyszer írtam Norilszkról is, a sarkkörön túl lévő városról ahol bizony a - 50 fokos hőmérsékletek sem ritkák. Itt a képeket érdemes megnézni. Rám legmélyebb benyomást az éjszakai, de lehet hogy csak esti képek tették. Szinte sugároz róluk a hideg. Képzeljük el, hogy vendégségből bandukolunk hazafelé mondjuk hajnali 3 óra felé.  Végezetül javaslom nézzünk meg egy fél perces videót. A fiatalember egy fazék forró vizet önt ki az erkélyről - 41 fokban. Két kamerával veszik, szerintem érdekes dolog:

https://www.youtube.com/watch?v=jKMNSvpB9dY&feature=player_embedded

 

3 komment

Címkék: Orosz és szovjet témák

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr825182317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2012.12.27. 20:16:00

Még, hogy a mínusz 20 az semmi! Nekem még a mínusz 10 fok is túl sok. (Mármint elviselni sok.) Pláne, ha még a szél is fúj hozzá! Brrrr... Én nem vagyok kíváncsi a mínusz 40-re. Remélem, sosem fogom megtapasztalni, hogy az milyen.

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2012.12.28. 20:07:14

Hát nem vagy kíváncsi milyen az a mínusz 40 fok? :))) Mondjuk sok esélyünk nincs a megtapasztalásra. Hozzáteszem, hálaistennek.:)

Samu 2012.12.28. 21:09:45

Nem, nem vagyok kíváncsi rá. Remélem,soha nem fogom érezni a mínusz 40 fokot. Szörnyű lehet.
süti beállítások módosítása