HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

A műtét utáni lábadozás

2013.04.09. 17:47 Morgó Medve

Tegnap volt 2 hete az epekő műtétemnek. Mielőtt az itthoni lábadozásra térnék visszatérek a legutóbbi írásomhoz. Többen kérdezték levélben, hogy mit jelent az hogy a pisilés megbolygatódott bennem? Miután gyanítom sokan fogják ezt olvasni műtét előttiek is, megírom. Ez azt jelentette, hogy nagyon gyakran kellett a kacsáért lenyúlnom a földre. És ha már a múltkori írásnál tartok, elfelejtettem megírni, hogy mikor felébredtem az ágyamon és a lyukakat számoltam addigra már be volt kötve egy infúzió is, gondolom a folyadékpótlás végett.

És akkor térjünk rá a hazajövetelre. Mindenekelőtt átgondoltam miket szeretnék enni és összeírtam a beszerezni valókat amit a feleségem be is szerzett. Az étkezésemnél saját érdekemben kerülnöm kellett és kell még ma is a zsíros ételeket mert az epe annak megemésztésében különösen fontos szerepet játszik. Így aztán az első néhány napban rengeteg húslevest ettem a benne főtt sovány húsokkal és zöldségekkel. Aztán megpróbáltam a gulyáslevest is, úgy hogy az erkélyen hagytam lehűlni, akkor leszedtem róla a zsírt és már meg is lehetett enni. Emellett virslik, parizerek, grillsütőben sült csirkecombok jelentették a változatosságot. Húst hússal ettem. Kissé ijedten szemléltem a sok töltöttkáposzta és sólet konzervemet, hogy ezekkel mi lesz majd? De aztán ahogy olvasgattam az Interneten a diétás tanácsokat elolvastam azt is, hogy egy idő után szépen apránként, nem túl nagy adagokban megehetem ezeket is. Desszertnek almát és banánt ettem. Nagyjából ehhez az étrendhez tartom magam most is.

Az innivalók dolgában nehéz eligazodni az Interneten. Nagyon gyakran olvasni olyant, hogy kerüljük az alkoholos italokat meg a szénsavasokat is. Hát ez jó. Kerüljük! De azért ha nagyon muszáj ihatunk? Egyébként idáig egy gramm alkoholt sem ittam, nem is kívántam, de két nap múlva olyan környezetben leszek ahol viszont jó lenne meginni egy-két korsó sört. Vagy 2-3 deci bort. Azt hiszem az utóbbit megkockáztatom majd. Egyébként a napi 2-3 plusz pezsgőtablettámat eddig mindig megittam kevés vízzel, nincsen bajom tőle. A műtét óhatatlanul fogyással is együtt járt. Mikor hazajöttem a kórházból 4 kilóval biztos kevesebb voltam, de érdemesebb ezt 2 hét távlatából szemlélni.  Sajnos pontos adatot nem tudok mondani mivel a felső határ a műtét előtt állandóan ingadozott de az 5 kiló biztos. Kicsit csodálkozom, hogy nem több, hiszen nagyon diétás életet élek, de ha ennyi, hát ennyi.

A sebeim állapota túlnyomórészt kiváló. A műtét utáni 9. napon (múlt hét szerdán) megtörtént a varratkiszedés. Azóta zuhanyozhatok. A 4 sebből 3 tökéletes, egy amelyik a gyógyulás szempontjából elég rossz helyen van még nincs rendben. Naponta cserélem rajta a gézt meg ragtapaszt tusolás után. És kissé elkedvetlenít.

Mint minden hasonló esetben a kivett dolgokat elküldik szövettanra. Ez itt is megtörtént, a vizsgálat szerencsére kedvező eredményt adott.

Végezetül szólnék még az injekciózásról. A műtét után kaptam egy receptet amit beváltottam és kaptam 10 darab fecskendőt amibe gyárilag elhelyezték a beadandó szérumot is. Ezt naponta magamnak kellett beadni. Elárulom, hogy irtóztam tőle még a 10. napon is. Pedig nem fájt nagyon mert igen vékony tű volt. De megcsináltam minthogy a háziorvoshoz járjak vele vagy az ügyeletre. Prüszköltem, de beadtam. Ez véralvadásgátló, el lehet vele kerülni a trombózist. Örülök, hogy túl vagyok rajta. Ha ez a negyedik seb nem lenne, már rég elfelejtettem volna az egészet. Ami persze nem teljesen igaz, mert a diéta csak emlékeztetne rá.

Azt hiszem megelégszem ilyen terjedelmű beszámolóval. Nincs ebben több érdekesség. Megadnék viszont néhány linket amelyeket a kórházból való hazaérkezés u t á n találtam és olvastam el. Ezek jól jöhetnek azoknak akik még ezután szánják el magukat a műtétre. Amely ötletet egyébként én is támogatok. Vagyis szerintem ha valakinek vannak epekövei, vetesse ki. Elkerülheti a görcsöket, nem rákosodhat el (ami azért nem túl gyakori), nem okozhat hashártya gyulladást ami viszont elég ronda, fájdalmas és életveszélyes betegség.

És akkor a beígért weblapok:

http://epemutet.blogol.hu/

http://epemutet.freeblog.hu/

http://felkerek.blogspot.hu/2011/10/epemutet.html

 

 

 

 

 

5 komment

Címkék: Betegségek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr925213764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2013.04.10. 10:04:00

Örülök, hogy már lassan a lábadozást is elfelejtheted és a szövettan is rendben. :)

Morgó Medve 2013.04.11. 09:45:09

Köszönöm szépen. Valóban, egyre inkább egészséges embernek érzem magam. :)

Osiboy 2014.02.11. 19:40:59

Szia,

Rám is ugyanez a műtét vár. Ami viszont érdekelne, de ne találok róla semmit, az az, hogy műtét után hny héttel kezdhetted az aktív mozgást. Gondolok itt a kocogásra, focira vagy pl a fizikai munkára. A sebek nem voltak később érzékenyek ezekre a tevékenységekre?

Válaszodat előre is köszi.
Üdv:
Ádám

Morgó Medve 2014.02.12. 07:29:10

Szia! 8 nap múlva volt a varratkiszedés, utána a 4 sebből (egy amin a cső jött ki, a másik három a műtéthez kellett, ezeket hívnám "munkanyílásoknak") 3 teljesen rendben volt. Víz érhette, teljesen bezárultak. A köldöknél lévő "munkanyílás" nálam elég hosszú idő alatt gyógyult be, hetekig cserélgettem rajta a tampont. De az én esetem szerintem egyedi eset volt. Ennek ellenére állítom, hogy kocogni tudtam volna a varratkiszedés után rögtön. A foci azért kockázatosabb mert neked is mehetnek meg a futás is erőteljesebb és főleg hosszabb idejű igénybevételt jelent. A fizikai munka még korai lett volna. 2 hét után azonban már egyszerűbb fizikai munka is szóba jöhetett volna. Nálad viszont lehet hogy a negyedik seb is teljesen begyógyul a varratszedésre. Én a túlsúlyom miatt gyógyulhattam lassabban. Hamar túl leszel rajta, észre sem veszed. Én egyetlen fájdalomcsillapítót nem vettem be, pedig kínálgatták a nővérkék. :)

Morgó Medve 2014.02.12. 07:35:00

Szerintem ha 8-9 nap múlva a sebeid begyógyulnak akkor kocogni rögtön tudsz, focizni úgy 3 hét múlva, fizikai munkát szintén. Mondjuk nem lapátolni, mert az feszíti a hast.
süti beállítások módosítása