HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Az új teáskanna

2013.04.30. 17:53 Morgó Medve

Névnapomra kaptam egy új teáskannát is. Volt nekem addig is egy, de egy kicsit már el volt égve. Már ami a kinézetet illeti, mert különben príma teavizeket forraltam vele. Egyszer elfelejtettem a kiöntő nyílásra ráhajtani azt a műanyag kupakot a kis lyukkal, így nem fütyülhetett szegény. Mire meg kimentem a konyhába addigra szépen túlmelegedett, víz meg már egyáltalán nem volt benne. Éppen időben érkeztem, hogy a kannát még megmenthessem.

Korábban is voltak már hasonló eseteim, akkor az a lehajtható kupak is elolvadt. Ilyen esetben a megmaradt teáskanna napjai persze meg voltak számláva, mert fütyülés híján csak idő kérdése volt, hogy mikor ég el, úgy hogy már tényleg csak ki dobni lehet. A képen látható teáskanna nem az enyém, ezt az Internetről szedtem le. Azt nyilván óvatosságból nem tehetem ki.

chaynik.jpg

Visszatérve a névnapi teáskannára, mikor megkaptam egy-két napig még a régivel forraltam a vizet, aztán egyszer csak úgy gondoltam illene már áttérni az újra. Kivettem a dobozból és hallottam, hogy valami zörög benne. Megnéztem, hát egy műanyag valami volt, az a bizonyos lehajtható kupak. No nézd csak, mondom, van fejlődés, ez már biztos rácsavarozható vagy rápattintható. Helyezném rá, akkor látom hogy ez bizony le van törve, ezért van beledobva a kannába. Ezután egy kétmenetes csere következett a boltban ahol vettük, természetesen azzal  a feltételezéssel, hogy mi törtük le. Nagynehezen azért csak kicserélték, persze gyanús pillantások közepette. Ezután már tényleg semmi akadálya nem volt, hogy használatba vegyem.

Úgy gondoltam előtte kimosom. Kezembe vettem a mosószeres szivacsot, belenyúltam a kannába és kezemmel végigtöröltem körben a kannát. Épp hogy elkezdtem a kezem már el is volt vágva, ugyanis a kanna felső, kör alakú nyílása (ahol a vizet kell betölteni) pengeéles volt. Gondolom műszakilag megoldható lett volna körben a visszahajlítás, de ezzel nem foglalkozott a gyártó. Megtöltöttem vízzel, majd visszatettem a fedelet azzal, hogy a jövőben majd a kiöntő nyíláson keresztül töltöm fel a kannát. Ezután feltettem a gázra és vártam a sípolást. Hát azt várhattam. Ugyanis jött orrán száján a gőz, csak azon a pici lyukon nem, ahol sípolni tudott volna. Megnéztem alaposabban és láttam, hogy ez a lehajtható, lyukkal ellátott kupak egyáltalán nem ül fel, vagy ha úgy tetszik nem illeszkedik a kanna kiöntő nyílásához. Vagyis soha nem fog akkora nyomás kialakulni amennyi a sípoláshoz kellene. Tehát ez nem egy sípoló teafőző. Egyúttal választ kaptam arra is, hogy miért volt az előző teafőzőben benne a letört darab. Mert a szerencsétlen aki megvette nyilván megpróbálta hozzáigazítani a kiömlő nyíláshoz és addig erőltethette amíg letört. Gondolom ezután visszavihette a boltba és eladták nekünk.

Összegezve az elmondottakat a teafőző balesetveszélyes mert elvághatja az ember kezét, nem sípol, ezáltal elégethető. De még nincs vége a hibáknak. A fedő rosszul zár, tehát az itt kiáramló gőz felforrósítja a teáskanna fogóját. Így aztán ha levesszük a gázról igencsak igyekezni kell kitölteni belőle a vizet, mert különben eldobjuk az egész kannát. Már csak hab a tortán, hogy még nem érte különösebb hőhatás, de 2 hét után már kezd sötétedni a szép fényes oldala, mintha egy kicsit megégett volna. 

Azért ha én mérnök lennék abban az üzemben ahol ezt tervezték és gyártották nagyon nem lennék büszke rá. Legdurvább az éles perem meg a nem illeszkedő kupak. Mert a kanna levételéhez végül lehet szalvétát is kézbe venni, meg hát az elszíneződés is csak szépséghiba. De az első két hiba tényleg durva. Hogy mi lesz ezután? Mivel nem sípol, két héten belül elég ez is és kiveszem a sufniból azt amivel idáig melegítettem a vizet. Oszt ennyi volt.

13 komment

Címkék: Morgás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr235257916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A.N.R. 2013.04.30. 21:59:28

Mennyivel egyszerűbb vízforralóban felforralni a vizet (persze olyanban, ami magától kikapcsol, így tuti nem ég le, max. kihűl a víz, ha közben elalszol), és utána egy műanyag vagy üveg kannában elkészíteni a teát :).

Morgó Medve 2013.05.01. 12:52:14

Az a baj, hogy erre a teára én csak egyedül vagyok, nem beszélve a kávémról, amihez meg végképp nagyon kevés forróvíz kell. Így aztán a vízforraló nekem nagyon gazdaságtalan lenne. Bár ha szembeállítjuk a vízforralás költségét a kidobott teáskannákéval lehet, hogy megérné. :)

A.N.R. 2013.05.01. 16:50:25

Hát ezt most nem egészen értem. A vízforralóval már 4 dl víz is forralható. Szerintem ennél kevesebb teát te sem készítesz egyszerre. Kávéhoz ugyan kicsit sok, de a teakészítéssel egy időben akár az is elkészülhet :).

Morgó Medve 2013.05.01. 18:54:35

Az én vízforralómmal minimum 0,5 liter víz forralható. Nyilván nem méricskélem ki, inkább egy kicsit többre fog sikerülni a biztonság végett. Felülről el kell, hogy lepje a jelzést, tehát biztos, hogy néhány milliméterrel túl lesz a jelzőn, mivel nem oldalról nézem. Azonkívül én egyszerre nem teázom és kávézom. Vagy teázom vagy kávézom. Utóbbi természetesen neszkávé, olyan kis zacskóban benne van minden csak bele kell önteni a forró vízbe. A csészém 2 deciliteres. A teáscsészém 3 decis. Van még egy ok a gáz mellett: átalánydíjat fizetek érte, míg a villanyért nem.

A.N.R. 2013.05.01. 20:25:53

Hát jó, az érvelésedet elfogadom :-). Én egyikért sem fizetek átalánydíjat, és ha teát főzök, akkor legalább 1-1,5 litert egyszerre. A kávét főzöm és nem instantot iszom. Szóval nekem egyértelműen a vízforraló jön be jobban. Remélem, találsz majd egy tökéletes teáskannát :-).

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2013.05.01. 21:31:43

Zománcozott, hagyományos teáskanna? igaz, nem figyelmeztet, hogy forr a víz, viszont nem is romlik el, az tuti. :)
Mondjuk, én eddig nem is hallottam arról, hogy létezik sípolós teafőző is. Nekem a sípolós tejforraló se vált be, amikor életemben egyszer olyannal próbálkoztam. Hiába, minél több alkatrész van valami szerkentyűben, annál több a hibalehetőség.

Morgó Medve 2013.05.03. 08:22:18

Köszönöm, hogy elfogadtad az érvelésem.:) Ha ez is elég a sufniból még elővehetem a 3 héttel ezelőttit. Tudod exbikfic, a sípolás azért kell mert hiába vagyok nyugdíjas nem tudok leülni még arra a 4-5 percre sem a konyhában amíg felforr a víz. Rohanok a szobámba és ha nem sípol akkor annak a kannának már annyi. Egyszer még a házat is felgyújtanám. Moszkvában egyszer egy szállodát is majdnem sikerült. Majd elmesélem. :)

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2013.05.03. 16:13:06

Már mér' lenne annyi? legföljebb kifut belőle a víz. Na de ha sípolóst akarsz, hát legyen sípolós. :))

Morgó Medve 2013.05.10. 12:36:35

Bocsánat, ne haragudj, ezt az új helyet még szoknom kell, nem vettem észre, hogy még volt házzászólás. Amikor én észre szoktam venni, hogy baj van már rég nincs benne víz, olyankor már a teáskanna feketedni szokott. :) Ezért kell nekem az a sípolós. :)

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2016.05.03. 10:06:50

ha fütyül a vizforralóm
a panelkonyhában
mindig nagyanyámra gondolok
mostanában
tőle kaptunk először ilyet,
Hollandiából-
bár az másik konyhában szólt
más szinten
s vagy 60 éve
a régi házban

Morgó Medve 2016.05.03. 22:27:27

@gond/ol/a: 60 éve? az tényleg régen volt. Viszont nálunk még akkor teafőző se nagyon volt. :)
Anyám egy tálban forralta a vizet. Igaz, én falun éltem akkoriban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2016.05.09. 11:16:45

@Morgó Medve: És ha volt teáskanna, az alumíniumból volt, amiről akkor még nem tudtuk, hogy káros (de azért mindannyian túléltük).

Morgó Medve 2016.05.09. 13:06:43

@exbikfic: ...és igen finom teákat ittunk belőle. :) Citrompólóval. :) Főleg bundás kenyérrel szerettem. :)
süti beállítások módosítása