HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Kis híján felgyújtottam egy szállodát

2013.05.03. 20:37 Morgó Medve

Beszéltünk már teáskannáról, vízforralóról, essék hát szó a merülő forralóról is. Több fajtája létezett vagy talán létezik még ma is. Az 1000 wattos inkább otthoni használatra, nagyobb mennyiségű víz felmelegítésére szolgál, a 300 wattost viszont utazáskor vitte magával az ember. Nagyon praktikus darab. Kis helyen elfér, egy pohár vízbe kényelmesen bemeríthető és perceken belül kész a forró víz. Már csak egy filteres teát és cukrot kell beledobni és kortyolhatjuk is a finom üdítő italt. Természetesen nekem is volt néhány, sőt még most is őrzök párat, nem is tudom miért. Azok után amit  Moszkvában az "Akagyémicseszkaja" szállóban műveltem egynek sem volna szabad lennie.  Hogy miért? Elmesélem.

De mielőtt továbbmennénk vegyünk szemügyre egy ilyen hordozható merülő forralót:

merulo.jpg

Igen, "róla" van szó.

Arra már nem emlékszem, egyedül szálltam-e meg vagy társakkal, egy biztos, hogy egyedül laktam egy szobában. Rendes kis szoba volt, volt benne telefon és televízió is. Utóbbi hasonlított a mi "Tavasz" és "Kékes" készülékeinkre. Erre nyilván csak a velem egykorú Morgómedve olvasók emlékezhetnek. A lényeg, hogy ezek még fadobozban voltak, melyek mint később látni fogjuk, kiválóan égtek. De erről egy kicsit később.

Egyelőre ott tartunk, hogy én akkoriban szívesen ittam reggelire egy teát. Nosza, elő is vettem gyorsan az itthonról vitt hőálló poharat, megtöltöttem vízzel, elhelyeztem a TV tetején, beletettem a merülő forralót úgy, hogy felültettem a pohár szélére, bedugtam a konnektorba és bementem a fürdőszobába, ahol el is feledkeztem róla. Közben a szobában először szépen felforrt a víz, majd elpárolgott az utolsó cseppig a pohárból. Ilyenkor már a merülő forraló (legalábbis a KGST piacon kapható orosz gyártmány) vörösen izzik. Ezután pattant el a pohár aminek következtében az izzó merülőforraló már a televízió fa kaszniján feküdt és éppen lángra lobbantotta a TV készülék tetejének egy részét. Én megérezhettem a bajt mert éppen csak egy kicsit égett meg a doboz már ott is voltam és húztam ki a dugót a konnektorból. Ezzel a nagyobb bajt megúsztam, most már csak az égés nyomai okoztak gondot, hogy ezzel mit csináljak. De ez is megoldódott. Egy fél óra múlva megjelent a takarítónő, takarítgatott, aztán odaérve a TV-hez megkérdezte, hogy ezzel meg mi történt? Én meg motyogtam valamit és odaadtam neki 3 rubelt, hogy alkalomadtán dörgölje már meg egy kicsit és eltűnik. Mindketten tudtuk, hogy nem fog eltűnni, de a 3 rubel után már nem nagyon érdekelte, hogy kár esett a társadalmi tulajdonban.

Nekem még gyakran eszembe jutott, hogy mi lett volna ha valahogy nem veszem észre időben a tüzet. Tudom a jobb szállodákban vannak a szobákban tűzérzékelők, de ez a szálloda - az elegáns nevével ellentétben - nem volt jobb szálloda. Azonkívül ha lett volna is, nem biztos, hogy működött volna. Gondoljunk csak a "Rosszija" szállóban 1977-ben történt tűzre, ahol 43 ember lelte a halálát. Pedig az már tényleg egy jó nevű szálloda volt. És csupa pártfunkcionárius és nem közép szintről. Még rágondolni is rossz. De ez már egy más történet. Szerencsére én résen voltam, így megúsztuk (én is meg a szálloda is) ezt a kis kalandot. Elég régóta nem hordom már magammal, de ha nagy ritkán használom is nagyon óvatos vagyok, el nem mozdulnék mellőle. Hát így esett meg a történet a 80-as évek közepén velem egy moszkvai szállodában.

2 komment

Címkék: Orosz és szovjet témák

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr915279971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2013.05.04. 00:01:40

Hát ez tényleg izgalmas lehetett! :) Egyébként én is laktam az Akagyemicseszkajában 1982-ben. És persze merülőforralóm is volt. :)

Morgó Medve 2013.05.05. 12:27:26

Jó kis szálloda, ugye milyen jó, hogy nem csak üszkös romok maradtak utánam? :)
süti beállítások módosítása