HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

A másik "magyar" bolt Moszkvában

2014.03.15. 19:37 Morgó Medve

Mint már korábban is írtam, volt még egy magyar vonatkozású bolt Moszkvában, ez volt a "Balaton". Ezt már a helybéliek is látogathatták, bárki bemehetett. Mi meglehetősen gyakran látogattuk, mert három és fél rubelért adtak egy tokaji aszút, ami a magyar árakhoz képest bagó volt. Ráadásul ez a bolt közvetlenül amellett a szálloda mellett volt ahol minket is elszállásoltak. Illetve engem csak egy alkalommal, amikor egyetemek közötti csere alapján utaztam, mert egyébként mint levelező aspiránst a szovjet hallgatókkal együtt helyeztek el. A színvonalból egy kis ízelítőt láthattunk, ha megnéztük a néhány nappal ezelőtti videót. Akik viszont az egyetemről csere alapján utaztak ki azok mind ebben a szállodában laktak:

univ_hotel_1.jpg

Gondolom az első útjuk nekik is a "Balaton"-ba vezetett beszerezni néhány palackot ebből a kiváló tokaji borból. Én is így tettem, amíg ott voltam, mindig volt néhány palackkal a szobámban. Nem is énmiattam, hanem inkább ha vendég jött. Vendégségbe én azért mindig itthonról vittem ajándékot, hogy ne mondják a barátaim, hogy még annyi fáradtságot sem veszek, hogy itthon járjak valami ajándék után. És igazuk is lett volna, ha magukban nehezteltek volna érte. Tehát ezeket a tokaji borokat inkább saját fogyasztásra vettük, ha már olyan olcsó volt.

Hogy miért volt olyan olcsó nem tudom, csak elképzelem. Elképzelem, hogy volt egy bizottság melynek tagjai eldöntötték, hogy minek mennyi legyen az ára. Gondolom a legfiatalabbnak is lehetett vagy 30 év párttagsága és mindnyájan kiváló káderlappal rendelkeztek. A rangidős megnézte, megkóstolta aztán megjegyezte, hogy desszert bor, aztán beárazták mint a közép-ázsiai borokat. 3,5 rubel és kész. Nagyon nem érdekelte őket, hogy van egy kis tízmilliós nép ahol van egy híres bortermő vidék híres borokkal. Kis pont voltunk mi ahhoz hogy komolyabban szót ejtsenek mi híres tokaji borunkról. Mi viszont jól jártunk, mert ez a pénz tényleg nevetséges volt azért a borért.

Érdekes, hogy a dolog engem is csak addig érdekelt amíg ott laktam a szomszéd épületben, mikor már metrón kellett volna elcipelnem a kollégiumomba már nem érdekelt a dolog.

Visszatérve a bolthoz ez egy olyan nemzeti bolt volt. Tudom volt lengyeleknek is boltjuk, a csehszlovákoknak is meg az indiaiaknak is. Ez utóbbiba én is elmentem időnként, szatyrot lehetett venni, az itthoniak szívesen elfogadták ajándékba. Ez olyan bevásárló szatyor volt, elég ízléses kivitelben és sem volt drága. A mi "Balaton"-unk viszont nagyon népszerű volt. A moszkvaiak szívesen betértek néhány üveg borért, a hölgyek pedig bőrdíszműves cuccokért, sálakért, kesztyűkért. 

Egyébként a szálloda és a bolt is az "Unyiverszityétszkaja" metróállomás közelében volt. Találtam egy régi képet a "Balaton"-ról, megnézhetjük:

balaton.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Orosz és szovjet témák

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr25861932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása