HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Filmajánlat (Apacsok)

2014.11.02. 13:16 Morgó Medve

Mint azt már korábban jeleztem, kedden, 4-én 21.25-kor egy jó magyar filmet láthatunk a Duna TV-n, "Apacsok" címmel. A film valóban jó, ezt bizonyítja a sok kritika is a Port oldalán. Jelentéktelen filmekről nem szoktak kritikák megjelenni, ez most is igaz. Bár a Port által leírt történet ez esetben kiváló, az említett kritikák is utalnak a tartalomra, azonban röviden én is összefoglalnám miről is szól a film.

1956 után vagyunk, a 60-as évek elején, a fiatalok egy része úgy gondolja kivonul a társadalomból. Dolgozni ott dolgozik, a pénzt ezen keretek között keresi, de a szabad idejét már egy külön közösségben tölti el. Megragadja őket az amerikai apacs indiánok élete és úgy gondolják ezt az életet próbálják meg élni itt a Duna mentén. Hétvégeken elvonulnak Zebegénybe, ahol indián sátrakban, indián öltözékben, indián szokások szerint telnek napjaik. Néprajzi kutatásokat folytatnak az apacsok életéről, sajnos ehhez levelezni is kell az Amerikában élő "testvéreikkel, ez viszont felkelti az állambiztonsági szervek érdeklődését is. Nem nehéz megszorongatni ezeket a fiatalokat és ez meg is történik. Egyiküket besúgónak is beszervezik, aki másfél éven keresztül jelent a hatóságoknak. Miatta a legjobb barátja a rendőrségen öngyilkos lesz, bár felmerül annak a lehetősége is, hogy ebben segítségére is lehettek. Az ok meglenne rá, hiszen a tartótiszt sem mindig ezen az oldalon állt, és erről 2 fénykép is van valahol a letartóztatottak környezetében. A filmben ez a dolog úgymond lebegtetve van, pontosan nem derül ki.

A fenti történet egy keretbe van ágyazva, mégpedig egy néhány évtizeddel később időszakba. A besúgó nagypapa unokája pénzre pályázik egy kuratóriumnál, hogy megfilmesítse a nagypapa által leírt indián történetet. Mint kiderül a kuratórium egyik tagja annak az egykori indiánnak a fia aki meghalt a börtönben. Ő tud a besúgásról, tudja, hogy aki a pénzosztó asztal túlsó oldalán ül annak az embernek az unokája aki miatt az ő apja meghalt és aki mindenkit besúgott az indiánok közül, még a saját feleségét is. És ezt nem is rejti véka alá. Így aztán az ülés félbeszakad, az egyébként is elfoglalt kuratóriumi tagok sietve távoznak (egyikük még azt sem tudja mire kell pénzt adnia, ő könyvet emleget) a két ember pedig immáron négyszemközt folytathatja a kínos beszélgetést. 

A film utolsó jelenete mikor együtt ül a család, ahol a filmes unoka tájékoztatja a családot a nagypapa dicstelen múltjáról, megvádolva a nagymamát is, hogy minderről ő is tudott.

Amikor először láttam a filmet zavart, hogy ugyanazok a színészek játsszák az unokát illetve  a fiút is mint a nagypapát illetve apát, másodszorra már ez nem volt zavaró. A szereplők kiválóak, de ebből a mezőnyből is kiemelkedik Szervét Tibor belügyese. Fantasztikusan hitelesen jeleníti meg a forgatókönyvben írottakat. És akkor itt dicsérjük meg a forgatókönyv két íróját, Kovács Krisztát és Bereményi Gézát is. Ahhoz, hogy Szervét Tibor ilyen sikeres legyen kellettek ők is. Ezek után nézzük meg mit ír a Port a filmről:

http://port.hu/apacsok/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=44074196&i_topic_id=1

A film alapmű, a mi ügynökfilmünk is. Javaslom nézzük meg. A filmet kedden 21.25-kor láthatjuk a Duna TV-n.

Legközelebb csütörtökre ajánlok majd filmet, egy magyar filmet "Turné" címmel. Időben jelentkezem.

Szólj hozzá!

Címkék: Filmek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr786856407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása