HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Bomba a múzeum mellett

2015.10.09. 08:44 Morgó Medve

A mai írás egy kicsit bulváros, de szerintem érdekes is. Ráadásul könnyen emészthető, mert jóformán csak képekből áll. A címben említett 250 kilós angol repülőbombát csatornamunkálatok közben Münchenben találták a Deutsches Museum mellett.  Azért nem semmi, hogy 70 évvel azután, hogy véget ért a háború még mindig gondot tudnak okozni ezek második világháborús bombák.

Röviden a történet: miután megtalálták a bombát kiürítették az épületet és jöttek a tűzszerészek akik megvizsgálták és megállapították, hogy a helyszínen nem tudják hatástalanítani. Húztak elé egy fehér paravánt, gondoskodtak az őrzéséről és elmentek, majd este visszajöttek érte. Sajnos az elszállítás után sem boldogultak vele, az elmúlt évtizedek szétszedhetetlenné tették, így most a terv az, hogy egy bunkerben elektronikus fűrész segítségével feldarabolják, bár a szövegben az szerepel, hogy felrobbantják.

Javaslom ezek után nézzük végig a képeket a Bild tudósítása alapján:

http://www.bild.de/regional/muenchen/bombe/im-innenhof-des-deutschen-museums-gefunden-42909606.bild.html

Az első képen a rendőröket látjuk, a harmadikon pedig a múzeum alkalmazottait amint kiterelték őket az épületből. A negyedik képen pedig a fehér paravánt, amely mögött a bomba van.

Én egyébként voltam ebben a múzeumban a nyolcvanas évek elején. Életünkben először voltunk a feleségemmel a vasfüggönyön túl. Konkrétan Ausztria és az Nyugat-Németország volt a cél. Nyár volt, nagy meleg. Úgy döntöttünk, hogy elmegyünk az Isar partjára kicsit hűsölni. El is indultunk az Állatkert melletti kempingünkből a Trabantommal. Fél úton járhattunk amikor kaptunk egy defektet. Kiszálltam, megszemléltem és felnéztem az égre. Aztán körülnéztem és tőlem 50 méterre felfedeztem egy kis épületet amire az volt írva, hogy Reifen service. Hát nekem éppen ez kellett, egy gumi szerviz. Be is adtam a kereket, mondtam, hogy estefelé visszajövünk érte.

Ezek után valahogy nem volt kedvünk már napozni menni, helyette elmentünk a fenti múzeumba. Nem bántuk meg, tényleg egy fantasztikus gyűjteményt láthattunk. Látszott az egészen, hogy van pénz. Két kiállítás tetszett legjobban: az egyik egy modellvasút volt a másik pedig a nagyfeszültséggel foglalkozó kiállítás. Itt aztán csattogtak az elektródák között a száz kilovoltok. Impozáns látványt nyújtottak. Hát ez jutott eszembe a bomba kapcsán. Ja igen, a javítás 20 márkába került, ami azért akkoriban nekünk magyaroknak sok pénz volt. Összehasonlításul megírom, hogy a kettőnk múzeumbelépője 8 márka volt. Szívtam is a fogam a 20 márka miatt.

2 komment

Címkék: Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr757951724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajgerpeti 2015.10.09. 17:41:11

Nem dicsértek meg a a kocsi miatt? Nekem egy régi kedves sportbeli ismerősöm -MS- tájfutó világbajnok egy svájci utazásakor megállt a benzinkútnál ahol többen csodálkozva körbejárták a Trabant típusú autóját, és megállapították a következőt: ahhoz képest hogy maga csinálta egész jól néz ki!
Egy egyetemi kollégám sok sok évtizeddel ezelőtt Portugáliába elment egy ugyanilyen világmárkával,egy kemping és Caravanning találkozóra és mivel akkor arrafelé soha nem volt ismert a keverék üzemanyag a motorház teteje alá épített egy felfüggesztést ahová bekötötte a keverék készítéshez szükséges Arol 2T motorolajat.
Oda- vissza megjárta a közel 9000 km-t, minden gond nélkül.
Más:
Nem túlzottan meglepődve olvastam a korábbi írásod a nyelvhelyességi morgolódásról, hogy mennyi kripto olvasód van. Régebben voltak kripto kommunisták, akik beépültek az ellenzéki pártokba, akik belülről igyekeztek bomlasztani most meg az olvasóid között is vannak ilyen titkos olvasók.
Hiányolom viszont a régieket: hókirálynőt, exbikficet és a többieket.

Morgó Medve 2015.10.10. 20:21:18

@vajgerpeti: A szerelő nem látta a trabit mert csak a kerékkel ballagtam át. Bonyolult lett volna az út jobb széléről kocsival átmenni az út bal szélen lévő szervizbe autóval. Egyszerűbb volt gyalog. Én is vittem magammal olajat, de a csomagtartóban. A kohógéptanos Tóth Lajos, Isten nyugosztalja, egy szatyorban vitte a trabi motort Görögországban szervizről szervizre mikor az olaj hiánya miatt beégtek a dugattyúi. Végül talált szerelőt. Az Index néha átveszi egy-egy írásomat és ekkor nagyon sokan letöltik. Ez több száz, néha egy két ezer letöltés is lehet. Ők írják azokat a kommenteket amikre utalsz. Öregszel testvér, exbikfic ahhoz az íráshoz is hozzászólt amelyiket említetted. Hókirálynő már valóban nem ír, de lehet hogy azért még olvassa a Morgómedvét. Egyébként tudok róla és jól van, boldogan él. :)
süti beállítások módosítása