HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Szervízdíj 2.

2015.12.30. 19:56 Morgó Medve

Azt hiszem érdemes még egy kicsit visszatérni erre a szervízdíjra. Hogy következtetéseink pontosak legyenek kezdjük egy - a témánk szempontjából távolabb eső - példával. Például szeretnénk meginni egy sört. Egy félliternyi sört. Megtehetjük, hogy bemegyünk a boltba, leveszünk a polcról egy dobozzal vagy üveggel, a pénztárnál kifizetjük, hazamegyünk és megisszuk. Kifizettük a sör árát és az a miénk lett.

Igyuk meg azt a fél liter sört egy söntésben ahol nincs kiszolgálás. Kérünk egy korsó sört, a csapos kiméri, elénk teszi, kifizetjük és megisszuk. Tiszta sor.

De ha a söntésben pincérkiszolgálás van a lehetőségek száma már kettő. Az egyik, hogy odamegyünk a pulthoz és kérünk egy sört. A csapos kelletlenül ugyan, de kiszolgál, ez esetben is csak a sör árát kell lepengetnünk.

De ha a csapos nem szolgálna ki, hanem azt mondaná, hogy üljek le egy asztalhoz majd a pincér kiviszi már más lesz a helyzet. Elvileg itt is megtehetném, hogy csak a sör árát fizetem ki és nem adok plusz pénzt a pincérnek, de ez esetben felrúgnék egy szokásjogot, vagyis nem fizetném ki a kiszolgálás díját, hiszen a pultnál megivott sörhöz képest itt már plusz szolgáltatást is kaptam. Nekem csak le kellett ülnöm és a helyembe hozták a sört. Persze itt is lehetne kukacoskodni, hogy ha a pultnál nem lehet meginni akkor a sör árában benne kell hogy legyen a kiszolgálás díja is. Vannak akik így is gondolják és nem adnak borravalót, vagy ha úgy tetszik szervíz díjat. Őket sem verik meg, csak csúnyán néznek rájuk. És legyünk őszinték, ha a pincér nem szolgált rá erre a rideg hozzáállásra akkor a szokásjog alapján jár is neki nagyjából 10 % borravaló. Ha rászolgált akkor tényleg meg kell elégednie a sör árával. Vagyis itt már létezhet szervíz díj. 

Szerintem kicsit másabb a helyzet egy étteremben ahol nincs lehetőség a pultnál meginni a sört. Itt akár benne is lehetne a sör árában a kiszolgálás költsége is, hiszen nincs más alternatíva, hogy hozzájussunk a sörünkhöz. Vagyis az étlapon lévő ár magába foglalhatja a sör árát és a kiszolgálás díját is. Ez esetben viszont elvileg már nem jár sem szervízdíj sem borravaló. Vagy pedig nem foglalja magában, ez esetben van a szervízdíj amit fel is tüntetnek, ami jogosnak is tűnhet. Felmerül viszont a kérdés, hogy ez esetben mi a helyzet a borravalóval?

Hát a dolog nem egyszerű. A borravalóval a vendég tulajdonképpen a kiszolgálás módját minősíti. Én úgy vagyok vele, hogy ha meg vagyok elégedve a kiszolgálással 10-15 % borravalót adok. Ha nem, akkor is megadom a 10 %-ot, bár akkor kicsit duzzogva. Hogy miért adok mégis 10 %-ot? Mert nehezen viselném, hogy a pincér a kevésnek tartott borravalót "fillérre" visszaadja. Volt ilyen legénykoromban, ráadásul egy lánykával voltam, egész esténk tönkre lett téve. Holott tudtam, hogy nem érdemelte meg a nagyobb borravalót. Aztán kicsit eldurvult a világ is, még egyéb atrocitás is érhetné az embert. Úgy hogy én a borravaló nagyságával minősítem a kiszolgálást és a pincér udvariasságát, figyelmeztetését. Az olyan helyeket meg ahol nem udvariasak és korrektek velem máskor elkerülöm.

Mint látjuk a dolog nem egyszerű. Ráadásul még nem is beszéltünk az ételekről. A rántott húst petrezselymes krumplival, uborka salátával mégsem lehet megenni a konyhán vagy állva egy pultnál, ezt bizony ki kell hozni az asztalhoz. Persze itt is be lehet kalkulálni az étlapon a kiszolgálást is az étel árába, mint ahogy szerintem ez a legtöbb étteremben történik. És innentől fogva a vendégre van bízva kiegészíti-e ezt az étlapon szereplő árakat valamennyivel vagy nem. Magyarországon általában a magyarok kiegészítik. A külföldiek már nem biztos, attól függ honnan jöttek. Ez is azt bizonyítja, hogy az étel árában benne van a felszolgálás díja is.  

Ahol meg nem, ott kiírják valahová, hogy az ételek felszolgálásánál 10 % felszolgálási díjat számolnak fel. Hogy ez esetben mi lesz a borravalóval nem tudni. Valószínűségi változó. Vagy ad a vendég, vagy nem. Ha ad a mennyisége is az. És mi van ha a fizetésnél nem tud róla, hogy szervízdíj is van? Akkor meglehet, hogy duplán honorálja a kiszolgálást. Hát nem könnyű itt eligazodni az biztos.

Kicsit bonyolult dolog ez, ezért megpróbálom összefoglalni. Ha kiszolgálás van és nem számítanak fel kiszolgálási (szervíz) díjat akkor illik adni olyan 10-15 % borravalót. A kiszolgálás figyelmességétől, udvariasságától függően. Ha felszámolnak akkor megtehetjük, hogy nem adunk, de ez egy kicsit kínos lesz. Válasszuk a középutat: adjunk, de csak mondjuk 5 %ot. Aztán ha kifogunk egy nem odavaló pincért el lesz rontva az esténk vagy a napunk mint nekem 40 éve.

Valószínűleg az elmúlt 10 évben az éttermek üzemeltetői is rájöttek a helyzet buktatóira és nagy részük nem él a szervízdíj bevezetésének lehetőségével, mert én például ritkán találkozom ilyen vendéglátó helyekkel. Ezeket a jövőben el fogom kerülni, vagy ha ott lakom hozzáíratom a számlámhoz.

Legközelebb megtöröm ezt a témát egy egyetemivel, aztán egy rész erejéig visszatérek még a témához, de az már egy vidámnak szánt történet lesz.

50 komment

Címkék: Morgás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr928213066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tehetséges ugandai buzi 2015.12.31. 11:49:50

Az sántít a leírásodban, hogy a közértben olcsóbb a rekeszből teáltalad kivett sör, mintha egy bárban innád meg. Egy vendéglátóipari egységben többe kerül. De pont ezért elvárható, hogy építsék bele a költségeiket (jelen esetben a pincér fizetését) a drágábban kimért sör árába.

Az az étterem/vendéglátóipari egység, ahol szervizdíjjat számolnak fel, az szerintem menjen át menzába, bocsássa el a pincéreit, majd a vendégek odaállnak a kiadóablakhoz a sinen csúsztatott tálcáikkal!

Ráérek 2015.12.31. 12:04:38

Ha elégedetlen vagy, mégis odaadod a borravalót, az a tipikus lúzer kategória.

Miért fizetsz valamiért amit NEM kaptál meg...????

Teszek bármilyen szokásjogra.
Ha elégedett vagyok, megkapja a felkerekített összeget (nagyobb fogyasztásnál sokallom a 10%-ot)... Ha viszont alig várom hogy végezzünk, és ne is lássam a pincért, akkor egy fillért sem kap.

Egyébként az egész borravalózás számomra kényelmetlen.
Én sem kapok pluszpénzt azért, mert RENDESEN elvégzem a munkámat....

Morgó Medve 2015.12.31. 12:26:24

@Tehetséges ugandai buzi: Én a teljesség kedvéért kezdtem a bolti sörrel, innen építettem fel az egészet. Csupán a teljesség kedvéért. Mint láttad hamar el is intéztem.:)

Morgó Medve 2015.12.31. 12:30:15

@Ráérek: Nem vitatom, tényleg luzer kategória. De ebben a korban (66) már az ember szívesebben vall pacifista nézeteket. :)
A borravalózás tényleg kényelmetlen dolog, nyilván a brassói apró szeletekbe belekalkulálták a felszolgálás díját is. De attól még van egy hallgatólagos megállapodás hogy ha a vendég elégedett ezzel fejezi ki elégedettségét.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2015.12.31. 12:57:33

Ahol szervízdíj van, ott nem adok borravalót. Jobb helyen el sem fogadják ilyen esetekben. A jobb helyek tapasztalatom szerint Bécstől nyugatra vannak.

midnight coder 2015.12.31. 13:18:38

Mondjuk én ezt az egész borravaló dolgot elég balkáni dolognak érzem, kb. az orvosi hálapénz kategóriájában van nálam. Nem szeretem, ha egy dolognak nem szabott ára van. Ugyanakkor persze én is adom mert itt élek.

Bambano 2015.12.31. 13:38:25

először is szervízdíjat a táltos számol fel, amikor mágikus erejű italt próbál rádsózni. az étteremben is, az autójavítóban is szervizdíj van.

másodszor a szervizdíj a kormány átlátszó és ócska kísérlete volt a borravaló adóztatására. eredetileg nem volt ilyen, még a kifejezést sem ismertük, fizetted a számlát, adtál borravalót, ha úgy gondoltad.

majd egyszercsak az egyik kormányunk úgy gondolta, hogy neki egyrészt ebbe is bele kell pofáznia, másrészt ne legyen már adózatlan jövedelme a pincérnek se, így eldöntötte, hogy ezentúl 10% szervizdíjat hozzácsapnak a számlához. és mivel a számlához csapják hozzá, ezért bekerül a könyvelésbe, vagyis leszedheti róla a sápot. volt még valami kósza hit, hogy ezzel a követhetetlenül adott borravaló majd megszűnik.

hát nem szűnt meg. a szervizdíjból sima áremelés lett, nem kapsz érte semmit. a bevezetése előtt is pont ugyanolyan szolgáltatást kaptál (ha pocsékat, akkor olyat, ha jót, akkor olyat).

szerintem normális helyen nincs szervizdíj, a vevői elégedettséget nem lehet kikövetelni.

Cirrus 2015.12.31. 15:08:10

Én sem szeretek borravalót adni, elavult szokásnak tartom, és a kiszámítása is szerintem hülyeség. Mármint a százalék. Pl. a pincér kevesebbet dolgozik egy tányér mákos tészta felszolgálásával, mint egy sztroganoff-bélszínével? Mégis jóval kevesebb a borravaló (vagy a másikért jóval több). Szerintem egységes borravalót kellene elterjeszteni, pl. egy tányér étel x Ft, egy korsó sör y Ft. A fodrásznál, vagy a taxisnál mondjuk maradhat a százalék, de ahol a végösszeg nincs feltétlenül arányban az elvégzett munkával, ott nem.

Morgó Medve 2015.12.31. 15:39:05

Arra szeretném kérni a kedves olvasókat, hogy a kommentekben ne említsenek konkrét helyeket. Az alábbiban volt egy, kivettem a kipontozott helyről. De csak ennyit változtattam rajta. Sajnos másképp nem tudtam megoldani. Egyébként köszönöm. Morgómedve

"AzIndaPassBéna 2015.12.31. 15:31:50
Szerintem is baromság a borravaló.
Számolják bele mindennek az árába az összes költséget.
Miért kéne adnom ha normálisan szolgálnának ki? Az lenne az alap, hogy normálisan szolgálnak ki.
Taxisnak borravaló?? Minek? Ráadásul mióta fix tarifák vannak (duplája a korábbinak) azóta ne nagyon nyafogjanak, hogy kevés a pénz. Amúgy meg a város összes taxisa tartozik már nekem 20-50 forint közötti összeggel, mert ugye apró az véletlenül sosincs senkinél. Én taxisnak már soha nem adok borravalót. Étteremben is csak ritkán, máshol meg egyáltalán.
Érdekes hely pl az .....Ott már a pultnál kiszolgálásért is felszámolnak szervízdíjat és ha kp-val fizetek, akkor mindig elfelejtik a aprót visszaadni. Volt olyan hogy kb 780ft-ot fizettem ki ezressel (ebben már benne volt a szervízdíj) és 150-et akartak visszaadni. Ezt mostanában úgy kerülöm el, hogy mindenhol bankkártyával fizetek."

Morgó Medve 2015.12.31. 15:53:37

Úgy látom abban sokan egyetértünk, hogy a borravaló tényleg nem jó megoldás, viszont nehezen tudom elképzelni, hogy egy magyar vendég mondjuk a 6850 forintos éttermi számlából visszakéri a 150 forintot ha 7000-et ad oda. Innen viszont már azon vitatkozhatnánk, hogy mennyit nem érdemes már elkérni. :)
Szerintem is az lenne a korrekt dolog, hogy ahol szervízdíj van ott a pincér leszámolná szó nélkül a visszajárót attól függetlenül, hogy én adnék neki borravalót. Valahogy így: "Bocsánat uram, bizonyára elkerülte a figyelmét a szervízdíj, úgy hogy köszönjük szépen nekünk az elég". És visszaadna minden visszajárót.
Hogy szervízdíj vagy szervizdíj a helyes nem tudom. Én először hosszú í-vel írtam, aztán átjavítottam rövidre, azután meg megint hosszúra miután a Google mindkettőre nagyjából ugyanannyi találatot adott.
Szerintem a 10 százalék mint mérőszám nem rossz, kiegyenlítik egymást, 3 mákos tészta után biztos jön majd egy bélszín is. :)

exenek 2015.12.31. 16:02:50

Szerviz: rövid i. Szervizdíj: egy szó.

Morgó Medve 2015.12.31. 16:11:10

@exenek: Végül az döntötte el, hogy a számlán hogy volt nyomtatva. Ott szervízdíj szerepelt.

AzIndaPassBéna 2015.12.31. 16:52:35

Bocs, többet nem említek konkrét helyet...
Szerintem nem a vendégnek kell visszakérnie, hanem a pincérnek kéne magától visszahoznia akkor is ha csak 150 forint a 7000-ből.
Amúgy szerintem a borravalózásnál az lenne a korrekt ha már adni szokás, hogy a pincér visszahozza az összes visszajárót és én ott hagyok abból valamennyit távozáskor. Tehát nem érzem magam kellemetlenül ha nem vagyok megelégedve és ezért csak 5%-ot akarok hagyni és nem 10-et.

Morgó Medve 2015.12.31. 17:03:16

@AzIndaPassBéna: Semmi baj, köszönöm a megértésedet. :) Igen, az általad javasolt megoldás tényleg a legkorrektebb.

Bambano 2015.12.31. 18:50:36

@Morgó Medve: és a legtöbb étterem ajtaján "nyitva tartás" van kirakva, miközben ez már akkor is helytelen volt, mielőtt az új helyesírási szótár ki nem emelte, hogy a jelentésmódosulás miatt egy szó.

értsd: az, hogy hányan írják rosszul, semmit nem jelent.

az eredeti témához:
én pincérnek, pizzafutárnak szoktam adni, legyen jó napja csórikámnak, máshol mostanában már nem. benzinkúton, mióta a shopban fizetek számítógépes számla alapján, autószerelőnél dettó, nem adok. a helytelen kiszolgálás vagy a rossz kaja esetén lábbal szavazok, nem megyek oda vissza többet.

ismerőst most műtötték, majdnem én szorultam orvosi ellátásra, mikor megtudtam, hogy mennyi a tarifa, amit az orvosok és nővérek zsebébe kell csúsztatni.

Morgó Medve 2015.12.31. 19:09:03

@Bambano:Úgy látom a borravaló adási szokásaink hasonlóak. Kiemelném a pizzafutárt, lehet, hogy neki az a keresménye amit mi vevők dobunk össze. De gondolom a pincér fizetésébe is bele van kalkulálva. A többi helyen én sem adok és nagyon meg tudok sértődni ha egy helyen, például étteremben felbosszantanak. Ma már hálaistennek van elég belőlük, ezt ők is tudják, ezért többnyire odafigyelnek a vendégre.

apaarpi 2015.12.31. 19:25:39

@Morgó Medve:

Láttam én már számlát, amin hemendex szerepelt, így leírva :) Attól a szerviz még rövid i.
Illene kijavítanod mindenhol.

A témához: ha nem voltál megelégedve, ne adj, vagy csak nagyon keveset. Hadd tudja meg a kedves pincér, hogy valami bibi volt. 10%-nál azt hiszi, minden oké.

Szervizdíjas étterem, pár hete, Veszprémben: a pincér, mikor kihozta a számlát, udvariasan közölte, hogy a szervizdíjat tartalmazza. Szerintem így korrekt.
Ismerős helyeken a környéken, ahol tudom, hogy a felszolgálóé lesz, általában többet adok, ha elveszi a tulaj, akkor kevesebbet.
Olyan is van, ahol szólnak, hogy ne adj, úgysem tarthatjuk meg. Persze ilyen esethez már törzsvendégnek kell lenni.

CharlieBrown 2015.12.31. 19:46:02

@Cirrus: usa-ban igy megy egy resze. Odamegyek a pulthoz, kerek egy uveg sort, fizetek, plusz adok 1$ jattot. 1 pohar szesz, detto. Egyszeru mint a faek. A jattolas is mas naluk, 10%-nal megsertodnek. 15-20% az elvart. Pfhejj de utalom... :)

mókusfülecske 2015.12.31. 19:46:50

Nem szeretem, mert nem értek vele egyet, viszont adok, és biztos nem többet, mint 10%. A meg nem értésemet pedig folyamatosan erősíti a már mindenhol - minden mozdulatért félreérthetetlenül kimutatott elvárás a borravaló irányában. A legdurvábban a postásunk csinálja, de ez megy a mozi büfében, a virágosnál, és sorolhatnám még. Kellemetlen szinte minden találkozás velük, de elkerülhetetlen. Fizettem a csomagszállításért, a popcornért, a virágért, miért kellene még külön pénzt adjak? Ugyan olyan alkalmazott mind mint legtöbbünk, és pl. én még du. hazafelé soha nem kaptam meg a napi keresetem 5-10%-át "borravalóként", bárhogyan teljesítettem is aznap.
Sajnos ez a helyzet a pincérekkel is. A munkájáért fizetést kap, járulékot fizetnek utána. Igen, abból amit én ott hagyok az elfogyasztott ételért, italért.

Morgó Medve 2015.12.31. 20:50:16

@apaarpi: Ne haragudj, én már nem nyúlok hozzá. Benéztem a Google-val mindkét verzió nagy számban fordul elő. Szerintem a pincér az én borravalóm nagyságától függetlenül is tudni fogja hogy szolgált ki. Csak tojik rá, tudja, hogy lúzer vagyok és meg fogja kapni a 10 %-ot. Mert konfliktus kerülő vagyok. Le a kalappal az említett veszprémi pincér előtt. A többivel egyetértek. :)

Morgó Medve 2015.12.31. 20:51:24

@CharlieBrown: Én is utálnám. Rosszabb mint nálunk.

Morgó Medve 2015.12.31. 20:56:53

@mókusfülecske: Tényleg sok helyen várják el. Persze azért vannak finomságok. A postásnak azért adok, hogy ne kelljen a postára mennem a levelemért. Az anyósom azért adott a nyugdíjából mert szokás, meg jó akart lenni a postásnál. Amikor aztán bankszámlára kértük a nyugdíjat a következő héten már nem hozta fel a levelet mint korábban, hanem bedobta az értesítést a postaládába pedig tudta, hogy fel sem tud kelni. Mehettünk érte a postára. És még sok példát sorolhatnék. El van ez rontva valahol de nagyon.

Etniez 2015.12.31. 21:31:24

@Morgó Medve: Mi családunkban ez a szokás:

1. Jó a kiszolgálás, szar a kaja: 10%
2. Szar kiszolgálás, jó kaja: 0%
3. Szar kiszolgálás, szar kaja: 0% + panaszkönyv
4. Jó kiszolgálás, jó kaja: 15-25%

Nincs szokásjog. Ha nincs szervizdíj feltüntetve az étlapon, akkor az bizony adható. És ha szar minden, akkor nem adok.

eßemfaßom meg áll 2015.12.31. 21:54:20

@Morgó Medve: a hejesirást nem a guglitalálatok száma határozza meg.

Morgó Medve 2015.12.31. 22:00:05

@Etniez: Úgy látom a borravalót inkább a kiszolgáláshoz kötöd, ami helyes is. Lúzerség ide vagy oda ha minden szar akkor valószínűleg én sem adnék semmit. Azért ez ma már egyre ritkábban fordul elő.

Morgó Medve 2015.12.31. 22:02:29

@eßemfaßom meg áll: Valóban, de ha nincs más ahol utánanézhetnénk mégiscsak mond valamit. Már csak azon az alapon is, hogy a dokumentumok többsége hejesen van írva. :)

Alick 2015.12.31. 22:37:13

Elgondolkoztam egy barátom mondásán, van benne valami:
- Aki támogatja a borravalózást, ne rinyáljon az állami korrupció miatt!

mókusfülecske 2015.12.31. 22:53:23

@Morgó Medve: Nálunk a "leveles" postás nem várja el (legalábbis nem látszik rajta), de aki a csomagot hordja, azon messziről látszik. Azzal kezdi, hogy megkeresi az "aprós dobozt".... és persze ez jó sokáig tart. Ezért ha csak lehet kerülöm a postával szállíttató cégeket, de ha mégis azzal jön a csomag, akkor kikészítjük a pontos összeget. Persze ilyenkor meg megy a morgás... De könyörgöm, milyen alapon? Az a dolga, hogy reggel beül abba a nyomorult autóba, és széthordja a csomagokat. Erre szerződött, ezt vállalta. Biztos én is hibás vagyok ezért, de rühellem az ilyeneket.

Morgó Medve 2015.12.31. 23:26:40

El van itt rontva sok minden. Ez a csomagos dolog is. Talán egyszer ez is elmúlik. Jó lenne.

Morgó Medve 2015.12.31. 23:27:27

@Alick: Azért az arányok eléggé eltérőek.

Morgó Medve 2015.12.31. 23:28:13

Lassan éjfél, boldog új évet mindenkinek. :)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2016.01.01. 00:29:56

@Morgó Medve: Én hasonló, csak értesítős-bedobós dolgokért az elmúlt 3 évben 5 postást rúgattam ki. A hatodik megmarad szerintem, kapott tőlem karácsonyra 3 rugót.

bkkzol 2016.01.01. 02:51:33

Szervizdíjas helyeken nem szoktam borravalót adni. Különben meg a kiszolgálás, végösszeg függvénye az összeg. Egy nagyobb számla esetén (60-70 ezres) esetén nem adok 6-7 ezer borravalót.

Alick 2016.01.01. 03:07:37

@Morgó Medve: A probléma a hozzáállással van. Ahol kicsiben hozzászoknak ahhoz, hogy tartsák a markukat, ott nagyban is ez fog menni. Egy százmilliós kormányzati megrendeléshez képest 1-2 milka kenőpénz még a 10 %-os szervízdíj szintjét sem éri el. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.01. 03:44:38

@Morgó Medve: sokkal job es egyszerubb
vannak szervizdijjas helyek, nem sok de van, ott az etlapon fel van tuntetve + 10-15 % szervizdij
tudod, hogy ez rajta less a szamladon
ilyenkor ritkan ad az ember mert ez az osszeg tenylegesen a felszolgaloe less, nem a fonoke
de elofordulhat, hogy meg adsz pluszban, maganugy

a masik eset ahol nincs szervizdij, itt viszont elvart 15 -20 szazalek, mert
mindenki tudja a pincerek 2-3 dollaros oraberben vannak es a jattbol elnek
/itt sem adsz ha valami gubanc van a felszolgalasnal, de ritkan van, mert mint emlitettem 2-3 dollart csinalnak orankent, ha meg akarnak elni, szuperul kell a vendegekkel banni
altalaban igy is van
beepithetnek a kaja araba, de askkor a kaja dragabb lenne es a pincer sem lenne olyan jo
szoval a modszer jo

pultnal ivasnal semi gond
ihatsz egesz ejjel, a vegen hagysz 1-2-5 dollart es kesz
1 pohar sorre maximum kerekit valaki, de az sem kotelezo

mrgc 2016.01.01. 05:48:28

Az én véleményem az, hogy egy árat akarok látni.
Az étel/ital árát.

Ebben legyen benne minden!

Jó, hogy nem írják rá a számlára, hogy
- alapanyag költsége
- szakács munkaköltsége
- felhasznált víz-, villany-, gáz ára
- mosogatási díj
- szervizdíj
- tulajdonos haszna
- stb.

Általában mindenhol kártyával fizetek, pontos összeget.

Ahol szervizdíj van, oda többet nem megyek.

Borravalónak meg legfeljebb annyit adok, amennyi a következő ötszázasra/ezresre kerekítésből kijön.

Nem érdekel a szokásjog, nekem sem fizet senki plusz pénzt, mert jól végzem a munkámat.

Az sem érdekel, ha úgy állapodott meg a munkáltatójával, hogy a jattból él.

Morgó Medve 2016.01.01. 07:23:57

Lassan mindent elmondtunk a dologról, úgy hogy most már csak röviden írnék a felvetésekre.

Morgó Medve 2016.01.01. 07:31:40

Nagyobb összeg esetén én sem tartom a 10 %-ot.
Kétségtelen, hogy a borravaló rokonságban van a korrupcióval is.
Örülök a külföldi (amerikai) tapasztalatoknak is, számomra érdekes volt, hogy ez a borravalózás ott is megvan. Természetesen az lenne a legjobb ha egy terméknek egy ára lenne és abban benne lenne minden.
Szervízdijas helyre én sem nagyon megyek. ha már bent vagyok nem biztos, hogy kifordulok, de odafigyelek a fizetésnél.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.01. 07:52:09

@Morgó Medve: orulni orulsz de nem erted
ez osztonzes a jo melora
OK holnaptol a,erikaban mindenhol felemelik az ettermekben 15-20 szazalekban az etelek-italok arat
ezzel ugyanennyivel a pincerek beret
jobban fog dolzgozni a pincer?
nem, leszarja
max kirugjak
ez a szisztema lenyege
osztonozni a pincert a jo melora
jo dolgozol jo borravalod lesz
megelsz
ha nem megy a levesbe

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.01. 07:54:37

es a vendegnek is jo, mert nem less 20 szazalekkal dragabb a kaja es ha kocsog a pincer nem kap egy centetsem
de
nem less kocsog a pincer
mert abbol el
valahogy ertsd meg
ez haromszoros win win win

VT Man 2016.01.01. 09:52:19

Német modell: maximum a következő euroig kerekítve. De ott kapnak fizetést a pincérek...

eßemfaßom meg áll 2016.01.01. 10:02:33

@Morgó Medve: "de ha nincs más ahol utánanézhetnénk mégiscsak mond valamit" egyrészt max annyit mond, hogy egyes hibás alakok mennyire elterjedtek, másrészt van ahol utánanézhetsz és ugyanazon az interneten ugyanaz a gugli ezt is megtalálja:

helyesiras.mta.hu

mindemellett még a böngésző hejesirásellenőrzője is aláhúzza pirossal :)

Morgó Medve 2016.01.01. 12:24:12

@eßemfaßom meg áll: Ez a link tényleg jó, nem tudtam róla. Majd használom a jövőben is. Most kipróbáltam, mindkettőt elfogadja jónak. A tüzes rókám helyesírás ellenőrzője is elfogadja mindkettőt. Viszont a helyesírási szabályzat, a nyomtatott, rövid i-vel írja, az Országh nagyszótár is. Azok nyertek akik a rövidet mondták. :)

DonTintoretto 2016.01.01. 13:14:11

Ha van szervizdíj, kizárt hogy adok borravalót. Miért is adnék még egy kis pénzt feketén? De szervizdíj általában jobb helyeken van, ahol tudok bankkártyával fizetni, ergo a forintra visszaadással sincs gond.

De itt, Franciaországban egyébként mindig centime-ra pontosan visszaadják a pénzt egy tálkában, és utána én eldönthetem, hogy hagyok-e ott vagy nem. De nem elvárt, szerencsére.

Nem illegális jövedelmekkel akarják ösztönözni a dolgozókat jó munkavégzésre.

Morgó Medve 2016.01.01. 15:21:46

@DonTintoretto: Valóban, az általam említett 2 hely valóban jobb helynek számít. A módszer pedig követésre méltó.

AzIndaPassBéna 2016.01.01. 17:27:56

@mókusfülecske: popcorn, virág, postás? Én egyiknek sem adok soha. Postáson kívül szerintem el sem várják én legalábbis nem éreztem sehol.
Postás nálunk is azt csinálta, hogy bedobta az értesítőt amikor otthon voltam. Felhívtam a kézbesítő postát minden alkalommal amikor ez történt, azóta mindig felhozzák a levelet.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2016.01.02. 12:29:40

A szockóban azért volt szinte "kötelező" a borravaló, mert eleve nagyon alacsonyan állapították meg a pincérek fizetését, mert úgy is kapnak... (Legalább is így emlékszem...)
Jó, lenne, ha 25 év után végre ki tudna halni, mert azóta megváltozott a világ, viszonylag szabad az árkalkuláció, és csak néhány szakma képviselői kapnak...
Informatikusként egyszer én is kaptam, de nagyon csodálkoztam, mivel én mondtam az árat...
Étteremben csak akkor érezném jogosnak, ha valami extra kívánságot teljesítenek, pl. megmelegítik a bébiételt

Morgó Medve 2016.01.02. 17:08:53

@jacint70: Ez az éttermekre általában igaz volt, vagy igaz ma is, hogy "...öreg kevés a fizetés, de majd borravalóval kiegészíted.". Ezért adok többnyire én is, pedig nem tudom, hogy lett megállapítva a pincér fizetése. A másik két bekezdéssel is egyetértek.
süti beállítások módosítása