HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Béremelés a felsőoktatásban

2016.01.05. 10:41 Morgó Medve

Nemrégiben egy televízió műsorban láttam egy kiírást az egyik megszólalónál: Nagy Béla docens, egyetemi tanár. Aki rendszeresen olvassa írásaimat tudja, hogy ez egy butaság, hiszen egy ember nem lehet egyszerre egyetemi docens is meg egyetemi tanár is, hiszen ez utóbbi felette van az egyetemi docensnek. Alatta pedig az egyetemi adjunktus, még jobban alatta pedig az egyetemi tanársegéd. Tehát valaki vagy egyetemi docens vagy egyetemi tanár, azaz professzor. Viszont mindketten egyetemi oktatók. Hogy miért fontos most ez?

Mert sok szó esik mostanában a felsőoktatásban dolgozók béremeléséről. Ami idén 15 %, az ezt követő 2 évben 5-5 %. Vagyis a 3. év végére 27 %. Gondolom a kamatos kamat miatt. Sok hír azonban csupán úgy szól, hogy "...például az egyetemi tanárok bére 2015-ben 437.300 Ft, ez 2016 januárjában 503 ezerre, 2017 januárjában pedig 528 ezerre nő, és a 2018-as emeléssel eléri az 554 ezer forintot."

Ha valaki az alábbi logika szerint gondolkozik, hogy az általános iskolákban általános iskolai tanárok, a középiskolákban középiskolai tanárok míg az egyetemeken egyetemi tanárok dolgoznak könnyen félreérti ezt a fizetésemelést, azt gondolván, hogy például a sógor aki egyetemi adjunktusként dolgozik egy egyetemen ennyit keres. Oszt mégis mindig sír. Pedig nem így van, ennél jóval kevesebb a bruttó bére.

Nálunk az egyetemi oktatók bérét az egyetemi tanárok béréből vezetik le, azok annak bizonyos százalékai. Azt tekintik 100 %-nak, az egyetemi docens ennek 70 %-át kapja, az egyetemi adjunktus ennek 50 %-át végül az egyetemi tanársegéd az egyetemi tanári bér 40 %-át. A főiskolai oktatók ennél kevesebbet kapnak. A pontos számértékekért fel kell keresnünk a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének honlapját.  A középső vonatkozik az oktatókra. A vízszintes sorban lévő 3 érték az egyetemen munkaviszonyban eltöltött idővel kapcsolatos. Például egy 35 évesen egyetemi docenssé váló fiatal ember kevesebbet kap mint egy a pályája legvégén tartó 65 éves egyetemi docens.  

Végezetül megjegyezném, hogy azt hiszem rájöttem miért nem tájékozottabbak még az egyetemet végzettek sem ezekben a dolgokban. Azért mert amíg tanulnak nem ezzel vannak elfoglalva, amikor meg végeznek kikerülnek ebből a környezetből és nincs hol megtanulniuk. Ezért hibáznak sokszor az újságírók is. Néhány éve együtt voltam többnyire felsőéves hallgatókkal, csilis babot főztünk a szökőkútnál és akkor is ezt tapasztaltam. Nagyon tájékozatlanok voltak, pedig egy-egy vizsgaidőszakban kijutott nekik mindegyikből. Hát így van ez ezekkel az egyetemi munkakörökkel, elnevezésekkel.

 

2 komment

Címkék: Egyetem

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr268238594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajgerpeti 2016.01.08. 15:44:08

Az hogy valakit professzornak szólítanak még nem biztos hogy az illető egyetemi tanár. Az én első tanszékvezetőm docens volt mindenféle fokozat nélkül, a tanszéki adminisztrátor asszony pedig tiszteletből professzor úrnak szólította. A karon pedig volt még két tanszékvezető egyetemi tanár akinek szintén nem volt semmiféle tudományos fokozata, mindketten az iparból jöttek hihetetlen szakmai tudással és ezt ismerték el a cím adományozásával.
Ez a béremelés csak az oktatói állományra vonatkozik ugye?
Az összes többi dolgozó a közalkalmazotti tábla alapján kapja a fizetést ami úgy tudom szintén évek óta változatlan. Innen azért vették ki anno az oktatókat, mert nem volt már a táblázatban rublika ahova be lehetett volna sorolni az oktatókat, főleg a vezető oktatókat.
Azután volt egy két furcsaság is. Tanársegéd kollégát átsoroltak tanszéki mérnöki státuszba, ezzel visszakerült a közalkalmazotti táblába, ahol két egyetemi diploma, és hosszú szolgálati munkaviszonnyal több ezer forinttal lett magasabb a fizetése.
De hasonló a helyzet a köztisztviselőkkel is. Ott van alapilletmény amiből a végzettséghez kötődő szorzóval állapítják meg a tényleges fizetést. Ez az alapilletmény szintén évek óta nem emelkedett.

Morgó Medve 2016.01.09. 17:09:49

Ez valóban csak az oktatókra vonatkozott. Ma írtam egy keveset a nem oktatókról is.
Tényleg voltak furcsa esetek mikor oktatóként kevesebbet keresett az ember mint mondjuk tanszéki mérnökként.
Azért voltak akiket az iparból hoztak be és gyorsan meg kellett csinálnia a kandidátusit, hogy ki lehessen nevezni docensnek. Ilyen volt az én első főnököm is.
süti beállítások módosítása