HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Folttisztítás és régi emlékek

2017.12.06. 17:23 Morgó Medve

Az a helyzet, hogy a piacgazdaság általában előre vivő dolog. A konkurencia jótékony hatással van a szabadpiacra, ha valaki feltalál például egy olyan lefolyó tisztítót, amelyik tényleg szétmarja a dugulást okozó anyagokat a lefolyóban az megmarad a piacon, amelyiké meg lefolyik és nem történik semmi az tönkremegy. Igaz addig jó néhány fogyasztó fog csalódottan nézni az éppen lefolyt 750 forintja után, miután tapasztalja hogy csodaszer lefolyt, a dugulás meg megmaradt. Reklamáció nincs, visszalehet ugyan menni a boltba, hogy nem szűnt meg a dugulás, de ott legfeljebb azt mondják, hogy ja uram, ha ön mindenféle nem oda való dolgot is beledobál a lefolyóba ne csodálkozzon. Tehát egyszer el lehet adni az ilyen lefolyótisztítót is, de aztán egy idő után el kell tűnni a piacról. Igaz, addig a cég jól megszedi magát a bóvli szeren, viszont nincs mit hagyni a gyerekekre meg az unokákra. 

Visszatérve a folttisztítókra egy piacgazdaságban a boltoknak tele kellene lennie olyan folttisztítókkal amelyek gond (és folt) nélkül tüntetik el a foltokat. Én kipróbáltam már néhányat, sajnos kevés sikerrel. Ma sincs olyan szerem amelyikkel eredményesen tudnám kiszedni a foltokat.

Emlékszem, egyszer foltos lett valamelyik ruhadarabom, elmentem a megfelelő boltokba, összevásároltam néhány fajta folttisztítót, egyik sem jött be. Azóta amit ki lehet mosni azt kimosom, amit nem azt meg hordom a gyorstisztítóba. Leginkább nadrágokat, zakókat, öltönyöket. Életemben egyszer mostam ki nadrágot, akkor is igen megjártam. A történetet leírtam korábban, itt elolvasható. A szereplőkről annyit, hogy az akkori esküvő (már akkor is az idősebb korosztályhoz tartozó) férfi résztvevője 20 éve meghalt. Sajnos a családról nem tudok semmit 17 éve, akkor voltam utoljára Moszkvában. Próbáltam megszerezni az email címüket de nem sikerült. Erről is van egy történetem, úgy gondolom ezt is érdemes elololvasni.

Visszatérve a régmúlt időkre a szocializmusban lehetett itt venni egy tubusban lévő folttisztítót, az akkori Német Demokratikus Köztársaságból importáltuk, ez volt az utolsó hatékony folttisztítóm. Lágy állagú, szürke színű pépes anyag volt, beledörzsölte az ember a foltos szövetbe, hagyta megszáradni (gyorsan megszáradt) és utána a fehér port amivé vált csak ki kellett kefélni ruhakefével. Tényleg semmi nyoma maradt. Na egy ilyenről álmodom elég régóta. 

Egyébként hétfőn minden rendben volt Budapesten, jól utaztunk, az ünnepség is szép volt, jó sokan voltunk, sajnos nem is mindenkinek jutott ülőhely. Az ünnepség utáni fogadáson sem maradtam éhen, egy adag kiváló marhapörköltet ettem sztrapacskával. Nem sokat, elég hamar telítődtem. Igaz előtte megettem előételnek 5-6 mini fasírtot is. Meg a végén egy kispohárnyi somlói galuskát is. Ezek a fasírtok azért elég kicsik, mielőtt elszörnyülködne valaki. Az anyám gyerekkori fasírtjaiból 3-4 ilyen is kijönne. Nem ettem le semmimet, így semmi dolgom az egyenruhámmal, a következő alkalommal úgy egy hét múlva minden különösebb gond nélkül felvehetem. Akkor itt Miskolcon ünnepeljük majd védőszentünket Szent Borbálát. Ha valaki szívesen megnézné a hétfői budapesti ünnepségünket itt megnézheti. Itt pedig további képeket láthat.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Bányász ünnepek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr8913450607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása