HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Önvezető autók

2018.03.27. 19:51 Morgó Medve

Próbálom meggyőzi magam, hogy a társadalomnak szüksége van az önvezető autóra. Arra gondolok amikor az autó vezető nélkül megy el úti céljáig. Hogy mennyivel jobb ez attól, mintha én is benne ülnék és én vezetném nem tudom. Hálás lennék ha valaki megmagyarázná nekem, hogy miért kell fantasztikus mennyiségű pénzt, kutatói energiát befektetni ebbe a projektbe. Mert az ilyesmi kifejlesztése nem egyszerű dolog. Megpróbálom megosztani gondolataimat érthető módon az olvasóval.

Nézzük meg mi a mostani helyzet. Ül egy ember a volán mögött és érzékszervei segítségével információkat szerez a környezetről. Ezek az információk eljutnak az agyba, ott az agy feldolgozza ezeket az információkat, utasításokat dolgoz ki és ezeket az utasításokat a kezek és lábak segítségével végrehajtja. Ha például a szem azt érzékeli, hogy túl közel megyünk a járda széléhez jelzi az agynak, az meg utasítja a karokat, hogy tekerjék jobbra a kormányt. Aztán amikor a szem úgy gondolja már elég, jelzi az agynak és a kezek nem tekernek tovább. 

Persze nem csak a szem küld információkat az agyba hanem a fül is, például valami ronda hang jön a motorból, vagy valaki ránk dudál vagy jön a szirénázó mentőautó. De az orrunk sem pihen, ha valami büdöset érez, azt is jelzi az agynak. Ilyenkor a vezető leáll és például megnézi a motorteret. Tehát a legfontosabb érzékelő szerveink, a szem, a fül és az orr állandóan figyelik a környezetet és küldik az információkat az agyunknak. Mellesleg a szem figyeli az autóba beépített hiba- és egyéb érzékelők által mutatott értékeket is.

Szóval valahogy így működik az ember-autó rendszer a vezetés során, igaz kissé leegyszerűsítve. Most nézzük meg mi történik akkor ha kivesszük az embert a vezető ülésből. Megtehetjük, de helyette olyan érzékelőket kell beépítenünk az autóba amelyek maradéktalanul pótolják a hiányzó ember érzékszerveit, érzékelő funkcióját.

Aztán be kell építeni egy olyan számítógépet amely szintén maradéktalanul tudja pótolni az emberi agyat. Vagyis gond nélkül tudja kezelni az érzékelőktől bejövő információkat és a lehető legjobb döntéseket tudja meghozni. Hát ez nem egyszerű dolog. Ne feledjük, ez a számítógép csupán egy halom elektronikai alkatrész, igaz ezen a számítógépen futhat egy nagyon nagyon jó számítógépes program, de olyan programot csinálni amely m i n d e n környezeti hatásra tudja a választ szerintem lehetetlen. Vagy legalábbis rengeteg pénz és idő. Képzeljük el ha hazamegyünk kocsival a munkahelyünkről mennyi váratlan szituációval kellhet megküzdenünk. Az autó annál tökéletesebb lesz minél jobb ez a program. És fordítva is igaz. Biztos vagyok benne, hogy a minden kívánalomnak megfelelő önvezető autó csak akkor fog megszületni ha a központi számítógép m i n d e n útközbeni eseményre tudni fogja a "választ". Hát így érdemes erre annyi pénzt és energiát ráfordítani? Szerintem nem. 

Van itt még valami. Hallom, hogy néhány napja egy ilyen autó elütött egy embert aki belehalt sérüléseibe. Érdekes jogi kérdés, hogy ki a felelős a halálos gázolásért? A tulajdonos? A fejlesztőmérnök? A programozó? Nem folytatom. Nem irigylem azt a bíróságot amelynek majd ítéletet kell hoznia egy ilyen ügyben. Bár én valahol bízom benne, hogy nem lesz az egészből semmi. 

Szólj hozzá!

Címkék: Ismeretetterjesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr6113784350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása