HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

A görögdinnyéről

2018.07.20. 19:00 Morgó Medve

Sikerült egy kiváló görögdinnyét venni, dömpingáron. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg az ár köszönőviszonyban sincs a termelési árral, de az üzletlánc nyilván úgy véli, hogy az itteni veszteséget bőven tudja kompenzálni máshol.

Egyébként a dinnyevásárlás manapság már lutri, vagy sikerül egy jó dinnyét vásárolni, vagy nem. Hálaistennek annak az esélye, hogy nem kell kidobni lényegesen nagyobb. Persze azon belül, hogy az ember nem dobja ki még elég széles a skála a "még elmegy"  és a kiváló között.

Persze voltak idők amikor az állam jobban védte a fogyasztót mint a kereskedőt és a termelőt és lékelésre kötelezte az eladókat, például a piacon, zöldségesnél. Így aztán az eladók meglékelték a dinnyét, a vevők meg ízlelgették. Aztán mivel nem vagyunk egyformák itt azért széles lehetőségei mutatkoztak meg az emberi tulajdonságok érvényesülésének. Főleg a rosszaknak. Erős felindulásban elkövetett tettlegességekre ugyan nem emlékszem, de nem zárom ki, hogy egyes vevők esetében az eladóknak nem csak a dinnyét lett volna kedvük meglékelni. Na de ezek az idők már elmúltak, ma már nem kell lékelni, nem is nagyon lenne megoldható mondjuk egy multinál, szóval hazavisz az ember egyet abban bízva, hogy jót választott.

Persze vannak igényesebb vásárlók is nem csak olyanok mint én, akik hosszasan válogatják, forgatják, ütögetik, paskolgatják, netán szagolgatják a dinnyét mielőtt egyet a kocsijukba helyeznének. Ők meg vannak róla győződve, hogy kiválóan értenek a dinnyevételhez. És el is hiszem, hogy akár így is lehet. Én soha nem vettem a fáradtságot, hogy utánanézzek mitől függ az hogy egy dinnye jó vagy nem. Pedig léteznek ilyenek, én is olvastam egyet, természetesen az interneten, hát hol is máshol? Itt megtalálhatjuk:

https://shareably.net/tips-to-pick-the-perfect-watermelon/

Kicsit lejjebb van videó is.

Én Bálintnál olvastam ezt, köszönet érte. Nála is érdemes körülnézni.

Angolul van de vannak képek is, azok alapján szerintem nincsenek nyelvi akadályok.

Azért kicsit segítek. Válasszunk olyat amelyiknek minél megviseltebb az a része amelyik a földön volt (Best és balra lent), válasszuk a kerekebb, gömbölyűbb formát (sweet) és ne a tojásra hasonlítót, átlagos nagyságút, végül azt amelyiknek a szára szárazabb. 

Na mindegy, visszatérve az én dinnyémre, tényleg sikerült egy nagyon finom dinnyét megvennem. Az imént pusztítottam el nagyjából a negyedét. Többet is meg szoktam enni egyszerre, de visszafogtam magam, ugyanis reggel a mérleg megint megmozdult (lefelé) és ez most inspirál engem. 

Egyébként a dinnye az - az evésen kívül - macerás dolog. Nehéz, terjedelmes, a szatyorba is csak nehezen helyezhető. Aztán evés után is gond van vele, a héja nehéz és sok helyet foglal, a szemetesünk hamar megtelik vele. A magja az külön téma. A nagy kérdés az, hogy megenni vagy nem megenni. Gyerekkoromban nem volt kérdés, kinek volt ott ideje a magokkal - már bocsánat - tökölődni? Az ember igyekezett minél előbb bevágni a dinnyét aztán menni vissza a pástra, ahogy nálunk a grundot nevezték. Tehát megette az ember. Tudtuk, hogy átmegy rajtunk, láttuk eleget, hogy az emésztőrendszerünk nem sok kárt tett benne.

Aztán felnőtt emberként is sokáig megettem a magját egészen addig amíg egy közeli hozzátartozóm látva az én gondtalan habzsolásomat és hogy nem foglalkozom a magokkal csendben megjegyezte, hogy egyem csak nyugodtan, majd megjárom egyszer. Hát ezek a legjobbak. Amikor nem mondjuk meg mi baj lehet, csak sejtelmesen elejtünk néhány szót. Persze én is rákérdeztem és ha jól emlékszem arról volt szó, hogy a dinnyemag éles és hegyes dolog és ott van az eb elhantolva. Részletesebben nem mennék bele a dolgokba, de mivel nekem is volt az ami az illető hölgynek, viszont nem mindenkinek van, szóval, hogy rövidre fogjam, azóta kiválogatom a magokat a dinnyéből. Kicsit lassítja az evést és csökkenti az élvezetet de úgy gondolom megéri. Most már jobban rá is ér az ember. Persze a gyerekek ehetik a magokat is, nekem sem lett semmi bajom belőle. Mondanivalóm végére értem, kívánok sikeres dinnyeválasztást minden olvasómnak. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Jótanácsok Evés-ivás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr2114125613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása