HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Mi is van a virsliben?

2008.01.26. 18:55 Morgó Medve

Tegnap mikor vettem a Morzsinak a lecsókolbászt már a kocsiban leharaptam belőle egy darabkát. Csak úgy a papírból kicsit kitolva, még a bőrt is rajta hagytam. Nagyon jól és gusztusosan nézett ki, igencsak megkívántam. Aztán elkezdtem rágni és nem éreztem igazán jónak. Valami pépes dolog volt és egyáltalán nem volt kolbász íze. Hamar visszaraktam a papírba, aztán indultam. Közben meg az járt a fejemben, hogy életemben két kolbász maradt meg emlékezetemben.

Egyiket gyerekkoromban ettem mikor nagyapámmmal felballagtunk a "Szövetkezetbe" ami akkor a népboltot jelentette. Persze nem úgy volt az, hogy az ember besétált a boltba és kért egy kiló kettes kolbászt. (A kettes a tízdekánkénti 2 forintos árra utalt). Jól is néztünk volna ki. Asszonyok kiabálták az utcából, hogy "Imre bácsi, kettes kolbász van a szövetkezetben". Mi akkor nagyapámmal - aki akkor már nyugdíjas volt - kaptuk magunkat és szaladtunk is a boltba. Mindenkinek egy kilót adtak, már a felnőtteknek. Ebből a szempontból én kísérőnek számítottam. Hazafelé aztán nagyapám is letört belőle magának egy darabot, - valahogy úgy mint én tegnap a trabiban - meg aztán nekem is. Jól a szánkban maradt az íze, így aztán megint törtünk belőle. Még jó, hogy nem messze laktunk a bolttól, így aztán a család többi tagja is kapott belőle mikor megjöttek, ki iskolából, ki munkából. Hát erre a kettes kolbászra én máig emlékszem.

Aztán a következő alkalom úgy 20 éve lehetett. Recskre mentünk acélkötelet ellenőrizni a bányához és megálltunk Mezőkövesden valami ennivalót venni. Az akkoriban nyílt nagyáruház földszintjén hatalmas supermaket üzemelt, már sokkal modernebb volt mint a régebben épültek. A pesti Skála földszintjén üzemelt hasonló akkor. Itt láttam én meg a csemege pultban gyönyörűszép vastag, paprikától pirosló lecsókolbászokat. Igaz már nem két forintért mérték 10 dekáját de megérte. Nagyon jó íze volt, már a kocsiban elkezdtem enni. Tömtem magamba, de így is észrevettem, hogy az egyirányú utcán szembe megyünk a forgalommal, kollégám aki a kocsit vezette bőszen integetett a szembejövőknek, mintha ők mennének szabálytalanul. Hát bizony mi mentünk, lapítottunk is végig Egerig, ahol a KGST piac sajátos forgatagával elfeljtette velünk ezt az apró kis malőrt. De visszatérve a kolbászra, ez is emlékezetes maradt számomra.

És aztán itt volt ez a tegnapi, hát ez tényleg nem volt egy világcsúcs. Egyébként nem is igazán most, hanem már korábban is, például a nagy szilveszteri bevásárlások idején is elméláztam rajta vajon miből lehet az a virsli aminek kilóját 139 forintért dobálják az ember után? Emlékeztem rá, hogy az egyetlen fogható orosz csatornán volt egyszer egy film arról, hogy a mai Oroszországban (is) mi mindent próbálnak rásózni a fogyasztókra a minél nagyobb nyereség érdekében. Egy jó órámba telt amíg megtaláltam azt a kazettát amire ezt felvettem akkor. Már mint üres kazetta volt a többi között azzal, hogy ha majd egyszer netán valamikor lenne valami felvenni való a TV-ből akkor erre már lehet. Miután azonban nincs mit felvenni már elég régen, így megmaradt a felvétel is. Hát akkor ezek után nézzük mi van a virsliben. Igaz, orosz virsliről van szó, de ne legyenek illúzióink, a magyar virsli sem lehet különb.

Tehát akkor van benne, 3 % hús, 40 % víz. Na ez jól kezdődik. A maradék 57 %-ban van: liszt, szója, stabilizátorok, aromatizátorok, degusztálók, töltelékanyagok, kémiai anyagok és egyéb adalékok. Hát jól nézünk ki ezzel a 3 % hússal. Tudtam, hogy nincsen tele 900 forintos lapockával de azért ez a 3 % tényleg meglepett.

A régi vicc jut eszembe, persze Záhonyon túlról, hogy stílszerű legyek. Írtam én már ezt egyszer de most megismételném. Már csak azért is mert jó viccen többször is tud nevetni az ember.

A grúz meg az örmény beszélgetnek, hogy hogyan készül a finom grúz illetve örmény tea. Az örmény kezdi mondani, hogy hát összekeverünk egy kis szénát, töreket, mindenféle füveket meg szalmát meg egy kis teát... Itt csodálkozva félbeszakítja a grúz: Na ne mondd, tényleg? Még teát is tesztek bele? :))

Hát ilyesmi lehet a 139 forintos virsli. Meg a 420 forintos lecsókolbász is. :)

8 komment

Címkék: Evés-ivás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr435181528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_14594 2008.01.26. 21:16:50

Szilveszter előtt egy rádióreklám akasztott ki, ami arról szólt, hogy az igazi virsli a Mester virsli, mert igazi húsból van és a többi, aztán a végén mondták az árát is: 99 Ft/kg. Aha, én meg hülye vagyok, és elhiszem, hogy ennyiért hús is van benne. Először azt hittem, félrehallottam az árat, de aztán elég sokszor ismételték a reklámot, biztos, hogy ez hangzott el. Az ilyen fajta virslit ismerőseim kutyái sem eszik meg, nemhogy az emberek.

Enikő 2008.01.26. 22:07:36

Nagybátyám, András bácsi mészáros volt, aki a mesterséget Brassóban tanulta egy olyan mesternél, akinek husfeldolgozó üzeme volt a külvárosban és üzlete a Kapu utcában (ez Váci utca minőséget jelentett Brassó vonatkozásában) a 30-as évek elején. András bácsi elmondása szerint a virsli meleg!!!!! vagyis frissen vágott borjúhúsból készül, enyhe fűszerezéssel azért, hogy bármilyen diétában ehető legyen. Hát sajnos a mai virsli nagyon messzire került az eredeti elképzeléstől és recepttől:(

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.01.27. 12:57:54

Sajnos ma már szemrebbenés nélkül bele lehet hazudni az emberek képébe és bele is hazudnak. Hiába a legkülönfélébb hatóságok (Versenyhivatal, Fogyasztóvédelem) legfeljebb kifizetik a büntetsét. Teljesen hülyénk nézik az embert pedig még vagyunk néhányan akik nem Győzikén nőttünk fel ennek megfelelően tudjuk azt amit Te is irtál, ennyi pénzért húsból nem készülhet. Enikő, Neked meg azt mondom, hogy de szivesen megkóstolnék én egy ilyen virslit. Esküszöm ha tudnék csinálni csinálnék magamnak, nem telezabálni magam, hanem csak úgy megkóstolni:) Köszönöm az észrevételeiteket.:)

ferko 2008.01.27. 13:56:06

Pár éve a húsvéti sonkával volt egy balhé, miszerint valójában nem is sonka volt, hanem mindenféle ez meg az. szlovákiából hozták az álsonkát. A legszebb az egészben, hogy a méregdrága termékeket is képesek ilyen hitványságból összehozni... Parizer mond neked valami, vagy bármelyik hasonló felvágott (zalai, túrista stb..). A szocializmust nem mérgezték ilyesmivel...

vajgerpeti 2008.01.28. 20:30:53

Szia Öreg Morgómedve! Megfogadtam, hogy soha többé nem írok ide, mert a legutóbbi hozzászólásom után Bikficnek tituláltál és neki válaszoltál helyettem. Én akkor nagyon megsértődtem:))) Szóval a 60-as évek elején(60-64 között) mint BGVT tanuló hogy hogy nem eljutottunk a Globus konzervipari művekbe, úgy is mint tanulmányi kiránduláson járók. Ott láttam hogyan készül a májkonzerv. No azóta ez a termék idehaza persona non grata. 1983-ban pedig egy szerencsétlen munka fennforgása miatt (KK) eljutottam egy olyan szocialista üzembe ahol naponta 45000 tyúk bugyiját, vagy 15000 liba vagy vele egyenértékes pulykával művelték a fent emlitett felsőnemű -tollazat- lerántását, majd az így megszégyenített egyedek feldolgozását. Ami nem volt semmire sem jó, az ment a fővonal melletti mellékvonalra és ott minden nyesedéket a csontról gőzborotválva készült a baromfi virsli. Azóta a családi étlapon ez is a tiltott kategóriába tartozik. Egészen kiskorombam 10 éves lehettem, szegedi nyaralás közben elvittek a szalámigyárba is, az ott készült termék azóta is a kedvenceim közé tartozik, bár egyes okosok szerint abban meg szamárhús van. Szóval jobb ha nem tudjuk mi miből készül. Végezetül engedjetek meg egy apró viccet (fitogtatva orosz tudásomat: malenkuju sutku).Az utcán bőgő gyerekhez odamegy egy felnőtt és megkérdi: miért sírsz kiskomám: mert anyukám leküldött a boltba és elfelejtettem mit mondott: Gyula hozz egy kiló csabait, vagy Csaba hozz egy kiló gyulait. Ó hát ez egyszerű:hogy hívnak öcskös. Mire a gyerek: Rezsőnek

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.01.28. 21:21:39

Ezután óvakodni fogok a megszólítástól, úgyis tudja mindenki kinek szól.:) Úgyhogy megkövetlek Vajgerpeti barátom. Holnap meg visszanézem hogy történhetett a dolog.:) Most csak a parizerrol szeretnék annyit írni, hogy persze, hogy emlékszem a parizerre, most is szoktam venni igaz, hogy Pick gyártmányt ami - elismerem - sokkal jobb azért mint a régi klasszikus parizer volt.:) Vajgerpeti, rossz a gépem, bármikor resetelhet, holnap megválaszollak ha nem haragszol:)

mildico 2008.01.29. 11:38:41

Nekem erről a virsliről a ketchup jutott eszembe. Az egyetemen az egyik tanszék végzett egyszer egy kísérletet, hogy vajon a boltok polcain található ketchupok hány százalékban tartalmaznak paradicsomot. Hát bizony meglepő eredmény született, vagyis talán annyira mégsem meglepő? Azok a készítmények, melyeknek ára a csillagos égnél kezdődött (min. 1000ft), na ezekben nyomokban már volt igazi paradicsom. A többi, amit mi általában vásárolunk, az gyakorlatilag folyékony műanyag... :S Na hát én azóta nem nagyon eszek ketchupot. Ha a büfében rákényszerülök (megkívánom :) ) egy hamburgert, akkor kimondottan úgy kérem, hogy ne legyen benne semmiféle szósz vagy ha mégis kívánom, akkor csak nagyon kevéske. Bár egy ilyen hambinak a többi része sem ehető, de az más téme, azt nem tudom miből nincs :)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.01.29. 14:43:47

Vajgerpeti barátom, utánajártam a dolgoknak. Félreérthetően fogalmaztam akkor, ezért elnézésedet kérem. Bikfic egyetértett velem, hogy jöhetne már a tavasz, Őt megszólítottam és írtam Neki, az első bekezdés Neki íródott. Aztán hirtelen Neked kezdtem írni de már nem szólítottalak meg. Ami ezek szerint hiba volt. Ismételten megkövetlek kedves harcostársam és kérlek ne fosszál meg bennünket élvezetes hozzászólásaidtól. Bízom benne, hogy minden rendben van ezek után.:)) Én igyekeztelek kiengesztelni.:) Az írásodhoz annyit tennék hozzá, hogy aki jókat akar enni ne menjen élelmiszeripari üzemekbe, ezt mutatja az általad leírt eset is. Nekem volt egy külsős kollégám a tanszéken, a lánya a Kertészeti Egyetemre járt, a csemege pultból csak a sonkát volt hajlandó megenni, semmi mást. Már nem emlékszem, hogy a lánya-e vagy ő, de nem is ez a lényeges. És itt szépen átsiklanék Ildikó hozzászólásához, valóban fantasztikus dolgokat megetetnek velünk, és tényleg az van, hogy előbb-utóbb lehet majd kapni élelmiszereket valódi alapanyagokól csak méregdrágán. Nem akarom a vitát senkibe belefolytani de ha így folytatjuk nem marad semmi amihez kedvünk lesz majd.:)
süti beállítások módosítása