HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Az igazi nagy zabálások

2008.02.28. 18:50 Morgó Medve

Azért az igazi nagy zabálások olyan helyeken voltak, ahol felmutatta az ember az útlevelét aztán kifizetett pár rubelt és hülyére ehette magát. Két ilyen helyet ismertem Moszkvában. Egyik az Inturiszt hotel volt, a másik a Kozmosz szálló a VDNH-nál.

Az idősebb korosztály tudja, hogy ez egy bazi nagy kiállítás volt, ahol a szovjet gazdaság eredményeit mutatták be. Itt lehetett látni mindent ami naggyá tette a Szovjetuniót. Teherautót amitől nagyobb sehol a világon nem volt, a szovjet Riskát amely a legtöbb tejet adta a világon, és talán még a szovjet kerti törpe is ki volt állítva, ami mint tudjuk szintén a legnagyobb volt a világon. Külföldi delegáció nem fordulhatott meg Moszkvában úgy hogy ne látta volna ezt a népgazdaság eredményeit bemutató kiállítást.

Hát ezzel szemben volt a Kozmosz szálló, ami egy új szálloda volt. Aki inkább oroszul tud  itt kukkantson be: http://www.hotelcosmos.ru/rus/hom1.html

Hatalmas, modern, szép és drága szálloda volt a Kozmosz. Az egyedüli hely volt legjobb tudomásom szerint ahol Moszkvában nem nagyon zaklatták a prostituáltakat. A rendőrség inkább odadobta őket a főpincéreknek, portásoknak és a minden folyosón szigorúan üldögélő gyezsurnajáknak. Akik mindent láttak ami a folyosón történt, tudtuk nélkül egy légy sem röpülhetett be. Természetes volt hát, hogy leszedték a sápot a lányoktól. Ezek a lányok a helynek megfelelően elegánsak voltak, szépek és nem is nagyon lestrapáltak. Én ugyan csak nagyokat enni jártam oda, de van egy dokumentumfilmem a szovjet idők prostitúciójáról, abban azért szemrevalók voltak ezek a lenini útról letért lánykák. Környezettanulmánynak talán elég is ennyi, nézzük inkább a gasztronómiai örömeket.

Tehát ha az ember nagynehezen visszaszerezte útlevelét az egyetemek külügyi bürokratáitól elmehetett a Kozmosz szállóba zabálhatott egy jót. Felmutatta az útlevelét a bejáratnál szigorúan strázsáló portásoknak és már meg is nyílott az út a kánaán felé. Már csak - vacsora esetén - négy és fél rubelt kellett leszurkolni egy pénztárgép mellett unatkozó pincérnek és bent is volt a "Kalinka" teremben. Ahogy nézem ez most 625 rubel, azaz olyan 5000 Ft lehet. Én sohasem egyedül mentem. Egyedül enni sem jó. Jó barátságban voltam a kint tanuló magyar hallgatókkal, velük beszéltem meg egy este 6-os találkát. Ilyenkor már ebédről szó sem volt, reggeli is csak módjával. Csináltuk a helyet a vacsorának. Este 6-kor bepótoltuk mindkettőt.

A terem közepén volt az önkiszolgáló rész. Hideg és meleg előételek garmadája, 8-10 féle leves, húsok, köretek, saláták, sütemények, gyümölcsök. És mindez a körülményekhez képest szokatlan tisztaság mellett. Itt mi 4,5 rubelért uraknak éreztük magunkat. Az asztalokon kancsókban jéghideg víz állott, benne jégkockákkal. De külön pénzért lehetett inni bármit. Itt már nem ismerték a zsiguljovszkoje pivo-t, az ottani kőbányait, már ha lehetett kapni. Mert azért elég nehéz volt hozzájutni Moszkvában. Leningrádban már jobban. Itt kérem Radebergert és Berlinert mértek 40 kopejkáért üvegjét, pont a zsiguljovszkoje sör duplájáért. És szovjet pezsgőt. Mi persze kispénzű vendégek voltunk, megelégedtünk az NDK-s sörökkel. És ettünk amig csak szusszanni tudtunk. Közben nézelődtünk, beszélgettünk. De mihelyst úgy éreztük, hogy kicsit ülepedett amit eddig megettünk, már álltunk is fel és hoztunk valamit. A végén egy kis tortát, némi gyümölcsöt tuszkoltunk még le és fél 10 felé aztán felálltunk és hazatámolyogtunk.

Ezután persze nem egy nyugodt alvás következett, de bánta a fene a forgolódást. Fél 1 előtt úgysem volt érdemes lefeküdni, addig meg csak javult a helyzet. Hát ez volt a korábban említett három étkezési lehetőség közül a harmadik. Mondanom sem kell, hogy a legjobb.:)

7 komment

Címkék: Orosz és szovjet témák Evés-ivás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr545181548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bikfic 2008.02.29. 20:08:03

És a VNDH-n volt egy nagy kerek helyiség, a kinopanorama (talán Krugovaja Kinopanorama volt a teljes neve), nem tudom, megvan-e még? Na, az akkoriban olyan szenzáció volt nekünk, mint a mostaniaknak a 3D-s mozi. :)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu/ 2008.03.02. 15:25:00

Valóban. Most, hogy mondod már emlékszem rá. Tényleg csak tátottuk a szánkat.:)) Még nem láttunk olyant. Ezek a mai fiatalok biztos megmosolyognának bennünket.:)

beckzsu · beck.blog.hu 2008.03.03. 12:57:10

Lehet, hogy mosolyognának, én akkor nagyon élveztem, hogy olyan, mintha tényleg a hajóban stb.-ben ülnék, a hangja is minden irányból jött. Véletlenül éppen nemrég került szóba, a gyerekeimnek meséltem róla. Ők nem nevettek ki.

vajgerpeti 2008.03.03. 20:51:22

Én ezt a VNDH kiállítást Kievben láttam. Utólag végiggondolva ennyi év távolságából is borzongás fut végig a hátamon. A vendégkönyvbe ahová kötelező volt valamit írni veretes magyarsággal bevéstük magyar szokás szerint névtelenül:=)) hogy ez mind szép és nagyszerű, de nálunk ezek a kiállított tárgyak a boltban kaphatóak, bárki megveheti, ezért nem kell kiállításra járni. Ha ezt akkor egy magyarul tudó KGB-s olvasta volna, akkor lehet hogy most nem idézném fel ezeket a felejthetetlen élményeinket.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.03.05. 17:17:10

Akkor Vajgerpeti Te nem ugyanazt láttad.:) És az a szerencséd, hogy Kievben volt, mert Moszkvában már volt magyarul beszélő KGB-s is. Szállodákban fel is voltunk rá készülve. Boncz Gézáról szól egy anekdóta, hogy mikor a Rádiókabaré társulata Moszkvában járt belepukizott a mosdóba azzal, hogy "Na, ezt fejtse meg, őrnagy úr!" :)

vajgerpeti 2008.03.06. 10:26:46

Ez a kiállítás ezt a magasztos címet viselte:az ukrán népgazdaság eredményeit bemutató állandó kiállítás. Lehet hogy a rövídítés esetleg más betűkkel jelent meg, de 35 év távlatából már az is szép hogy emlékszem rá.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.03.06. 16:20:40

Végülis miért ne lehett minden köztársaságnak meg a maga VDNH-ja? :)) Igy van cimbora, mi már majd először az arcokat felejtjük el, aztán a neveket, majd elfelejtjük felhúzni a zippzárt, végül már lehúzni is.:))
süti beállítások módosítása