HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Higanyos hőmérők

2008.10.03. 07:40 Morgó Medve

Nem könnyű a blog-író helyzete sem. Mióta nem nagyon nézek TV-t munició sincsen annyi mint korábban. Mert azért valljuk be, a Média azért ontja mostanában a hülyeséget amiről bőven lehetne írni.

Hogy csak egy gyöngyszemet említsek, amikor a riporter - valami lehetetlen körülmények között működő húsüzemből tudósítva - gilisztáknak nevezi a hulladék húsban nyüzsgő nyüveket vagy más néven kukacokat. És ezt már másodszor hallottam. Egyszer megmondhatná már valaki neki, hogy ezek nem giliszták, hanem kukacok. Na mindegy. Szóval nincs TV, újság is csak kevés, hát témában is szűkében vagyok. Van ugyan a közéletnek egy szférája a politika ami aztán tényleg aranybánya lenne egy blog-író számára, de én nem szeretnék erre a területre merészkedni. Így aztán marad a tipródás, hogy miről kéne írni?

Elmondom őszintén ma hajnalban láttam egy hírecskét az Origó-n, egy tudósítást egy volgográdi kannibál férfiról. Rákerestem az Interneten. Biztos nem jól kerestem, mert azt nem találtam. Találtam viszont egy tudósítást egy közel 2 éves esetről, amikor egy ukrán városkában egy házaspár vetemedett kannibalizmusra. Szépen meg is írtam, ráment vagy másfél órám, ki is választottam a házaspár fényképét és ekkor kezdtem hezitálni rajta, hogy hátha mégse kéne közzé tenni.

Így aztán eljött a reggeli 6 óra és itt voltam megint írás nélkül. Pedig éreztem ma már írni kell. Ekkor hallottam meg ezt a higanyos hőmérő dolgot. Vagyis az Európai unió ajánlására április 1-től tilos lesz higanyos hőmérőket árulni. És mutattak egy hőmérőt is, amiről viszont az a gyanúm, hogy lehet, hogy nem is higanyos mert kék színű volt a folyadék, inkább alkoholos lehetett, persze lehet hogy én vagyok lemaradva, már van kék színű higany is, vagy tudják színezni. Na mindegy szóval a higanyos hőmérőknek annyi. Az indoklás szerint volt kisgyerek amelyik a szájába vette és átharapta. Én nem tudom, hogy van ez, de mikor nálunk a gyerek kicsi volt, a fenekében mértük mert azt írták a könyvekben, azután meg a hóna alatt mikor nagyobbacska lett. Persze biztos van oka a szájban való mérésnek is csak én nem tudom. Summa summárum, áprilistól már az elektronikus hőmérők fogják uralni a lázmérő piacot. Ami végül is nem rossz, valljuk be.

Bár mi a hatvanas évek végén biztos nem örültünk volna neki a kollégiumban mert a higanyos hőmérőket könnyű volt a pizsama sarkához dörzsölve kicsit feljebb dörzsölni, ami adott esetben még néhány gondtalan nap lógást jelenthetett a betegszobában. Persze óvatosnak kellett lenni mert aki 42-ig dörzsölte és nem volt ideje lerázni mielőtt összeszedték volna rövid úton ki lett rúgva a dögszobából, ahogy mi neveztük. Visszatérve az eredeti témánkhoz nem esett viszont szó a higanyos vérnyomás mérőkről, pedig azokban sokkal több higany van. Hát persze, nagy valószínűséggel egyetlen háziovos sem fogja a szájába venni és átharapni, tehát ezek szerint az maradhat. Bár ki tudja, mostanában elég sok új feladatuk van...

Egyébként egy kicsit több mint egy éve már téma volt ez a Médiában. Írtam is róla, itt olvasható. Érdekes, nekem akkor is, meg most is az a mórickás vicca jutott eszembe mikor a tanító néni Mórickát kérdezi, hogy mikor volt a Mohácsi vész? Móricka szomorúan csupán annyit mond: "Irigylem a tanárnőt a problémájáért". Én meg az EU-t. Hát ennyit mára.:)

13 komment

Címkék: Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr55181646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_14594 2008.10.03. 14:20:52

Én úgy olvastam, hogy "betiltják a higanyos hőmérők és vérnyomás-mérők használatát". De ha mégsem, akkor biztos azért nem, mert az orvosok nem szokták a szájukba venni a higanyos vérnyomás-mérőt és nem harapják el :-).

Ismeretlen_26298 2008.10.03. 19:56:17

Idézem a Metropol címét: "Betiltják a higanyos lázmmérőket". Aztán lentebb már a szövegben: "...áprilistól tilos lesz higanyos, nem elektronikus mérőműszereket forgamazni Magyarországon". Kicsit zavaros mondat, de viszont ezek szerint a higanykapcsolónak is annyi, pedig anélkül nem működik.:) Reméljük a háziorvosok sem fogják a szájukba venni, bár mint írtam újabban kicsit idegesek.:) Úgyhogy talán mégiscsak be kéne tiltani.:) Biztos, ami biztos..)

Ismeretlen_56441 2008.10.05. 08:32:57

Én meg maradi vagyok, sokkal megbízhatóbbnak gondolom a higanyost. Nálam már a sokadik digitális lázmérő van, valahogy mindig elromlik, a higanyos meg jó volt, míg el nem törött. Változó világban élünk, csak én nem akarok ennyire változni.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.10.06. 08:00:21

Én is megbízhatóbbank tartom. Elem sem kell hozzá, mindig üzemkész. Valamelyik nap olvastam, hogy véradáson elektronikus vérnyomásmérővel mérték a vérnyomást aztán 250-et mértek vele egy amúgy egészséges embernek. Aztán a doktornő keresett egy jó öreg higanyos vérnyomásmérőt és máris annyi lett a vérnyomás amenyni szokott lenni. Egyébként az Észak-Magyarországban olvastam az olvasói levelek között.

ferko 2008.10.06. 12:33:55

Forgalmazni tilos, boltokban nem lesz. Ami van azt lehet hasznalni, meg lehet rendelni a neten szlovakiabol, ami ugyan EU, de naluk van ilyesmi. Persze meg lehet venni a korszerut is es 3 evente cserelni. A higany egyébként rendkívül mérgező anyag, tulajdonképpen azon is fel lehetne háborodni, hogy eddig azt dugtak a gyerek szájába (nem mintha a metilalkoholos változat egészséges lenne). Minden csak nézőpont kérdése. De tényleg a legjobb megközelítés az, hogy irigyeljük a problémáit.

vajgerpeti 2008.10.06. 20:08:51

Sokszor megfogadtam hogy minél kevesebb alkalommal írok ide, de most mégis erőt veszek magamon.Azok a higanyos vérnyomásmérők maradhatnak a háziorvosoknál, amelyek muzeális értékűek, vagyis elmúltak 50 évesek. Most nem tudom mit kezdjek azzal az 5 kg higannyal április után ami egy üvegben a szobámban van:=))) Mellette pedig egy doboz elemi kénpor. A régebbi primitív autólopás elleni riasztók a kocsikban mind higanykapcsolósak voltak. Egyszer egy hallgatóm a század elején-2002-ben- azzal keresett meg hogy mennyi a higany ára mert neki van otthon 50 kg, és szeretne megszabadulni tőle. Egyből dobtam egy hátast, mert ez akkori napi áron igen sok volt. 100 gramm 10000 forint volt. Nekem egy elemes vérnyomásmérőm van ami kiválóan működik, és az egyetemi rendelőben használt nem higanyos berendezésnél kevesebbet mutat. Így ennek hiszek. Aki a szájába dugta a hőmérőt a gyerekének az nem biztos hogy normális volt, Ebben igazad van Öreg Barátom hogy egy másik testnyílás volt a mértékadó, ráadásul a székrekedés ellen is segített. A metilalkoholos nyalóka pedig életveszélyes. A gyerekeket ETILALKOHOL-ba mártott kenyérrel csitították- magyarul pálinkás kenyérrel- mert az előző, kettő deci elfogyasztása után jobb esetben vakságot okozott, rosszabb esetben pedig életfogytig gátolta a további fogyasztást, mert az illető többet ilyent nem ihatott a bekövetkező elhalálozása miatt:=(( Azt hogy északi kedvenceink hogy fognak higanyos hőmérőt árulni, érdekes lesz lesz mert az EU szabályai rájuk is elvileg érvényes lesznek, és csak feketén lehet ilyen műszert kapni. Tehát fel a harcra: vegyünk egy tucat higanyos hőmérőt és köbüki XXX-dik századbeli rokonunknak is fog jutni:=))) Egyébként komolyra fordítva a szót: Annak a kedves barátomnak -akinél 17 napot töltöttem a nyár végén Surrey-ben- Vancouvertől 50 km-re délre Kanada nyugati partján,a nagybátyja higanygőz belélegzése miatt halt meg 1962-ben,még 50 éves kora előtt, mert olyan helyen dolgozott, ahol higanyos műszereket javítottak.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.10.07. 13:08:35

Abban mindnyájan egyetértünk, hogy a higany igen mérgező anyag, a metilalkohol szintén. Utóbbira példa, hogy időnként a hírekben lehet hallani, hogy pl. Ukrajnában lakodalomban ivott ilyesmit a násznép és tulajdonképpen az járt jól aki csak megvakult tőle. A szájban mérni higanyos vagy alkoholos hőmérővel tényleg nem a legjobb ötlet, főleg kisgyerek esetében. Jó kérdés vajgerpeti, hogy mit kezdjél a szobádban lévő higannyal? Szerintem sok ember őrizget ilyesmit mert még ez a legegyszerűbb.:) Visszatérve a hőmérőkre, tudom, hogy létezik stabil működésű termisztor meg a telep merülését is figyelembe lehet venni mégis a higanyos hőmérőnek hiszek legjobban. Egyszerű működésű, stabil mérőeszköz. Ugyanez igaz a higanyos vérnyomás mérőre is.

Grue93 2009.05.02. 18:39:00

Hello lenne eladó higanyom nem tudom hogy valahol meg vennék-e? Légyszi válaszoljatok

Vass Miki 2009.05.28. 16:35:03

Grue93! Én szívesen vennék némi higanyt Melde-cső kísérlethez (gimis fizika tanár vagyok). Ha még megvan, írj légyszi: miklos.vass@gmail.com

Lucifer 2009.11.16. 08:35:20

Grue93-nak! Szia, én szívesen átvennék tőled egy bizonyos mennyiséget. Nekem egy rég el felejtett fototechnikai eljárás kipróbálásához kellene. Írj ha még aktuális a dolog. Köszönöm Lucifer

Dzsoki 2010.11.18. 20:31:30

Nekem volna némi higanyom! Várom válaszod!

Ismeretlen_26298 2010.11.19. 21:25:29

Köszönöm szépen de nincs szükségem higanyra.

Peterking92 2012.06.04. 12:46:50

Nekem van kb 300g higanyom! Akit érdekel írjon e-mail-be! peterking92@freemail.hu
süti beállítások módosítása