HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Kulturális értékek - éjfél után

2011.02.16. 09:35 Morgó Medve

Van egy lengyel filmsorozat, "Tízparancsolat" a címe. Ez egy sorozatcím, mind a 10 résznek van külön alcíme is. Gondolom már mindenki kitalálta mik lehetnek ezek a címek. Valamikor régen, amikor emberibb időben vetítették ezeket a filmeket már megnéztem őket, valóban jó filmek. Igaz, vannak gyengébben sikerült részek is, de a többség határozottan jó. Ezúttal talán harmadszor vetítik, most járnak a 7. résznél. Nem keresem ki a régi műsorújságokat, de biztos vagyok benne, hogy éjjel fél kettőnél korábban egy sem kezdődött. Mikor az első epizód kezdési idejét megláttam bosszúsan legyintettem és tovább lapoztam. Van videó a háznál, nem is egy, felvehettem volna. De egyszerűen megalázónak tartom, hogy egy szerkesztő szemrebbenés nélkül betervez egy filmet éjjel fél kettőre én meg megadóan alkalmazkodom ehhez. Egy közszolgálati televízióban, amelynek kötelessége lenne az értékeket közvetíteni. Ezzel szemben a nézhető időpontokban vitatható minőségű műsorok és filmek mennek. Még egyszer hangsúlyozom, hogy nem kereskedelmi TV-ről van szó. Sokan, főleg a fiatalabb korosztály, nem fogja majd érteni mi bajom van de mivel más korokban szocializálódtunk ezen nem is érdemes csodálkozni.

De éjfél körül kezdődnek egy másik sorozat - a "Karamazov testvérek" egyes részei is.  Kérdem én: ki az aki éjfélkor ül le egy igazán klasszikusnak számító műből készült filmet megnézni? Több estén keresztül. Vagy fél kettőkor, hogy egy kiváló lengyel filmet megnézzen. Úgy gondolom az éjszakai portásokon, biztonsági őrökön kívül senki. Az aki nem dolgozik ebben az időben nyilván alszik. Jó, fel lehet venni videóra. Biztos vagyok benne, hogy ez nem igazán bevett szokás. Többnyire már videó sincs a háztartásokban. Ha meg van és olyan szobában található ahol alszik valaki simán felébred fél 3-kor, amikor a videó a felvétel végén kikapcsol. Inkább be sem programozza az ember.

Így állunk hát a jó filmekkel meg klasszikusokkal a magyar közszolgálati televíziókban. Pedig jó lenne most már kicsit jobban odafigyelni arra, hogy az értékesebb műsorok ne csak éjfél után legyenek láthatók.  A kulturáltságot nem csak elvárni kell a felnövendő nemzedéktől hanem tenni is kell érteni. Fokozatosan rendet kell tenni az oktatás terén, ezzel párhuzamosan a rádió és televízió tájékán is. Ha nem így lesz megnézhetjük magunkat.

5 komment

Címkék: TV

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr195182038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyöngy 2011.02.16. 17:02:05

Egyetértek! Sok mindent lehetne még megemlíteni, de valószínű, hogy a médiatörvénybe botlanék. Onnan meg félő, hogy nehezen tudnék kievickélni.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.02.17. 12:14:06

Örülök az egyetértésnek.:) Valahol tényleg el kellene kezdeni a változásokat mert ha egy ország polgárai nem hordoznak magukban bizonyos értékeket akkor itt nagy baj lesz. Egy országban lehet rendet tartani biztonsági őrökkel, rendőrökkel és bíróságokkal is de egyszerűbb a helyzet ha a polgárok rendelkeznek olyan erkölcsi felfogással és kultúrával ami megakadályozz őket abban, hogy ne úgy éljen mint ahogy azt a társadalom elvárja. És ehhez jó iskolák, kultúrát terjesztő médiumok kellenek. Többek között.

bikfic 2011.02.17. 16:24:29

Tökéletesen egyetértek. Régen a főműsoridő (nagyjából este 8-tól) fogalmába beletartozott, hogy akkor vetítették a filmet, komolyat vagy vidámat, akkor adták le a közérdeklődésre számot tartható zenés műsort, vagy neadj'Isten színházi közvetítést (hol van az már!) - tehát az volt "a" műsor, a kultúra, a szórakoztatás. Ma este nyolctól vagy politizálást nézhetsz, vagy blődebbnél blődebb vidámnak mondott műsorok ismétléseit. Főműsoridőben kultúrát terjeszteni esze ágában sincs a közszolgálati tévének. :(

gyöngy 2011.02.17. 18:52:38

Kedves bikfic és morgómedve! Kicsit izgultam, hogy szándékomon kívül nem indítottam-e el valami zavaros, végenélküli vitát, mert már a csapból is sajnos a médiatörvény folyik. Igazából most látom, hogy nem a tiltás és a büntetés a megfelelő eszköz az erkölcsi nevelés, a személyiség, az intelligencia, az egészségkultúra fejlesztéséhez és sorolhatnám....Pozitív példák kellenének! Hogy akik vizet prédikálnak, azok vizet is igyanak. Az orvosok és pedagógusok igenis legyenek mintái a gyerekeknek. A felnövekvő nemzedék nézzen fel mindazokra, akiket a TV-ben lát. Mert ők a minták! És ha hősöket soha sem mutat be a TV, akkor sajnos sosem lesznek hősök, Tudósok, felfedezők, szolgálatkész iparosok, kitűnő pedagógiai érzékkel rendelkező tanáremberek, lelkiismeretes orvosok, vagy akár egyszerű munkásemberek, példamutató családapák és édesanyák. Hétköznapi emberek ők, de mind helyt állnak a munkahelyen, családról gondoskodnak. Néha jó lenne valóban valami szépet és jót látni a TV-ben, hogy higgyük: élni jó és érdemes.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.02.18. 13:10:51

Nekem az a mániám, hogy egy közszolgálati televízió igenis adjon olyan műsorokat amit a kereskedelmiek nem adnak mert nem éri meg nekik. Tehát az ő profiljuk az "Ezek megőrültek" vagy micsoda, adják csak azoknak akik nézik, de nekem mint adófizető polgárnak jogom van emberi időben nézni a "Karamazov testvérek"-et és a lengyel művész filmeket. Tudom nem könnyű ezt megoldani mert a piac szabályozó szerepével nem számolhatunk de a dolog nem megoldhatatlan, csak akarni kell. Meg van ez oldva máshol is. Amíg volt 3Sat német csatornám láthattam, hogy csinálják ezt tőlünk nyugatabbra. Most a kormányok beérik azzal, hogy odalöknek valamennyi pénzt a költségvetésből aztán a többit meg keressék hozzá reklámokból. Az eredményt látjuk.:( Kedves gyöngy, jó példákkal sajnos egyre gyérebbül állunk, hősökről nem is beszélve. Ami van azoknak is egyre jobban megtépázódik a nimbusza, ma már van tudományos kutató aki azt próbálja bebizonyítani tudós tevékenységével, hogy Dugovics Titusz nem is létezett, nem hogy életét áldozta volna a hazáért. Itt van a kutató felelőssége is, hiszen annyi mindent kutathatna. Senkinek nem lesz jobb ha ő lerombol egy legendát de ugyanakkor sok százezer kisiskolásnak nem lehet példaként felhozni Dugovics Tituszt aki lám életét adta a hazáért. Igen kellenek példaképek, orvosok, tanárok, de pillanatnyilag csak külföldre távozó orvosokról esik szó meg tanárokról akiket időnként megrugdosnak a szülők ha nem tetszik nekik valami az iskolában. És igaza van, egy munkásember is lehet példakép a gyerekei előtt. Mert példaképekre tényleg szükség van. Egyetértek.
süti beállítások módosítása