HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Rosszkedvű vagyok

2007.09.15. 18:46 Morgó Medve

Rossz a kedvem. Egyébként jól vagyok de mégiscsak rossz a kedvem. Ez a rossz kedv a délben elhangzó Krónika hallgatása közben kezdődött. Mitől is? Hát változatlanul hosszú perceken keresztül kell hallagtnunk idegen nyelvű bejátszásokat mielőtt magyarul is elmondanák miről van szó. És ez határozottan idegesítő. Nem tudok szerbül franciául, nem is érdekel ki mit mondott a saját anyanyelvén valahol külföldön vagy itthon. Egy magyar hírműsorban ne foglalják le az adásidő 10-15 %-át idegen nyelvű bejátszások. Tünődöm mi lehet az oka. Újabban elég nagy cserék voltak a Rádiónál, lehet, hogy valami új főnök óhaja lehet ez? És ez a jobbindulatúbb feltételezés. Nem tudom, de hogy idegesító az biztos. Én mazochista meg még az esti krónikát is meghallgatom, pedig sok újat nem hoz a délihez képest.

Aztán bemegyek a Rádió honlapjára ahol 3 logo fogad, ami még nem is lenne nagy baj, de az új szlogenekkel változatlanul nem tudok mit kezdeni. Egyszerűen nem értem. Mi az hogy nagyon zene? A zene ugyebár főnév, akkor van nagyon asztal, nagyon szék, nagyon ember, nagyon... na jó ezt nem írom le. Kitől várná az ember a nyelv tisztaságának megőrzését ha nem a rádiótól és a televíziótól? És erre már úton-útfélen óriásplakátokon is mit lát az ember? Hogy nagyon zene.

Aztán benéz az ember az Origo honlapjára és azt olvassa, hogy "Majd hívjál, mondja Sarko Demszkynek". Vagy valami ilyesmit. Már levették, nem tudom megnézni. Könyörgöm, ki talál ki ilyen Sarko-kat? Miért nem lehet leírni, hogy Sarkozy francia miniszterelnök. És ha egy kitalálja nincs ám megállás. A Média gyorsan felkapja ám, aztán mást se fogunk hallani. Gondoljunk csak a Gyalog kakukk-ra, Viszkis rablóra és társaira.

Aztán "beszólni", "király" és társaik. Ki talál ki ilyen baromságokat? Abalakon lehet beszólni, a király meg egy uralkodó. Miért nem jó nekünk a magyar nyelv idáig meglévő szókészlete a nagyon jó dolgok megjelölésére? A Médiának adni kéne magára és ilyen kifejezéseket nem eltűrni. Az elkapták, kirúgták szavak sem valók rádióba, televízióba. Mégis naponta halljuk őket. Ha a rádió és TV nem védi meg a nyelvünket ki fogja megvédeni? A TV-ben felújított több évtizedes Grétsy-Vágó műsor? Vagy pár még igényes magyar szakos tanár a gimnáziumokban? Na bizony, ők aztán küzdhetnek szerencsétlenek. Reménytelen dolog az biztos.

Hát ettől vagyok én rosszkedvű. Momentán. Na jó, megyek, eszem valamit hátha javít a helyzeten.:)

4 komment

Címkék: Morgás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr905181456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ferko 2007.09.17. 10:23:59

Örexel. Nem vágod mi az a sirály meg ilyesmi. Pedig lehetne klafa is, meg szuper. Amin a te nagy szüleid háborogtak. No meg a hosszúhaj, az a rémes zsivaj, amit zenének hisztek. Szabi meg Bródy nyomja a basszust, Pici meg zseniálisan csinálja. Kiöregedett a nagy generáció?:)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2007.09.18. 07:21:18

Tudod az a szleng valóban megvolt akkor is de csak egymás között. A TV-ben, rádióban ilyeneket nem lehetett hallani. 5 perce beszéltek a TV-ben arról, hogy elkészült Koltai Lajos új m o z i j a. Pedig filmről van szó. Miért nem lehetne úgy mondani, hogy uj filmje? Majmoljuk Amerikát. :((( Egyébként tényleg örexem.:)

terranova 2007.09.18. 10:23:42

"Vagy pár még igényes magyar szakos tanár a gimnáziumokban?" Nálunk az első tantestületi értekezleten maga az igazgató hívta fel mindenki figyelmét arra, hogy a gyerekek szép magyar szókincsének gyarapítására igencsak figyeljünk oda, mutassunk jó példát stb. Ezzel még nem is lenne baj, viszont amit olvasnak/hallnak a tévéből/rádióból, az rémes. Teljesen igaza van, kedves Morgómedve, és nem csoda amúgy az sem, hogy akár a (nem) magyar szakos tanárok is átveszik ezeket a szavakat, hiszen így hallják mindenhonnan... Persze azért akadnak kivételek :P

Vajgerpeti 2007.09.18. 18:29:29

Szia Öreg Morgómedve! Az hogy mit jelentenek a következő szavak:mr1; mr2;meg a többi hozzáfűzés ( a szavak ereje, meg nagyon zene) nem értem.Legjobb tudomásom szerint egy Magyar Rádió van 3 programmal. Miért nem lehetne azt mondani érthetően, szép kiejtéssel: itt a magyar rádió első programja, a Kossuth adó. A múlt században a háború előtt így jelentkezett be az egyetlen adó: itt rádió1 Budapest. Persze esetleg a másik két adó tiltakozhatna, hogy ők miért másod és harmadrendűek! Amióta ez az új rend létezik, én még ennyi dadogó, bakizó hangot nem hallottam. Szépen beszélő műsorvezetőket, bemondókat száműztek az adásokból.Egész héten ugyanazt a nevet kellene hallgatnom hogy itt xy, ha még rá tudnám magamat venni a rádió bekapcsolására. De ezzel elvették a kedvemet a rádiótól is. Persze vannak előnyei ennek: mivel tv-t már hónapok óta nem nézek, nagyon sok jó könyvet olvasok, egyrészét ismétlésben, de ez még mindíg jobb mint a konzerv adás,és néha újat is ha összejön annyi felesleges zsebpénzem, hogy megengedjek magamnak egy új könyvet. Pungor Ernő akadémikus mondotta: egy előadás fele legyen érthetetlen a hallgatóság számára, azért hogy azt higgyék: az előadó marhára okos. A maradék fél 90 %-a legyen érthető, vagy legalább is annak tűnjön, hogy a hallgatók higgyék el ők is értenek belőle valamit. A végső maradékban pedig legyen humor, hogy az alvók felébredjenek. Hát itt az egész előadás a 180 perc érthetetlen. Ki a fenét érdekel az 1994-es vagy a többi korábbi konzerv ismétlése például az esti vagy éjszakai órákban.Új műsor talán csak a késő esti nyelvművelő adás két nagyszerű műsorvezetővel.
süti beállítások módosítása