HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Gyesznótor

2008.02.15. 21:50 Morgó Medve

Itt Miskolcon a Dudujka völgyében ezzel a régies, népies elnevezéssel illetik a disznótort. Azt hiszem a legtöbb disznót a Dudujka Völgyi Rókák ölték, talán a XIII. Dezsőig jutottak el. Ami talán tavalyelőtt volt. Tavaly már csak szarvaspörköltet rittyentettünk meg vett húsból egy kis kolbászt. Idén szintén valami hasonlóra készülünk, jövő szombaton lesz. Sok oka van annak, hogy már nincsenek gyesznótorok, nem szívesen mennék bele miért is van így. A lényeg, hogy ha Dezső nincs is, de együtt vagyunk, csinálunk kolbászt és évente van egy szakestély amikor nem zsíros kenyeret eszünk hagymával, hanem kolbászt, ami azért elég nagy különbség. A fentebb említett Rókák honlapján találtam néhány fényképet, ezekből kiválogattam néhány képet amikkel megpróbálom majd érzékeltetni ezeknek a disznóöléseknek a hangulatát.

De érdemes elolvasni azt is, mit írtam tavaly ilyentájt az akkori cécóról:

http://morgomedve.blog.hu/media/image/200802/

És most akkor a legutóbbi "igazi" gyesznótorról írnék ami 2006-ban volt. Itt is megvolt minden ami egy disznóölésen kell, hogy meglegyen. Vér hagymán sütve, sült húsok, "lopkodás" a hurkába valóból, töpörtyű, aztán később leves és főtt hús. Amit ugyan kint főztünk szegény Dezső feldolgozásának a helyszínén de mindig behoztuk a kollégiumba. És amit rendszeresen ki is borítottunk. Na nem mindet, csak annyit amennyi egy megbotlásnál kimehet. A megbotláson meg már nem nagyon kell csodálkozni, régen volt fél 6 és hát ezeken a disznóöléseken nem teát szoktunk szürcsölgetni.

2 óra felé áttettük a székhelyünket a kollégiuamba ahol az egyik konyhában már sült a hurka és kolbász. Vagy huszan is segédkeztünk ebben. Hát nagyjából ennyien fértünk be a körülbelül 10 négyzetméteres konyhába. Vártuk a tepsiket a kisült hurkával meg kolbásszal, közben meg körbejártak az üvegek, nem panaszkodhattunk a hangulatra sem. Rengeteg hurka meg kolbász kijött szegény Dezsőből, úgyhogy az esti vacsorára vagy szakestélyre is maradt még bőven. Bár ott már nem igazán tudtunk sokat enni, de nem is csoda, hiszen egész nap ettünk. Hát ilyenek voltak ezek a gyesznótorok.

És most jöjjenek akkor a képek.:)

 

 

Dezső, akinek meg kell halnia

 

 

Hajaj, ennek fele se tréfa - gondolja Dezső

 

 

Hát nem - gondolja tovább riadtan Dezső

 

 

 

 

Dezső lelke már messze jár...

 

 

Ebből lesz a kolbász

 

 

Lénárt bácsi és Opi. Előbbi biztosította az infrastruktúrát, Opi meg a mi böllérünk. Mellesleg ha jól emlékszem olajmérnök.

 

 

Ez meg tán a hurka lesz?

 

 

Vacsorára várva egy kollégiumi szobában

 

 

Vacsora (vagy szakestély?)

 

 

Kistotyi vajon mit talált ebben a piros fazékban? Netán még egy kis kolbászt?

 

Itt a vége, fuss el véle! :)

Szólj hozzá!

Címkék: Baráti társaságok

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr745181541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása