HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Graffitik

2008.11.24. 15:19 Morgó Medve

Sokszor elképzelem, mi lenne ha minden alkalommal amikor kimegyek a telekre azt kellenem először meglátnom, hogy valami idióták festékpatronnal össze-vissza firkálták a ház falát.

Gondolom ugyanezt érezheti a főútvonalakon lakó miskolci polgár is, amikor sok pénzért rendbehozza a ház külsejét, eltünteti a vakolati hibákat, szépen lefesteti és néhány napig vagy hétig boldogan gyönyörködik megszépült otthonában. Aztán egyszer csak arra megy haza, hogy valakik elrondították a nemrégiben rendbehozott, kicsinosított utcai homlokzatot. És ilyenkor nem arra gondol, hogy ez egyfajta művészet, a fiatalság sajátos kiteljesedése aminek szintén helye van a kultúránkban, és amiről egyes népművelők azt hiszik, hogy támogatni kell. És ilyenkor jönnek aztán az akciók amikor kijelölnek arra érdemes falakat ahol megjelennek a magukat művészeknek nevező graffitisek és általuk művészinek tartott rajzokat varázsolnak a kijelölt falakra. Közben természetesen megjelennek a sajtó munkatársai is, hogy lelkes riportokban számoljanak be az akció nagyszerűségéről. És aztán a riportok megjelennek a folyóiratokban, lemennek valamilyen könnyed hétvégi műsorban. És ilyenkor érzi azt a - háza elcsúfítása miatt naponta flusztrált tisztességes magyar polgár - hogy itt valami nagyon el van rontva, mert ezt azért nem kéne csinálni. Nem kéne lovat adni alájuk azzal, hogy helyeket jelölünk ki számukra, nem kéne ezt fokozni azzal, hogy a riportokkal és a cikkekkel azt a látszatot keltjük mintha ez valami jó dolog lenne, és szükség lenne rá. Egy túrót! Már bocsánat!

Ha valakinek ma helyet jelölnek ki, hogy ott élje ki művészetét az bizony firkálni fog oda is ahová nem engedték meg neki. És ezek firkálnak mindenhová, köztük a magántulajdonban lévő házak falára is. Nem vagyok jogász de biztos hogy ez rongálás, rongálják az én tulajdonomat, csökkentik értékét, tehát elvárom, hogy hazánk rendvédelmi szervei ennek megfelelően járjanak el. Ne zárjanak Tökölre egy tizenévest graffitiért. Csak ítéljék mondjuk 50 óra közmunkára, hogy 6 vasárnapját graffitiknek nevezett borzalmakat sikálgasson. Mint Demszky Gábor és csapata a közelmúltban. Bár gyanítom, hogy ott azért túl sokáig nem tartott ez a garffiti takarítás, nem is tulajdonítok neki nagy jelentőséget. De azért már mégiscsak tűrhetetlen, hogy egy film operatőre a Lánchídon nem talál egy alkalmas helyszínt ahol nem rondítana bele a képbe valami graffitinek nevezett firkálmány a háttérből. Hogy mi lenne a megoldás?

Szerintem az, hogy ha én azt látom, hogy a szemközti házra firkálnak, felhívom az ügyeletet, megmondom miről van szó és személyleírást adok róluk. Aztán ha a rendőrők tetten érik őket az ügyeletes bíró, ügyész és védő postamunkában elítéli őket. Vasárnap már mehetnének is sikálni. Ja igen, még valami. A sajtó minél szélesebb körben tudósítana a történtekről. Akár fizetett hirdetésben is. Szerintem.

9 komment

Címkék: Morgás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr145181674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_14594 2008.11.24. 18:42:48

Na, azt a személyleírást megnézném. 175 cm magas, átlagos testalkatú, feltehetően fiatal férfi fekete csuklyában. Nesze neked felismerhetőség. Amúgy meg azok, akik a kijelölt helyekre mennek és tényleg művészi képeket készítenek, azok nem piszkítják össze a közterületen a falakat. Ezek a tagek, amiket mindenhol lehet látni, mindennek nevezhetők, csak művészinek nem. A közmunka szerintem is hatásos lehetne, csak épp képtelenség őket elkapni.

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.11.25. 06:11:39

Hát igen, de én azért bízom benne, hogy azalatt a 4-5 vagy 10 perc alatt a járőr is odaérne a helyszínre. Ha meg nem, akkor egy ilyesfajta személyleírás, hogy 3 személy, egyik fekete-, másik narancssárga pulóverben a harmadik meg zölt dzsekiben csak mondana valamit a lassan keresgélő rendőröknek. A táskákban meg ott lennének a festékes flakonok. Aztán ezek nem profi bűnözők, ha a rendőr jobban rájuk reccsen mindent bevallanak. A tagek meg ugyanugy rombolják a mások tulajdonát mind a graffitik. És tényleg rondák is. Szerintem valamiféle ferde hajlamra vall ha valakit ez elégít ki, hogy falon akarja látni művét és nem razlapon vagy vásznon. Elkapni tényleg csak úgy lehet őket ha összefogunk. A mobil majdnem mindenki zsebében ott lapul már.

Ismeretlen_14594 2008.11.25. 11:26:11

Szerintem félreértettél. Nem azt mondtam, hogy a graffiti nem piszkítja a környezetet. Azt mondtam, hogy aki művészi graffitit készít kijelölt helyre (tehát legálisan), az valószínűleg nem csinál illegálisan képeket. Persze nem biztos, hogy igazam van, de úgy érzem, hogy az illegalitáshoz nem illik a művésziség. Az összefogás persze kellene, de őszintén, te láttál már napközben tagelőket? Szerintem éjjel csinálják, én meg éjszaka sehogy sem szoktam az utcán járni, se mobillal, se anélkül :-).

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.11.25. 17:15:02

Én azt hiszem aki egyszer hozzászokott az ilyesmihez a engedélyezett helyeken az megcsinálja ott is ahol nincs megengedve. Tehát a tag-készítő nem fogja megtartóztatni magát csupán azért mert momentán nincsen legális helye. Egyébként művészetnek ők tartják meg néhány ujságíró, akiket most nem minősítenék pedig megérdemelnék. Napközben nem láttam falfirkálókat, de el tudok képzelni álmatlanságban szenvedő nyugdíjasokat akik unottan álldogálnak vagy üldögélnek az ablaknál a sötét konyhában vagy szobában, de a prosztata túltengésben szenvedő idős férfiak is eszembe jutnak amint isznak egy kortyot a konyhában miután elvégezték dolgukat és kipillantanak az ablakon. És meg van néhány eset amikor éjszaka nem alaszanak az emberek.:)

Ismeretlen_14594 2008.11.25. 17:59:35

A tag-készítő nem művész :-). Ezért mondtam, hogy valószínűleg félreértettél. Én két különböző típusáról beszéltem a graffitiseknek: az egyik a művész, aki legálisan készít, és szerintem illegálisan nem igazán, ha van lehetősége legálisan is. A másik a tag-készítő, aki nem művész, és aki az illegalitásban éli ki magát. Ez utóbbit kéne üldözni.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.11.26. 06:18:44

Oké feladom.:) Eddig én úgy tudtam, hogy a tag-készítés a művészet és támogatott és a falfirkálók kezét kéne letörni. Jelképesen persze. Kicsit keverednek bennem a dolgok így megismételném álláspontomat, miszerint üldözendő m i n d e n k i aki festékes patronnal mások tulajdonát rongálja, de főleg nem kéne lovat adni senki alá azzal, hogy helyet adunk és biztatjuk őket. Helyette tűzzel-vassal irtani minden ilyesmit.

ferko 2008.11.26. 07:27:07

Ha a kepzomuvesz tanarra gondolsz aki az egyik galeria hazfalat festette ossze, akkor nem teljes a kep. O azt mondta, hogy nem az a baj, hogy a graffitisek az utcan festenek. hanem az hogy csak ott tudnak, mivel a tamogatasok, a lehetosegek egyszeruen nem talaljak meg oket. Muveszek vannak, de nincs mas ter ahol ki tudnak fejezni magukat, mint az utcan. Megcsak azt sem mondta hog yminden falfirkasz muvesz, es termekuk muveszet. legalabbis en igy ertettem en is nagyon utalnam ha valaki osszefirkalna a falamat, automat, dzsekimet, akar muveszetbol. megvernem az illetot azt hiszem. :)

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.11.27. 07:48:30

Változatlanul azt mondom, hogy ha valaki festegetni akar ott a rajzlap és a vászon. Az más dolog ha egy város úgy dönt, hogy egy nagy tűzfalra festet valamit, mert gondolom egyetlen városvezető sem vállalja fel, hogy valami borzalom kerüljön oda ezért olyan festőt enged a falhoz aki már bizonyította, hogy tényleg érti a "szakmáját".

ferko 2008.11.27. 14:39:00

Ebben abszolúte igazad van. Egyetértek.
süti beállítások módosítása