HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Fizetés

2009.01.21. 15:50 Morgó Medve

Jól kitárgyaltuk ezt a puska ügyet, kicsit megmozgattam a Morgómedve olvasó táborát.:) Érdemes elolvasni a kommenteket, jobbak mint az eredeti írásom.:)  És akkor nézzük a mai témát.

Kivételesen nem a közalkalmazotti - és egyéb bérekről lesz szó.:) Bár arról is lehetne beszélni, de most másról szeretnék írni. A közelmúltban külföldi vendégünk volt, aztán - ahogy illik - a vendéget néhány alkalommal elvittük vacsorázni is meg ebédelni is. Én ilyenkor csak fordítani szoktam meg előenni a társaságnak, nehogy valami nyammogásfélébe fulladjon a baráti vacsora.

Annak idején hallgató koromban mikor még rendszeresen a menzán  étkeztem és miután percek alatt befaltam bármit amit elém raktak a tankörtársaim felvetették, hogy tulajdonképpen a menza alkalmazhatna engem előevőnek, ami azt jelentette volna, hogy amikor a legnagyobb csúcs van a menzán én - szolid tiszteletdíj ellenében - jóízűen fogyasztottam volna el azt amit mások csak fanyalogva. Esetleg extra díjért 2-3 adagot is. Nekem azonban már akkor is elveim voltak, úgy éreztem a pénz nem minden, így aztán semmi sem lett belőle. Igaz, a menza sem keresett meg, így aztán nem volt túlságosan nehéz ellenállni a kísértésnek.

Visszatérve a vendéglői vacsoráinkhoz, azért nagy előevésre nem volt szükség sem a vendégnél, sem pedig a másik helybéli kollégánál. Ma már azért jó pénzért elég finom dolgokat lehet enni, úgyhogy tekintsük inkább úgy a dolgot, hogy fordítottam és közben jóízűen meg is vacsoráztam.

Amikor aztán fizetsére került sor - nem én fizettem, nem is a vendég - a pincérnő hozta a számlát, mégpedig diszkréten, egy olyan mappa-szerű dologba beletéve. A kolléga szétnyitotta, megnézte, majd  beletett néhány papírpénzt...

És itt álljunk meg egy pillanatra. Nem szívesen beszélnék ki másokat, inkább elmondom, hogy fizettem én néhány hónappal ezelőtt egy másik étteremben hasonló szituációban.

Tehát ott is jóízűen megvacsoráztunk, szintén külföldi vendégek voltak, kértem a számlát. A pincérnő meghozta a számlát, mégpedig diszkréten elhelyezve egy szétnyitható mappaszerűségben. Én szétnyitottam megnéztem a végösszeget és gondolatban hozzátettem a borravalót majd beleraktam a pénzt a számla mellé és - félhangosan ugyan - de kimondtam mennyiből kérek viszza.

És innentől fogva számomra teljesen értehetetlen  mi szükség is van erre az egész hókusz-pókuszra. Mert igaz, hogy a végösszeget csak én láttam, még a 10 000 és az 5 000 forintost is bele lehet rakni úgy hogy csak én lássam, bár elég macerás  a dolog, de hogy adjam a pincér tudtára hogy mennyiből kérek vissza? Mondjuk elkérhetem a tollát és ráírhatom a számlára. Persze ezt már mindenki látja majd. Vagy kezemmel el is takarhatom, ez viszont már kicsit feltűnő. Vagy közelebb inthetem a pincért és fülébe súghatom az összeget. Nyilván halkan modnom, hogy a vendég ne hallja, de sikerül olyan halkan mondanom, hogy a pincér sem hallja. Semmi baj, megemelem kicsit a hangom. Közben persze már mindenki minket figyel és nem csak a mi asztalunktól. Sajnos kicsit nagyot hall a mi nyugdíj előtt álló pincérünk ezért már szinte normál hangon mondom az összeget, és innentől nincsen semmi értelme a dolognak. Persze nem minden pincér hall nagyot, de azért a pincér fülébe sugdosás sem teljesen normális dolog, főleg ha nőnemű. Mivégre hát ez a mappásdi? Meg tudná nekem valaki mondani miért jó ez? Ha igen, ne hezitáljon, hanem írja meg nekem akár emailben (a Morgomedve szóra ráklikkelve látszik az email cím) akár kommentben. Lehet, hogy csak én vagyok szűk látókörű, nem tudom. De tudni szeretném már, mi ebben a jó? 

9 komment

Címkék: Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr875181713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_14594 2009.01.21. 16:06:11

Mondjuk előfordulhat, hogy pont annyit teszel bele, amennyit kiszámoltál magadban, mert van pont annyi papírpénzed és egy köszönömmel együtt visszaadod. Vagy a számlában eleve van borravaló (felszolgálási díj), ebben az esetben bármennyit teszel bele, pontosan visszaadnak és azt is a mappában hozzák. De a toll is működne, bár én ezt a módszert kártyás fizetésnél láttam, ahol a vevő aláírta a számlát és melléírta az összeget, amit le lehetett venni a kártyájáról, gondolom papírpénz esetén is működne. A többi vendég addig úgyis diszkréten másfelé néz, hogy véletlenül se lássa az összeget, amit írtál.

Ismeretlen_89040 2009.01.21. 17:45:44

Morgó,én úgy tudom,hogy ez a dolog azért alakult így,mert régen ezt úgy intézték,hogy hozták a mappát,amiben benne volt a számla,amit a fizető vendég megnézett,beletett x összeget,a pincér visszahozta a visszajárót,s akkor a pincérnek külön oda lehetett adni azt a pénzt,amit borravalóra szánt az ember,azzal a szöveggel,hogy "ez a magáé".Úgy tudom,hogy ez sok országban a gyakorlatban még most is így működik.Így elkerülhető,hogy a veled étkezők megtudják,hogy mennyibe került a vacsora(ebéd,stb.),s adsz borravalót is.

Ismeretlen_13764 2009.01.21. 18:42:34

itt is úgy szokás, hogy a mappában jön a visszajáró, és aki borravalót akar hagyni, az otthagyja benne az aprót vagy akármit. egyébként meg azt gondolom, hogy amíg engem úgy kihajítanának az állásomból, hogy a lábam se érné a földet, ha el mernék fogadni pénzt, akkor másnak miért is jár?? én nem adok. egyszer egy pizzafutár hozzám is vágott egy pizzát, mikor megkapta pontosan a pénzt.

ferko 2009.01.21. 19:46:02

Ez egy elegánsnak gondolt szokás (lehet, hogy az is). Végülis megtehetné, hogy odamegy hangosan elsorolja, ki mit evett mennyi volt, a végén pedig összeadja és leteszi az asztalra. Vagy kihozza a számlát elsorolja és bemondja a végösszeget. Vagy egyszerűen odateszi eléd. Az elszámolás milyen lehet még? Kiteszed a pénzt, megszámolja, visszajárót leteszi az asztalra. Esetleg a kitett pénzzel elsétál a maradékot visszahozza? Képzeld el magad, hogy odaadja a számlát, te leteszel egy nagyobb összeget a pincér meg elsétál vele. Így viszont tudod, hogy a visszajáróért szaladt csak el, nem? Tudom, hogy mindegyik előfordul és jól működik különböző helyeken. De melyiket gondolod a legelegánsabbnak?

Zsóka 2009.01.22. 08:40:50

Mivel az ilyen vendéglátások általában nem spontán jönnek létre fel lehet készülni rá. Tegyél legközelebb a tárcádba mindegyik papirpénzből legalább egyet-egyet az ezres - ötszázas - kétszázasból pedig többet.Igy a borravalót is a mappába tudod helyezni.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.01.22. 12:36:35

Köszönöm a sok hozzászólást, most már nagyjából látszik a dolog működése. Kezdem azzal, hogy néhányan szóltak, hogy nem látszik az email címem. Ide másolom: iiv00189@gmail.com Jó jöhet máskor is ha valaki nem a nagy nyilvánosság előtt szeretne véleményt nyilvánítani. És akkor nézzük a lényeget. Zsóka írja, hogy fel lehet rá készülni, vinni egy csomó fajta pénzt és nem gond annyit összeszedni amennyi kell, beleértve a borravalót is. Sima ügy, ha az ember időben felkészül. Sajnos az esetek többségében nincs idő gyűjtögetni, így aztán a probléma megmarad.:) Gigi, sajnos amit én magamban idáig kiszámoltam soha nem jött be. Igaz csak nagyjából szoktam kiszámolni, a pontos számolásra nem alkalmasak a körülmények sem. Később meg ha rendel valamit az ember már az árát sem tudja mert közben begyűjtötték az étlapokat. És közel sincsen annyifajta bankjegyem hogy ki tudjam számolni és betenni a mappába. Ha az árban benne van a kiszolgálás díja is akkor működik a dolog, hogy pontosan hoznak vissza de azon kevés helyen ahol ez van mégis azt tapasztaltam, hogy nem utasítják vissza a p l u s s z borravalót sem. Azért adtam mert 100-200 forintot nem kértem vissza. Nem mondták, hogy nem, nem tessék csak itt van a 100 forint. Én még kártyával soha nem fizettem nem is szándékozom, így nem tudom, hogy megy ez. De nem örülnék ha ők vennék le az én távollétemben a papírra írt összeget. Ha sokat vesznek le elszaladgálhatok amíg visszaadják. Snowqueen, lehet hogy igazad van. De ehhez az is kell, hogy a vendéglősök is így tudják mert esetleg hozzám vágnak valamit mint Füleshez a pizzás fiú a pizzát mert azt hiszi hogy nem kaptak borravalót. :) Látom Füles is megerősít ebben, de ismétlem, ehhez az kell, hogy a pincérek is tudják, hogy ha hoznak vissza abból kapnak majd. Vagy a rosszabb verzió: belerakom a pénzt a mappába, köszöni szépen én meg pisloghatok egy darabig, hogy mikor hozza már, és egy idő után csak szólok, hogy én nem 3 ezer forintra gondoltam borravalóként hanem mondjuk ezerre, úgyhogy hozzon már vissza valamennyit.:) Füles, ehhez annyit tennék hozzá, hogy vannak borravalós szakmák, mint pincér, pizzafutár, fodrász, orvos, ahol a fizetésbe bele van kalkulálva a borravaló. Az enyémbe nincs ezért olyan q@rva magas.:) Ferko, igazad van. Szerintem ezzel igyekeznek a hely színvonalát emelni. Elegánsabb mintha a pincér letesz egy cetlit, Te meg belenyúlsz a pénztárcádba és kifizeted. Szerintem a vendég nagyjából úgyis tudja mibe kerülhetett a vacsorája, sok esetben ha visszatérő vagy itt van 1-2 napot már ismeri az árakat. De kétségtelen, így elegánsabb.:) Hogy azt ne mondjam puccosabb.:) Az a felsorolós, számolócédulás módszer jó szocialista módszer volt, emlékszem még rá. Még a lendületre is ahogy lerakta a pincér az asztalra és várt.:)) Hát persze a legelegánsabb ez a mappás természetesen.:) Azt hiszem a végére értem de nem zárom le, csak tessék tessék hölgyek, urak, ki lehet még egészíteni az elmondottakat. Remélem mindenkinek válaszoltam.:)

bALEKINA 2009.01.22. 13:38:21

A mappás dolog nekem is tetszik, de nem írok róla semmit, mert előttem már szinte mindent leírtak. Ami nekem még eszembe jutott ezzel kapcsolatban: Egyszer voltunk egy olyan étteremben, ahol csak a férfi kapott olyan étlapot, amiben volt ár is. Mondjuk én azokhoz a nőszemélyekhez tartozok, akik nem szeretik "eltartottnak" érezni magukat, de gesztusként tetszett, aztán a vacsora után meg lehet beszélni ki mit fizet. :) Kártyával is szoktam étteremben fizetni, de sosem tudom pontosan, hogy amennyivel többet üttetek be a pincérrel a terminálba, azt vajon ő megkapja?! :O

Ismeretlen_14594 2009.01.22. 16:00:01

Nem úgy értettem, hogy kiszámolod a számla végösszegét. Hanem úgy, hogy mondjuk a számlát megnézed a mappában, tegyük fel, hogy 7540 Ft-ról szól, te úgy döntesz, hogy adsz 700 Ft borravalót (nagyjából), és kiszámolod, hogy beleteszel a mappába 8200 Ft-ot. És megköszönöd, a pincér szintén megköszöni és elviszi.

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu/ 2009.01.22. 16:56:22

Hát ezt a mappás megoldást tényleg szétcibáltuk már.:) Érdekes megoldás ez a női étlap. :) Nekem is tetszik, bár kétségtelen lehet finomítani a rendszeren.:))) bALEKINA, szerintem ahogy én a magyar valóságot ismerem abból a pincér már nem sokat kaphat.:(( Bocsánat Gigi, félreértettem.:) Így sima ügy ha van 8200 forintom. A gond ott van ha csak tízezresem van.:)
süti beállítások módosítása