HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Gondolatok egy halálos ítélet kapcsán

2009.01.24. 09:50 Morgó Medve

Újsághír volt tegnap, hogy Kínában embert vagy embereket ítéltek halálra a melanin ügyben. Bizonyára emlékszünk még, hogy bizonyos élelmiszerekben  melanint találtak és ennek következtében kisgyerekek haltak meg. Nem vagyok halálos ítélet párti, bár vannak esetek amikor még hóhér segédnek is jelentkeznék. Ilyen esetnek számítanak amikor szülők éheztetnek halálra vagy vernek agyon gyerekeket. Hát ilyenkor szívesen segédkeznék az állami ítéletvégrahajtó, népszerűbb nevén a hóhér mellett. Na de nekem itthon erre semmi esélyem, térjünk hát vissza Kínára. Nem nyilvánítanék véleményt arról bűnösök-e az elítéltek vagy sem. Bízom benne, hogy a kínai bíróságnak megdönthetetlen tárgyi bizonyítékai vannak a bűnösségükről. A kábítószer csempészés ügyben azonban nekem mindig kicsit kétségeim vannak. Elmondom miért. 

Korábban rengeteget utaztam repülőgéppel Ferihegyről. Akkortájt a beszállás a következőképpen történt: az ember jelentkezett az egyik pultnál, átadta a repülőjegyét, csomagjára egy azonosító cimkét tettek majd feltette egy szállító  szalagra és az eltűnt valahol a mélyben, ahol szorgos kezek kocsikra rakták majd kiszállították a repülőgéphez. Vagy kinyitották, kiloptak ezt azt belőle. Abban az időben egyébként a nescafé volt a kurrens dolog. Az ilyesmit az ember már csak a szállásán vette észre.  Visszatérve a kiszállításhoz a szállító emberek tehát berakták a repülőbe a bőröndöket és azokat az ember legközelebb szintén egy szállító szalagon látta viszont, ahonnan  a sok bőrönd közül kiválasztotta a magáét és mehetett a vámvizsgálathoz. Itt vagy kinyitották a bőröndjét vagy nem. Általában nem nézték meg, mehetett az ember az útjára. 

És ezek után képzeljük el, hogy nem kivesznek a bőröndből hanem betesznek. Mondjuk 1 kiló kokaint.  És a vámos mégis kinyittatja a bőröndöt és megtalálja a kábítószert. És képzeljünk el egy olyan országot célországként ahol ezért halál jár. Mint például Kínában. Hogyan tudom én bebizonyítani, hogy nem tudok semmit az egészről, nem én tettem bele a bőröndbe? Hát erre a kérdésre 20 év után sem tudom a választ. Talán a Morgómedve olvasói tudják. Örömmel olvasnám és gondolom nem csak én. 

És végül két kép. A Spiegelben jelent meg néhány éve egy cikk Kínáról, az ottani ítélkezésről, a halálos ítéletekről. Érdekesnek találtam és mielőtt elajándékoztam volna beszkenneltem mert sajnáltam megválni tőle. Az első képen egy már halálra ítélt nőt látunk, a másodikon még a tárgyalás előtt vagyunk, most hozzák be a gyanúsítottakat. Az érdeklődő publikum már elfoglalta helyét a nézőtéren, valahol ott van a bíróság is. Nem kétséges az ítélet, mindenféle inci-finci ügyeket nem tárgyalnak ilyen kirakat perben. Érdemes megfigyelni az arcokat. Nem írom meg én mire gondolok, de érzem a drámát amit az arcok meg a képek sugallnak. Nem minősítem az eljárást sem. Ha azt írnám megérdemlik, kábítószert csempészni nem szabad, bizonyára lennének akik azt mondanák igaz, de túl súlyos az ítélet. Ha meg azt írnám, hogy túl súlyos az ítélet elég lenne mondjuk 15 év, azalatt még az is kiderülne, hogy esetleg ártatlanok voltak, biztos lennének akik azt írnák kevés, hiszen hány ember életét teszik tönkre, hány embert öl meg a kábítószer? Tehát jogos a halálos ítélet. Nem írok semmit. Inkább nézzük meg a képeket:

     

 

Egyébként úgy tudom, Kínában golyó által hajtják végre az ítéleteket. 

 

7 komment

Címkék: Börtön és Kriminalisztika

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr735181715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_13764 2009.01.24. 10:16:31

a védőfóliázás pl elég jó nemcsak arra, hogy ne szakadjon szét az ide-oda dobált csomag, hanem a lopás ellen is.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.01.24. 20:36:43

Így igaz, ha ma utaznék feltétlenül befóliáztatnám.

Ismeretlen_89040 2009.01.26. 21:59:49

Morgómedve,ha iszed,ha nem,pont a múlt héten ugyanezt mondtam majdnem szóról-szóra a halálos ítélet kapcsán a kollégáimnak,úgyhogy csak hallgatólagosan egyetértek veled.

ferko 2009.01.26. 22:51:10

Oké, nem itélik halálra, hanem lecsukják 15 évre (Kínában). Akkor rendben van? 5 évre? Vagy hagyják futni? Probléma nem a halálbüntetéssel van, hanem a bizonyításal. pont ezért nincs halálbüntetés a fejlett országok nagy részében. mert nem tudjak mindent kétséget kizáróan biztosítani az eljárás hibamentességet. Kevésbé fejlet országokban a hatalom is visszaél vele. Nálunk a bíróság egyszerű ügyekben sem képes ugyanazt az itéletet hozni első illetve másodfokon. USAban a mi szemünknek nevetséges ügyekben vannak perek. Volt nálunk Pusoma ügy, volt nálunk egy móri bankrablási ügy (amiért nem sajnálnám a halálbüntetést). Röhej, ami nálunk igazságszolgáltatás címen fut. Kínától mit vársz akkor? (tegyük hozzá hogy kultúrális másság maiatt, a világ nagy részét sosem fogjuk megérteni). A fejlett nyugatról is megkérdezném egy kínai véleményét, miután elolvasta hogy 10éves gyerek erőszakolta meg az osztálytársát... De nézheted úgy is, hogy 30 éve a fiadat elengedhettek a 2kmre levő általános iskolába akár busszal is. Most is megtehetnéd? Éjszaka bátran sétálhatsz Miskolcon az utcán? ui.. hány esetről tudsz, hogy reptéri módszereddel utazót leültettek?

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.01.28. 12:23:23

Örülök, hogy egyetértünk kedves Snowqueen. Ferko Veled is egyetértek. Én egyedül a tévedés miatt nem támogatom a halálbüntetést. Bár néha nagyon ki tud belőlem szabadulni az állat ha olyan bűncselekményről hallok mint amilyenről írtam. Meg a 14 éves Nórika esete akit mostanában többen meggyaláztak és meggyilkoltak. Az igazságszolgáltatásban tényleg sok minden nem stimmel.A 10 éves gyerek kapcsán óvatosan nyilatkoznék. A jog szerint már akkor is megvalósul a nemi erőszak ha a nemi szervek érintkeznek. Csak nem mindegy az hány évesek azok a nemi szervek. 14 év alatt belegyezés esetén is nemi erőszak. Gondolom ha az elkövető több mint 14 éves tehát büntethető. Ezt mondja a jog. És akkor nézzük ezt az állítólagos papás-mamás esetet. Vegyünk egy példát. Marika és Pistike elhatározzák, hogy ők is ...nak mint a felnőttek. Valamit hallottak a maguk 7-8 évével a dologról. Bemennek az udvari budiba, letolják az alsójukat és Pistike odadörgöli a micsodáját Marikához a megfelelő helyen. Kicsit csodálkoznak a dolgon, ők azt hallották hogy ez nagyon jó. Na mindegy gatya/bugyi fel, futás haza mert már az asztalon az ebéd. Ez most mi volt? Mert úgy hallom az iskola igazgatónőtől, hogy valami ilyesmi volt a házikóban. Várjuk ki a dolgok végét, azt mondom. A közbiztonság kétségtelen sokat romlott. A belvárosban nem szívesen sétálnék éjszaka. Egy repülőteres esetről sem tudok, de a dolog elvileg előfordulhat, nem?

ferko 2009.01.30. 20:28:18

Elkapnak, bevisznek drogot dugnak a zsebedbe. Megtalálják, megkérdezik, miez. Te megfogod, megnézed. ujjlenyomatod rajta. Bevarrnak. Hallgatód feljelent, hogy molesztáltad. Mir ekiderül, hogy ártatlan vagy és félreértett, addigra oda a jó híred, a bélyeg örökre rajtad marad. Vén kujon. Sétálsz az utcán, fejedre esik egy valami a házról. Meghalsz (ha közvetlen rokonod szerintem rosszabb). Felelős snincs, mert baleset volt. állsz a buszmegállóban, odajön pár nyikhaj leütnek, kirabolnak párezerért. Kórház, hálapénz a dokinak. idegeskedés, idő energia. Ez mind sokkal valószínűbb azt gondolom.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.01.31. 08:59:35

Persze, ezek valószínűbbek. Tulajdonképpen szerencsénk van ha ezek nem következnek be. A másodikat kivéve bármelyikünkkel előfordulhatna. A táglás esetről csak annyit, hogy itt Miskolcon is volt szó eleinte felelősről de ahogy az idő telik egyre kevesebb lesz.
süti beállítások módosítása