HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Vastagbélrák szűrés

2009.04.26. 07:52 Morgó Medve

Örömmel olvasom a helyi lapban, hogy már az idén 50 000 - 50 és 70 év közötti - nőnek és férfinak biztosítják a vastagbélrák szűrést.  Olvasom azt is, hogy 2011-ig a körülbelül 2,5 millió főt érintő ugyanezen korosztály valamennyi tagja megkapja a meghívó levelet a 2 évente ismétlődő szűrésre. A dolog örvendetes, bár gőzöm nincs ki lesz a fenti korosztályból az a szerencsés 50 ezer ember aki már idén is részesülhet ebből az ingyenes szolgáltatásból. Megmondom őszintén én szívesen bekerülnék közéjük.

Csináltam én ilyent régebben is, amíg a tüdőszűrést végző Szűrőállomáson lehetőség volt erre. De nem csak erre, hanem másra is. Ha már az ember elballagott, akkor lehetőség volt labor- és EKG vizsgálatra, megmérték a vérnyomást is és ha kérte az ember kapott egy 3 részes kis műanyag edénykét amibe egy pár napos speciális étrend után 3 napon keresztül gyűjtögethetett székletmintát, amit aztán visszavitt és egy pár nap múlva megkapta az eredményt. Többnyire negatív leletet. Nem volt könnyű leküzdeni ellenérzésemet a módszer iránt, de miután adtak hozzá mindent és megelégedtek egy babszemnyi mennyiséggel is, így némi hezitálás után belevágtam.  Aztán volt még lehetőség prosztata szűrésre is, hölgyeknek rákszűrésre. Jó dolog volt ez, ki is használtam rendesen. Minden alkalommal amikor mentem tüdőszűrésre úgy intéztem, hogy mindent megcsináltassak, kivéve a prosztata szűrést. Egyszer oda is benéztem, 2-kor kezdődött a szűrés, 3/4 2-kor egy csomó ember volt már, 2.10-kor kiszólt az asszisztensnő, hogy a doktor úrnak negyed órája van csak az jöjjön akinek feltétlenül fontos. Én körülnéztem, láttam, hogy az átlag életkor olyan 65 év körül lehet, hát úgy döntöttem nekem nem fontos. Igaz, panaszom sem volt.

Mindennek már 10 éve. Azóta az egészségügyi reform bedarálta a szűrőállomást, a tüdőszűrést megkapta az egyik városi kórház, a többivel meg nem tudom mi lett. Azóta se sűrűn csinálnak nekem EKG vizsgálatot, nem beszélve a székletvizsgálatról. Hát jó kezdeményezés volt, kár hogy megszűnt. Szerintem sokan voltak úgy mint én: ha már el kellett menni megcsináltatott még ezt-azt. Így hát érthető, hogy megörültem a hírnek. Csak legyen belőle valami.

Én egyébként először a falun élő azon korosztályt hívnám be akik nem rendelkeznek benti WC-vel, a dolgukat az udvar végében lévő árnyékszéken kénytelenek elvégezni. A háziorvosok tudják kik azok akik így élnek. Őket érzem fokozottan veszélyeztetettek, mert még csak figyelemmel sem tudják kísérni emésztő rendszerük működését, hiszen a pottyantósban nincs lehetőség megszemlélni minden rendben van-e, vagy netán szemmel láthatóan véres a széklet.

De hát nagyon nem méllyednék el a dolgokban, vannak nálam hozzáértőbbek is, remélem jól fogják végezni a dolgukat. És - laikusként - azt kívánom, tényleg kezdődjön el végre ez a vastagbélrák szűrés. Szerintem az nem kérdés, hogy gasztroenterológiai módszerrel (tükrözés) vagy laboratóriumi módszerekkel Az utóbbi biztos, hogy sokkal olcsóbb. Hát elnézést, hogy a csapos közbeszólt.:)

2 komment

Címkék: Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr645181755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_89040 2009.04.26. 18:41:43

Tény,hogy utóbbi olcsóbb,de ha az utóbbi pozitív,akkor mindenképpen szükség van endo/colonoscopiára...Én mindenképpen a szűrések híve vagyok,s mindenkinek javaslom,hogy legalább évente egyszer vegyen részt egy teljes kivizsgáláson,ha megteheti.Egyébként,ha jól tudom,akkor a SZÉP(Szűréssel az Éltért Program) keretében most éppen a vidéket járják a mozgó szűrőállomások.

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.04.27. 05:52:19

Igen, én is erre gondoltam, hogy ha gyanú van akkor jöhet a drágább de alaposabb módszer. Ezt a buszt meg felderítem, köszönöm a tippet.:) Meg a hozzászólásodat is.:)
süti beállítások módosítása