HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Bolonya

2010.02.11. 07:51 Morgó Medve

Szép lassan, komótosan de működik a bolognai rendszer. Nem is tudom jól írom-e, lehet, hogy célszerűbb lenne Bolognai-rendszert írni. Nem mindenki tudja mi ez, röviden leírom.

Az Európa Uniós országok Bolognában elfogadtak egy háromlépcsős rendszert melynek során a fiatalok az egyetemeken és főiskolákon egy 6 vagy 7 féléves alapképzés keretein belül úgynevezett BSc diplomát szerezhetnek amivel már munkát is vállalhatnak. Az eredeti elképzelés szerint az itt végzettek 30 %-a folytatná a tanulmányait az úgynevezett mester képzés keretében. Az itt nyert diplomákkal szintén el lehet helyezkedni, de már felvételizhetnek a Ph.D képzésre is, melynek során doktori fokozatot szerezhetnek. Ahogy a bevezetés időszakában gyakran emlegették, az egész úgy néz ki mint egy piramis. Ahogy megyünk felfelé egyre kevesebb fiatalt érint a dolog, viszont egyre magasabb szintű a képzés. Az újfajta képzés egyik nagy előnyének emlegették, hogy az alapképzés után átrendeződnek a fiatalok és a mesterképzés már folytatódhat más szakokon, más karokon, vagy más egyetemeken, sőt, - mivel az Európai Unióban egységes elvek szerint folyik a képzés - külföldön is.

Ebben a félévben vannak először olyan hallgatóim akik úgynevezett mesterképzésben vesznek részt. Van nappalis és levelező képzés is. A nappalis hallgatók mind nálunk végeztek, igaz, egyikük a gépészmérnöki karon, a levelezős hallgatók egy része más egyetemeken. A nappalisok mind hallgatták azokat a témaköröket  amelyek szükségesek ahhoz amit ebben a félévben oktatnom kell, a levelezősöknél jóformán senki. Szép feladat lesz úgy megtanítani nekik, hogy meg is értsék meg be is hozzák a nappalisokat. Mindenesetre kemény munka vár rájuk. Igaz, rám is. Sajnos nem tudok engedni, nem lehet kétféle tananyag. Mindazonáltal érdekes dolognak látszik.

A Bologna rendszerről egyébként van véleményem, de nem írnám le, mert nem szeretnék vitát róla. Most is inkább csak azért írtam, hogy olvasóim első kézből értesülhessenek a dolgok pillanatnyi állásáról.:)

13 komment

Címkék: Egyetem

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr105181880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ferko 2010.02.13. 20:18:13

Miért éppen ezt ne rontották volna el az elvtársak? Ezt leszámítva mi a baj a bolognaival? Többlépcsős oktatás, átjárható iskolák, mindez európai szinten. Én már kredit voltam, elvben a közgázon is hallgathattam volna órát. Vagy kimehettem volna Bécsbe egy kurzusra. De az BME volt. Most ezt megteheti egy mezőtúri főiskolás is. Nincs különbözeti vizsga meg hasonló bohóckodások. Levelezős hallgatók nem jelentek meg hétköznap napközben az órádon? Furcsállod? Vajon miért megy valaki levelezőre, ha nappalira is mehetne mert ráér napközben? Ugyanez távoktatásra is. Egy ismerősöm távoktatásra jár, hétköznap 3tól vannak órái, hogy érne már oda?

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.02.14. 08:17:01

Bizonyára én fogalmaztam félreérthetően. A levelezősöknek hétvégén voltak és vannak az óráik, péntek délutántól szombat estig. Tehát nekik nem voltak nappal óráik velem. Levelezőn meg nem volt ilyen tárgyuk mert más szakon végeztek. Tudod most az a helyzet, hogy a nappalisoknál mindenki tanulta az alapokat tehát ott a - nevezzük így - felépítménnyel folytathatom. Rá van épülve a tananyag az alapokra, a BSc-n hallgatott tárgyra. A levelezősök 3/4-e nem tanult soha semmi előzményt. Mást tanultak. Viszont a felépítményt nekik is tudniuk kell. Alapok nélkül meg nem értik meg. A törvény lehetőséget biztosít arra, hogy előírjak különbözeti vizsgát. Kezükbe nyomhatok egy könyvet, hogy ebből írunk ZH-t 3 hét múlva. Vagy felvállalom, hogy nagyon nagy intenzitással leadom azt is. Mondjuk harmad időre. Aztán elkezdhetjük a - most már maradjunk emellett - a felépítményt. Na ezért lesz ez a félév nekik is, nekem is kemény mert hajtani kell. Hogy miért szerettem a régi rendszert? Mert egy kiegyensúlyozott oktatásban, elviselhető terhelés mellett maximum 12 félév alatt kiváló piaci értékű egyetemi diplomát lehetett szerezni akik gond nélkül elhelyezkedhettek. Ebben a plusz 2 félév az évismétlésé meg 5 év alatt maximum egy egészségügyi okok miatti félév kihagyásé. A kredites rendszer sem az igazi mert a hallgatók sokáig vannak az egyetemen. Nagyon elhúzódik, sokba kerül a szülőknek. Kevesen tudnak az úgynevezett mintatanterv szerint haladni. Vannak itt 10 éve itt lévő hallgatók is. Ha valaki úgy érzi írjon nyugodtan csak ha lehet kerüljük - nehéz lesz, de próbáljuk meg - a politikai vélemény nyilvánításokat és áthallásokat.

ferko 2010.02.14. 08:59:20

Akkor én értettelek félre és továbbgondoltam a dolgot. Itt Pesten több iskolában van táv- és levelezőoktatás, de hétköznap napközben. A pénzt be kell szedni ugye, de amikor oktatni kell mindjárt kényelmesebb a nappalisokkal, mivel a tananyag ugyanaz elvben. Ennek ellenére mindig bevésték a diplomába, hogy nappali vagy más. Ez a tudáskülönbség engem az elsőre emlékeztet, amikor én matekból voltam jó a szakközepesek meg a szakmai tárgyakból. Egy félév kemény szívás után mindenki tudta a minimumot. A másik részt viszont nem értem, BSC az ürge és nem tanulta az alapokat? Hogy lehet ez? 15 éve létezik akkreditáció, abban nem pont az van, hogy a tárgyakat akkreditálják és úgy lehet átjárni az iskolák közt? Bocs, de 10 éve nem jártam iskola közelében csak hallomásból kapok infót.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.02.14. 10:24:51

Nálunk a levelezősök tényleg csak hétvégén vannak. Nem is tudnám összevonni őket mert akkor már nincsenek nappalisok. A vizsgán viszont ugyanazt írják, tehát közös vizsganapok vannak amik írásbelivel kezdődnek. Az alapokról: az alaptárgyakat mindenki tanulta de szakmai alapozó tárgyak például egy geológusnál mások mint egy környezetmérnöknél. Utóbbi tanulta az előzményeket a geológus nem. A mostani tárgy szakmai alapjait tehát egyik tanulta másik nem. Vizsgára egy szintre kell hozni őket.

Ismeretlen_14594 2010.02.14. 13:14:11

És nincs előírás? Mint pl. a közgázon, hogy a makrot nem veheti fel addig, míg nem teljesítette a mikrot. Tökmindegy hol, de legyen legalább elégségese belőle.

Ismeretlen_26298 2010.02.14. 13:26:41

BSC-n a dolog valóban így működik. De a mester képzésen már csak a "felépítményt" szeretnénk oktatni. Akkor be kéne neki iratkozni a BSc levelezőre is mert ott megy a tárgy alapozója. Vagy korábban valahol máshol tanulnia. Nem feltétlenül nálunk. A csoportban vannak olyanok is akik tanulták már ezt pl. Nyíregyházán. Nekik könnyebb lesz az eleje. Vagy pedig nem kéne felvenni mesterképzésre csak olyant aki ugyanazt a szakot végezte de akkor meg kevesen lennének.

Ismeretlen_14594 2010.02.14. 15:07:54

Én pont az utolsó mondatodra gondoltam: csak olyat felvenni, aki tanulta az alapokat. A közgázon már akkor is vettek fel külsősöket az utolsó két évre, amikor én jártam oda, pedig akkor még sem kredit rendszer nem volt, sem más. Persze csak gazdasági felsőoktatási intézményből jöhetett a hallgató, így az alapjai megvoltak.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.02.14. 17:02:14

Akkor viszont nem lenne mesterképzés mert kevés lenne egy-egy szakra a jelentkező. Lehet, hogy lenne néhány egyetem ahol ez nem lenne gond, de az egyetemek nagy részén ez probléma lenne. Nem beszélve arról, hogy lehet hogy a hallgatók is elégedetlenek lennének mert nem tudnának tovább lépni. Úgy hogy a megoldás valószínűleg tényleg a különbözeti vizsga vagy az erőltetett menet mint nálam.

Tőr A Szívbe 2010.02.14. 20:13:30

Magamból kiindulva azt gondolom, hogy senkinek nem fog ártani az ismétlés:D Tanár Úr szerint a jog diploma mellé jónak tűnik egy földrajz alapszak? Persze, ez még nagyon messze van, de szeretem mindig elkészíteni az ötéves tervemet.:D

ferko 2010.02.14. 20:16:10

Tőr A Szívbe: persze hogy jó, egyáltalán nem baj ha értesz is valamihez :)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.02.14. 21:02:07

Hát nem igazán látom, hogy a kettővel így együtt mit lehetne kezdeni. Egy környezetmérnöki már jobban illene hozzá, hatósági munka esetén jól jöhet a két szakterület együtt. Ugyanez mondható el a gazdász és jogi területekről. Ezt a földrajzot nem tudnám ajánlani megmondom őszintén.

Tőr A Szívbe 2010.02.14. 21:14:41

Köszönöm, a véleményeket. Egyébként valamelyik nemzeti parknál szeretnék elhelyezkedni, esetleg a honvédségnél. Persze, sokan mondják, hogy a rengeteg jogász teljesen felesleges és túlképzés van belőlük, de szerintem az én példámon is látszik, hogy nem mindenki szeretne ügyvéd lenni:D

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.02.15. 05:02:07

Ha lehet a nemzeti parkokat javasolnám. Bár ma már nem 18 éves korban behívott hullafáradt katonákat kell elítélni mert elaludtak az őrségben, de mégis csak barátságosabban hangzik a nemzeti park. Most gondolkodtam azon oda kellhet-e a földrajz? Nem hiszem. Akkor tényleg nem érdemes felvenni.
süti beállítások módosítása