HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Diplomaosztók

2010.06.21. 18:58 Morgó Medve

Mostanában hétvégeken diplomaosztással telnek a hétvégék. Régen megvoltak egy nap alatt, most néhány hétig tart úgy, hogy elkezdődik pénteken aztán szombaton folytatódik. Néha délelőtt is, délután is. Én meg mindig elfeledkezem róla, így aztán péntekenként nagyon nehezen találok már parkolóhelyet mire kiérek. Most aztán kiírtam az asztalomra, hogy ne felejtsem el, hogy pénteken busszal menjek majd.

Amikor én végeztem - és még sokáig utána is - 3 kara volt az egyetemnek. Nagyjából 500 oklevelet, vagy ha úgy tetszik diplomát osztott ki a rektor, amiben természetesen egy-egy kézfogás erejéig közreműködtek a dékánok is. Ma ha jól számolom az egyetemnek van 8 kara és egy intézete, ahol a zenészek tanulnak. Hát igen, itt aztán millió hallgató van, tényleg sok idő kell ahhoz, hogy kiosszák a diplomákat. Pedig nem is minden diploma kerül kiosztásra, hiszen akinek nincs meg a nyelvvizsgája az most nem kapja meg. Az övé bekerül egy páncélszekrénybe és egyszer valamikor ha bemutatja a nyelvvizsga bizonyítványt a kari ügyintéző hölgy majd átadja neki.  Ez a szám egyébként elég magas, bár karonként változó. Ott ahová magasabb pontszámmal lehet bejutni kevesebb, hiszen már a középiskolában megszerzik a nyelvvizsgát. Én műszaki karon tanítok, nálunk minden második hallgató veheti át valamelyik hétvégén  a tanulmányai befejezését bizonyító okiratot. Elég kevesen. Én nem is tudom miben bíznak ezek a fiatalok? Hogy addigra mire végeznek eltörlik a rendeletet? Vagy ha végeztek majd ráfekszenek és néhány hónap alatt megcsinálják? Nem tudom. Mindenesetre sajnálatos, hogy majdnem minden második fiatal ember kénytelen nélkülözni a diplomaátadás ünnepélyességét.

Egyébként a műszaki karokon a selmeci hagyományokon alapuló egyenruhákban veszik át a diplomát, míg más karokon speciálisan  erre az alkalomra készült talárban. Ilyenkor egy asztalnál  ott ülnek az egyetem vezetői, túlnyomórészt férfiemberek és a végzett fiatalok egyenként járulnak az asztalhoz, hogy kézfogások kíséretében átvegyék oklevelüket. Régóta járja már a szóbeszéd, hogy az egyik jogász diplomaosztón véletlenül szétnyílt az egyik végzős hölgy talárja és láttatni engedett valamennyit az alatta lévő meglehetősen pikáns alsóneműből. Hogy igaz-e a történet nem tudom, de  minden esetre okozhatott némi meglepetést az asztalnál ülők között.

És ha már a pikáns történeteknél tartunk, állítólag újabban történt meg egy bírósági tárgyaláson, hogy az egyik védő úgy gondolta a nagy melegre való tekintettel csupán alsónadrágot vesz a talár alá. Kétségtelen, hogy szellősebb volt mintha ruhára vette volna. A gond akkor kezdődött amikor a bírónő - szintén a nagy melegre való tekintettel - javasolta, hogy kivételesen és egyöntetűen vegyék le a talárjukat. Hogy mi lett a történet vége nem tudom, mindenesetre nem szívesen lettem volna a védő helyében. A történet végét pedig az olvasóra bízom, mindenki fejezze be úgy ahogy számára a legvidámabb legyen.:)

8 komment

Címkék: Egyetem

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr595181938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_13764 2010.06.21. 19:26:50

csak hogy mondjak valami érdekeset is, ne csak kötözködjek, itt a király szokta átadni a diplomákat, minden állami egyetemen, több ezret. illetve mostanság a hercegnők és a trónörökös vették át ezt a szerepet, mert a király egy ideje elég beteg. akárhova mész, mindenhol büszkén kint van a falon, ahogy átvette a diplomáját az orvos, a házigazda stb. na ez nekem is tetszett volna, még ki is öltöztem volna bizisten egy ilyen alkalomra :-) iszonyú nagy megtiszteltetés. de az eltés diplomaosztóra eszem ágában nem volt elmenni. mindkét diplomámat valami ügyintéző adta oda egy irodában, és nem volt hiányérzetem. ja, és ráadásul szeptemberben volt, tanítási időben, egy csütörtök délelőtt, vehettem volna ki fizetésnélküli szabadségot miatta? nane. az évfolyam kevesebb mint harmada ment el, láttam amikor alá kellett írni, hogy nem megyek.

Ismeretlen_13764 2010.06.21. 19:37:24

kerestem egy ilyen képet is a gyűjteményemből: http://fules.are.hu/2009%20October%20Pai/2009%20mae%20hong%20son%20075.jpg?width=1024 a trónörökös adja át a diplomát, mögötte a felesége is, öt évvel ezelőtti a kép. egy étteremben volt így kilógatva az egyik oszlopon, valahol nagyon vidéken.

Ismeretlen_14594 2010.06.22. 08:32:46

Nekünk is szeptemberben volt, szerencsére pénteken délután. És a többség megkapta, pedig nekünk két nyelvvizsga kellett a diplomához, ráadásul a sima középfok nem is volt elég, amit középiskolában szereztünk, mindkettőnek legalább szakmaival bővítettnek kellett lennie. Ettől függetlenül kevesen hagyták államvizsga utánra a nyelvvizsgát.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.06.23. 05:49:34

Köszönöm szépen a hozzászólásokat, kiegészítéseket.:) Különösen Fülesét aki a messzi Tájföldről küldte a képet és hozzászólását. Én úgy gondolom, hogy a légkör meghatározó lehet abban, hogy az ember vágyik-e arra, hogy ünnepélyes keretek között vegye át a diplomáját vagy csak bemenjen egy zsúfolt irodába és egy ügyintéző (aláírás ellenében) átadja neki. Persze ezt sugallta az egyetem is amikor egy munkanap délelőttjére tette, nehogy már elmenjen valaki. Az ember ahhoz alkalmazkodik amilyen körülményekkel találkozik. Ha nekem felülről azt sugallják, hogy nem olyan nagy dolog ez a diplomaátadás én is ezt fogom hinni. Pedig én úgy emlékszem jó volt hogy a mi egyetemünk megadta a módját. Általában 2 belépő jutott egy hallgatónak, családon belül el kellett dönteni ki megy be és ki vár kint, általában a jövendőbeli volt az egyik, a másik valamelyik szülő. Gondolom ez ma is így lehet mert az aula ma sem sokkal nagyobb pedig már másik van. Én nem tudom a tájföldi királynak (illetve a hercegnőknek vagy trónörökösöknek) hány hallgatóval kell kezet fogni, de nálunk azért kicsit belefáradnának. 70 körüli felsőoktatási intézmény van ebben a kis országban (a számuk mindig változik) igaz, ebben sok magán intézmény is van. Itt azért kicsit belefáradna a kézfogásokba. Bár ahogy ezt az országot ismerem sokan elintéznék, hogy bár az ő egyetemük nem állami egyetem de mégis adja már át a király az ő hallgatóiknak is.:) Köszönjük szépen a képet is, feldobta a témát is meg a Morgót is.:) Én is kerestem egyet a múlt heti ünnepségről, itt nézhető meg: http://minap.hu/news.php?extend.25837. A nyelvvizsga követelmények természetesen függenek a hallgatói anyagtól. A "közgáz" mindig híres egyetem volt, mindig nehezen lehetett bejutni, ezért tényleg magasra helyezhette a mércét a felvételik során. Amihez igyekeztek tartani magukat a képzés során is. A nyelvvizsgák szintjével és számával is.

RolloJuve 2010.06.23. 07:20:42

"Bár ahogy ezt az országot ismerem sokan elintéznék, hogy bár az ő egyetemük nem állami egyetem de mégis adja már át a király az ő hallgatóiknak is.:)" Én meg azt tudnám elképzelni, hogy náluk az egyik "magánkirály" adná át a diplomát. :)

Ismeretlen_13764 2010.06.23. 14:29:11

hatvanmilliós ország, minden tartományban van a király által alapított főiskola (eredetileg tanítóképzők voltak, mostmár mindenféle más szak is). több tízezres nagyságrend. de kézfogás nincs.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.06.23. 17:06:20

Hát valóban, elképzelni sok mindent lehet.:) Füles, azért nem gondoltam volna, hogy ekkor a ország. Úgy tudom, hogy újabban nálunk is kesztyűben van a kézfogás. Influenzajárvány idején ha jól emlékszem az ELTE-n szünetelt a kézfogás is. Mikor én voltam a főrendező arra kértem a végzős fiúkat, hogy ne most mutassák meg, hogy keményen és férfiasan is kezet tudnak fogni a rektorral.:) Régen volt, talán 1980-ban.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.06.24. 10:32:09

Az idei diplomaosztóról itt olvashatunk és láthatunk képeket: http://minap.hu/news.php?extend.25794
süti beállítások módosítása