HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

A televíziózás hőskoráról

2010.07.25. 05:51 Morgó Medve

Legutóbb azokról az időkről is írtam amikor gyerekként először találkoztam a televízióval, mégpedig a bánya klubhelyiségében. Egy hatalmas Munkácsy készülék állt egy magas állványon, hasonlókat láthattunk annak idején a szakszervezeti üdülők klubszobáiban is. Ez volt Magyarországon az első TV készülék, 1959-ben készült a Videotonnál. Annak idején  nálunk két helyen gyártottak TV-t: vagy Székesfehérváron a Videotonban, vagy Pesten az Orionban. Ebben már akkor is verseny volt, az emberek szabadon eldönthették melyik gyár termékét részesítik előnyben.

Ott állt tehát ez a hatalmas méretű készülék az emelvényen és a "népek" odajártak megnézni, hogy is néz ki egy ilyen televízió. Érdekes, hogy gyerekként a rádiót még csak-csak megemésztettem valahogy, hogy azon a "dróton" keresztül jut be minden amit hallunk, de a televíziót már nehezebben tudtam elképzelni. Emlékszem gyakran tévedt tekintetem a falból kijövő vezetékre és nem értettem, hogy a csudába megy be például az a szimfonikus zenekar azon a dróton keresztül abba a fránya készülékbe.

Nem sokáig jártunk mi ki a bányához, messze is volt, kényelmetlen is, a gyárak is ontották a készüléket, hamarosan vettek apámék egy  "Tisza" névre hallgató TV-t. Hogy kézzelfoghatóbbá tegyem a készülékválasztás lehetőségét elmondom, hogy míg mi az Orion gyártmányát részesítettük előnyben, addig keresztapámék egy Videoton gyártmányú "Tavasz"-t  vettek. Mint látjuk televíziók terén már a hatvanas évek elején megvalósult a teljes demokrácia és a piacgazdaság. Kellett is a sok készülék mert az emberek igen csak vitték mint a cukrot.

Persze sokan vártak a vétellel, vagy anyagi okokból, vagy mert pénz ugyan lett volna rá, de sajnálták erre költeni. Ők aztán átjártak a szomszédba TV-t nézni. Én falun laktam, mi viszonylag hamar vettünk egyet, így aztán a szomszédok hozzánk jártak át TV-t nézni. Kezdetben csak úgy magukban jöttek, de aztán a székeink kevésnek bizonyultak, hozták hát a székeiket is. Eleinte még köszönés után azt is mondták, hogy "...jöttünk TV-t nézni", később már azt sem, csak egyszerűen letették a széket ahol volt hely, ráültek és kész. Néztük a TV-t. Aztán attól függően ki mikor álmosodott el fogták a széküket, elköszöntek és hazamentek. Nem tartott ez sokáig, egy idő után mindenki vett egyet aztán otthon nézte.

Persze ennek a nagy TV vásárlásnak is meglett a következménye. Addig ugyanis néhány 25 W-os villanykörte jelentette a terhelést az elektromos hálózaton amit az bírt is becsülettel. Ezek a csöves, azaz elektroncsővel működő készülékek azonban zabálták az áramot. Ennek megfelelően mikor este mindenki bekapcsolta a sajátját akkora volt a feszültségesés a légvezetékeken, hogy - kis túlzással - alig jutott a készülékekre. Lehetett látni, hogy ahogy megyünk befelé az estébe egyre szélesebb volt egy fekete csík a képernyő alján, egyre inkább beszűkült a kép mérete. Na ekkor jött el az ügyes villanyszerelők kora, amikor is ezek elkezdtek olyan transzformátorokat gyártani amelyek nem lefelé, hanem felfelé transzformálták a feszültséget. Azaz mikor nőtt a csík, egy kapcsolón fordított az ember és máris megint normális volt a kép. Emlékszem egy este 4-5 alkalommal is kellett apámnak kapcsolnia, mert mi sem természetesebb, hogy ehhez a kapcsolóhoz csak ő nyúlhatott. Aztán ahogy mentünk bele az éjszakába egyre több helyen tértek nyugovóra, kikapcsolták a TV-t, a feszültségesés csökkent és apám elkezdte fokozatosan visszafelé tekerni azt a bizonyos kapcsolót. Ez valóban fontos dolog volt mert ha nem tette volna az elektroncsövek sokkal magasabb feszültséget kapnak és kidobhattuk volna az egész TV-t.  Itt tehát az elbóbiskolás elég kockázatos volt, bár ülve ez azért egyéb kockázattal is járt, például azzal, hogy leesik az ember a székről.

Így televíziózgattunk mi a hatvanas évek elején. Gondolom mondanom sem kell, hogy ezek fekete-fehér készülékek voltak, a színesnek még csak híre sem volt. Azaz híre volt csak készülék nem. A magyar ember azonban találékony, ha megunta a fekete-fehérséget a képernyő elé kifeszített egy színes celofánt és azon kersztül mindjárt színesebb volt a kép. Igaz, hogy csak egy színben de mégis csak színesben lehetett nézni az adást. Nekünk nem volt ilyen, de keresztapámék  sokáig nézték egy sárga celofánon keresztül a TV-t. Több mint egy évtizedig megvolt nekünk ez a "Tisza", aztán, hogy mire cseréltük le már nem is emlékszem.

Végül vessünk egy-egy pillantást az említett készülékekre. A képeket a www.retronom.hu oldalról vettem, köszönt érte.

Itt egymás mellett láthatjuk a "Munkácsy"-t és a "Tiszá"-t. Utóbbi van bal oldalon. A "Tisza" az még kis képernyős volt, később ennek nagy képernyős változata volt a "Duna"

 

Itt már a "Duna" látszik a "Munkácsy" mellett.

Ezt a képet már ki is hagyhattam volna de a "Sokol" rádió és a fehér porcelán figura miatt nem volt szívem.:)

13 komment

Címkék: TV

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr805181951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_138032 2010.07.25. 08:22:00

:))) Pedig még reggel van... Ezek a készülékek komolyan nagyon szépek! - az utolsó képnél meg elfordultam:) Ez a fajta TV-nézés: annyira jó! Ma is el tudnám képzelni. A szomszéd is örült, amikor Kicsifiú átment meccset nézni, mert az én TV-m hullámos:) (ez 1 hónapja történt) A névadás is elgondolkodtatott.

ferko 2010.07.25. 23:12:51

Inkább őskora, nem? Televíziózáson meg nem a nézést szokták mondani, hanem a csinálást. Amikor Vitray mesél a régi dolgokról az a hőskor, lehetetlen körülmények közt, a mai szemmel hihetetlen állapotokban kellett csinálniuk a műsorokat. hatalmas kamerák voltak, érzékeny és kényes berendezések. Egy közvetítés mondjuk a mexikoi olimpiáról rengeteg ember közös és szervezett munkája. De a 80as években is jellemsző volt a hiba nem az őn készülékében van, felirat. Mikor láttad utoljára? Szerintem ez jelenti a hőskort. A tv készülékek ennek megfelelőek, 80as években jött a szines tv, a videójáték, a videó, aztán dvd számítógép és manapság már tv sem kell, elég a monitor. Pár év és a hagyományos képcsöves (de nem csöves :)) tv.k számítanak őskövületnek, de a plazma és a mai lcd is. Jön az internet tv, amikor nem lesz külön kábeled, antennád műholdad, hanem neten kapod az adást. itt szeretném felhívni a figyelmedet, hogy rengeteg rádióadást tudsz a neten fogni, az oroszokat is. Tv-t is tudsz nézni (bár ez gondolom még nem az igazi minőség) Én a mobiltelefonommal szinte bárhol tudok produkálni neked, mondjuk egy finn alternativ rádióadót, vagy az usából szinte bármelyiket. hamarosan tényleg mobilkártya lesz a rádióban és nem FM,AM vevő. Az a robbanás, ami a képeken levő tvktől tartott mostanáig, azt 10 éven belül ismét átéled majd. :)

Samu 2010.07.26. 21:43:52

Az első TV-nk "Tisza" volt. Ilyen kisképernyős, mint itt, a képen. (1968-ban vettük.)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.07.27. 10:28:32

Hogy a végével kezdjem, én azt hittem ez a "Tisza" korábban volt. Nekünk is ez volt az első TV-nk.:) A szomszédban való TV-zésről nekem olyan emlékeim vannak, hogy egy idő után azért már kicsit zavaró volt. Mondjuk annyira nem mint nagyapám aki különféle reakciókkal nyugtázta a képernyőn történteket. Leginkább szóbeli kiegészítései voltak amik meg apámat idegesítették leginkább.:) Oké ferkó, igazad van.:) Nem csak ebben hanem Őze Áronban is. Tényleg Kállai Ferenc igazgatójaként szólt a temetésen. Meg akkor korábban az egyéb médiumokban is. És akkor ide visszatérve oké, az volt a hőskor amit írtál, ez csak őskor volt. :) Bár nem akarok filozófiai okoskodásba bocsátkozni de a televíziózásba szerintem mind a két dolog bele kell hogy férjen: a csinálás is meg a nézés is, hiszen ezek egymást kiegészítő dolgok. A csinálás és a nézés - ahogy Te is írod - akkor még egyidejű dolog volt. Na ehhez kellettek az olyan profik mint például Vitray Tamás is volt. A mai televíziózáshoz természetesen hozzá tartoznak amiket írsz, én csupán annyival egészítem ki, hogy lassan azt is mi fogjuk összeszedegetni az Internetről amiket nézni akarunk és nem a műsorújságokat böngésszük majd, hogy mi van a TV-ben.:) Köszönöm a hozzászólásokat.:)

Klári 2010.07.27. 13:27:07

A hölgyek korát ugye nem illik firtatni - nekünk pl. KÉKES tv-k volt!!! Arról nem írtatok!!! Én Szombathelyen nőttem fel s a szomszéd házban volt valakinek tv-je, sok ember állt az ablak alatt (mi is!!) a "tulajdonos" kinyitotta az ablakot, elhúzta a függönyt és halálos csendben bámultunk befelé s csodáltuk az adást!!

kanga 2010.07.27. 14:16:15

Nálunk meg csak Orion tévé lehetett otthon, mert ott dolgoztak a szüleim, igy már 58-ban volt tévénk! Irtó pici képernyője volt és nem is volt fantázia neve, csak egyszerűen: AT650-esnek hivták. Apám szerint sokkal jobb volt, mint bármelyik székesfehérvári és amikor később az ismerősök nem Oriont vettek, szinte sértésnek érezte a családom:o)... Egy csomó szomszéd járt át hozzánk tévét nézni, s kezdetben csak 3 napon volt adás és csak este. Gyakran volt adáshiba, aztán csak ott kuksoltunk az 'adáshiba' kiirás előtt és vártunk.. Persze a felnőttek is.. Már akkor megvolt a bűvölet:o) A szines celofánra én is emlékszem, egyik barátnőmnél volt olyan a képernyő előtt!! A szines tévé azt hiszem a 70-es évek elején jött... Mikor 87-ben eljöttünk Mo-ról, a hétfő még mindig adásszüneti nap volt!!!!

kanga 2010.07.27. 14:23:10

Bocsi, megnéztem a neten, AT501-es volt a neve, nem 650-es. Találtam is fotót, de nem tudom idemásolni, csak linket, ahol meg lehet nézni: http://retronom.hu/index.php?q=node/611

vajgerpeti 2010.07.27. 15:50:47

Azt hiszem volt olyan tv is, (talán Tavasz volt) ami csak az ország meghatározott körzetében működött. A közelben lévő adó hullámhosszára volt gyárilag hangolva, és ha valaki elköltözött az adó körzetéből, másutt nem lehetett fogni az adást. Ez pont olyan volt mint a vezetékes rádió amin csak a Kossuth rádiót lehetett hallgatni. Én először Tatabányán a bánhidai erőmű társalgójában láttam TV-t egy szilveszteri adást, illetve csak a feliratot, hogy műszaki hiba 3 órán keresztül. Később már olyan készülék volt ott amelyiken lehetett fogni a csehszlovák egyest is.A tetőre szerelt antennát a társalgóból lehetett forgatni a megfelelő irányba, amit a tv kezelője állandóan tekergetett a jobb vétel reményében. A belépődíj 50 fillér volt!! Otthon először nekünk is Munkácsynk volt, amit Apám Esztergomban vett és onnan hozta haza, mivel Tatabányán nem lehetett kapni. Élmény volt a szállítása is: egy csacsifogattal vitte ki az állomásra, ott felvitte a vonatra, Almásfüzitőnél vonatról le, győri vonatra fel, Tatabánya-alsó állomásról lovaskocsival haza a bánhidai házba. De túlélte és nagyon sokáig működött. A tetőre megfelelő méretű antennát építettünk, amit csak a múlt évben szerelt le a ház új tulajdonosa, olyan módon, hogy eldózerolta az egész házat. A kollégiumban ahol Morgómedve bátyjával együtt laktunk 60-63-ig, a társalgóban az első sor a mindenkor negyedikeseké volt. Valahonnan olyan celofánt szereztek ami háromszínű volt. Amikor focimeccs volt akkor az alsó széle a képernyőnek zöldnek tűnt, hogy azt higgyük színes tv-t látunk.

Samu 2010.07.27. 17:53:12

Én úgy tudom, hogy azt a sárga celofánt nem azért rakták a képernyő elé, hogy úgy nézzen ki, mintha színes lenne, hanem azért, mert akkoriban, a 60-as évek elején azt mondták, a TV nagyon rontja a szemet, de ha előtte van valami sárga, az jót tesz. A barátnőméknél például nem celofán, hanem egy vékony, kemény, sárga műanyag lap volt néhány évig a TV képernyője elé erősítve.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.07.28. 20:31:40

Köszönöm a kommenteket, kicsit fáradt vagyok már, nem akarom elkapkodni, eltenném holnapra.:)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.07.29. 11:56:34

Tényleg érdekes volt ez a vetélkedés a két gyár között, mi meg élveztük a választás lehetőségét.:) Minden család letette a voksot valamelyik gyár mellett és következetesen ragaszkodtak is hozzá. :) Természetesnek találom, hogy ha a szüleid ott dolgoztak azt vették és terjesztették. Meg meg is sértődtek ha valaki nem Oriont vett volna. Én is így lettem volna vele.:)) Azért elég nehezen ért ide ez a TV, én csodálkoztam mikor az ötvenes években Amerikában játszódó filmekben már volt TV. Mi meg még nem is hallottunk róla. 1958 az tényleg a legkorábbiak közül lehetett. Szerintem még akkor csak kísérleti adások mehettek. Köszönjük a fotót az egyik első magyar TV-ről.:) Vajgerpeti, mikor megnősültem 1973-ban nekünk az első TV-nk egy "Tavasz" volt. Uraságoktól levetett példány. És tényleg nem volt csatornaváltója, én úgy emlékszem adtak hozzá egy marék tekercset abból kellett belerakatni a szerelővel azt amelyik a közeli adóra megfelelt. Persze itt volt két adó is a közelben, Miskolc is meg Tokaj is. Igaz Miskolc közelebb volt de Tokaj nagyobb teljesítménnyel adott, úgy hogy nem volt egyszerű a választás sem.:) Viszont aki barkácsolt egy antennát Kassával ki tudta bővíteni a kínálatot. Azért irigyeltük a dunántúliakat akik osztrák adást is tudtak nézni jó idő esetén még Kabhegy körzetében is. Ami elég messze volt már a határtól. Az igazi Eldorádó persze a nyugati határ mellett volt. De a déli határmellék sem voltak kutya.:) Ott meg a jugó TV jött. Elnevettem magam a variációkon a színes celofánokra. :) Nektek már legalább a fű zöld volt. :) Samu, én úgy tudtam, hogy keresztapám a színes TV illúziója miatt kínlódik a sárga celofánjával, de igazad lehet.:) Ez a sárga műanyag lap megindította a fantáziámat. Szerintem manapság meg a legegészségesebb talán egy furnér lemez lenne a TV elé. Hogy le ne essen oda is lehetne szögelni.:))

Samu 2010.08.02. 21:37:18

Nem tudom, hogy mikor gyártották az első "Tavasz" készülékeket. Valószínűleg igazad van, és korábban, mint 1968. Mi ugyan 1968-ban vettük, ahogy odafönt írtam, de nem újonnan, hanem bizományiban vettük, mivel az új TV nekünk akkor még túl drága lett volna. (Bocs, az előbb ezt nem írtam, nem gondoltam, hogy az "évjárat" miatt érdekes lehet ez a kiegészítés.)

Ismeretlen_26298 2010.08.04. 16:49:45

Miután mi is használtan jutottunk a Tavasz-hoz a Tiétek lehetett sokkal korábbi is mint 1968. Szerintem amit mi kaptunk rokonoktól 10 évet biztos lehúzott első tulajdonosainál és akkor mindjárt 1963-ban vagyunk.:)Egyébként meg semmi baj, ezen nem veszünk össze.:)))
süti beállítások módosítása