HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Almaszedés

2010.09.24. 18:21 Morgó Medve

Szép idő volt ma. Vénasszonyok nyara. Jó lenne ha még jövő héten jó idő lenne, aztán nem bánom jöhet az ősz meg a tél. Régen - még a szocializmusban - ilyentájt felkerekedtünk és elutaztunk a Nyírségbe almát szedni. Vonattal mentünk. Először kibuszoztunk a pályaudvarra, később a vasutasok összedughatták fejüket az egyetem vezetőivel, mert megoldották, hogy az egyetem melletti fűtőműnél szálltunk fel a vonatra és meg sem álltunk Nyírtassig, Kemecséig, vagy Dombrádig. Ott aztán egy elég visszafogott komfortfokozatú szállás várt bennünket az állami gazdaságok egy-egy telephelyén. Nekünk tanároknak kissé jobb színvonalú jutott, a hallgatóknak már egy kicsit rosszabb. Azért nem panaszkodtak ők sem.

Munka után ha akartak bemehettek a közeli faluba vagy városba. Gyakran Kisvárda is elérhető közelségbe került. Egyet kértem, mindig tudjam, hogy ki ment el. Jöttek, szóltak, mentek. Mi tanárok nem nagyon mentünk sehová, vacsora után elüldögéltünk még egy keveset az ebédlőnek kinevezett sátorban vagy a közeli étteremben, ahol meg tudták oldani az étkeztetésünket, aztán lefeküdtünk. Baj soha nem volt senkivel.

Egyszer az a megtiszteltetés ért, hogy én lehettem a táborvezető. Vagy ahogy egyik kollégám mondta annak idején, bandagazda. A bandagazdának több felelőssége volt mint a többi tanárnak. Ő felelt mindenért. Aztán az ő dolga volt néhány nap múltán az egyetemen kifizetni a munkadíjat is. Mert azt is kaptunk. Igaz, levonták belőle a tartási költségeket. Az étkezést biztosan, de lehet hogy a szállásra is vontak valamennyit. Mikor megérkeztünk azzal riogattak bennünket, hogy ha valaki annyi almát sem szed le mint amennyi az ellátását fedezi be kell majd fizetni. Ez hatott. Igyekezett mindenki annyit dolgozni, hogy legalább befizetni ne kelljen. Igaz sokan nem is törekedtek a nagy teljesítményekre, inkább egy folyamatos munka volt a jellemző. Azért voltak hülyéskedések, csak hogy a jó hangulat fennmaradjon. Ilyenkor rövid időre abbamaradt a munka. Mint ahogy a tízórai idejére is. A tízórai szinte minden alkalommal zsíros kenyér volt. Néha paprikával, ilyenkor kissé boldogabban nyomtuk befelé a zsíros deszkát. Néha egy-egy párocska eltűnt rövid időre, kérdésemre hogy hol vannak csak homályos felelet volt a válasz, aztán nemsokára az eltűntek is megkerültek és szedték tovább az almát. Nekünk tanároknak nem volt kötelező dolgozni de gondolom mondanom sem kell, hogy dolgoztunk. Hol az egyik brigádnál segítettünk be, hol egy másiknál.

Éjszaka már hidegek voltak, de napközben jó melegen sütött a nap. Egyszer direkt azért vettem Kisvárdán egy hőmérőt hogy megmérjem hány fok van a szobákban amikor reggel 6-kor bemegyek a tömegszállásra a fiatalokat ébreszteni. Hát bizony általában 12-13 C volt. Ők azért nem fáztak, nem paplannal takaróztak mint mi, hanem hálózsákokban. Ha egy-egy esős nap becsúszott nem nagyon bántuk. El voltunk a táborban. Előkerültek a kártyák, gitárok, eltelt az idő.

Az egyetemen mindig vegyes információk keringtek ezekről az almaszedésekről. Ezek a kitelepülések az oktatási rektorhelyettes alá tartoztak. Egyszer gondolt egyet a rektorhelyettes úr és ő is jött velünk, hogy saját maga győződjön meg mi igaz a szóbeszédekből. Bányász volt, természetes volt hát, hogy a mi szobánkban kvártélyoztuk el. Mire elérkezett a másnap reggel megjött az egész napos eső is. Bár jobb ha azt mondom, hogy a kétnapos eső is. 2 napig várta hogy elálljon és kimenjünk dolgozni, végül hazament. Gondolom jó néhány teendő várta otthon is, nem nagyon volt neki sem aki megcsinálja. Aztán mikor elment kisütött a nap és mentünk mi is ki az almásokba.

Eleinte egy hetesek voltak ezek a kiruccanások, később már 2 hetesek. Lehet, hogy csak a tanároknak. Nem tudom. Majd Lajos kiigazít. Legalábbis bízom benne.:) Az viszont tény hogy 2 hétre már a tanárok közül nem szívesen vállalkozott senki, itt már váltottuk egymást. Ezzel meg már úgy voltunk, hogy ha meg már úgyis váltunk akkor nem hetente váltottunk hanem 2-3 naponta. Így aztán csak jobban ki lehetett bírni.

Hát a tisztálkodási lehetőségek elég korlátozottak voltak, de azért kétnaponta mindenki megoldotta valahogy a tusolást. Aki meg úgy gondolta, hogy majd Miskolcon, azt azzal riogatták, hogy ha nem mosdik rendesen nem másznak vele egy fára.

Hogy mennyire voltak hasznosak ezek az almaszedések? Nem tudom. Alma sok volt, sokkal több mint most, szerintem szükség volt a sok diákkézre. Persze nem úgy szedték mint az állami gazdaság dolgozói, de azért nem dolgoztak ők rosszul. Biztos lesznek vélemények ez ügyben is, gondolom mindnyájan szívesen megismerkedünk velük. Meg ha úgy adódik vitatkozunk is majd. :)

8 komment

Címkék: Egyetem Fiatalkor

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr145181979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_14594 2010.09.24. 21:20:36

Változik a világ. Az óvodásaink kirándulás gyanánt készülnek almát szedni a jövő héten, persze csak egy-két órát. Egy almáskertbe mennek, ahol egyébként szedd magad módon szokták eladni az almát. Azt hiszem, mondanom sem kell, mi fizetünk az almáért, nem a kert tulajdonosa a munkáért. Tehát a gyerekek leszedik az őszre elegendő gyümölcsöt maguknak (az oviban hetente egyszer, max. kétszer van zöldség vagy gyümölcs :-(, a szülők hordják be egyébként).

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.09.25. 20:44:54

Valóban divatos ez a szedd magad mozgalom, bár óvodásokról nem hallottam hogy ők is mentek volna szedni. Én úgy emlékszem elég magasak azok a fák. Vagy megint félreértek valamit? :) Bár most jobban belegondolva el tudok képzelni újabban divatos törpefákat is aminek az alsó ágait simán elérik. Rendben, értem a dolgot::)

Ismeretlen_14594 2010.09.25. 20:51:44

Szerintem az almafák nem nőnek olyan magasra, hogy az alsó ágakat ne érjék el. Az óvó nénik meg amúgyis segítenek. És persze ez az egész inkább kirándulás, amit biztosan nagyon fognak élvezni a kicsik, az már csak ráadás, hogy a gyümölcsadagjukat leszedik maguk.

vajgerpeti 2010.09.27. 18:38:28

Ha már név szerint meg lettem említve, elmondok egy pár élményt a mezőgazdaság megsegítéséről. 1. Először Tarcal előtt a 37-es útról lekanyarodva volt egy méretes nagy almáskert. Ebben kijelölték hogy melyik sorban szedhetünk termést, mert a legszebb sorok másoknak voltak fenntartva. Ugyanez megismétlődött később Kisvárdán is. A leggyatrább termésű sorok voltak a mi részünkre kijelölve.A szép friss termésű sorokhoz kivonult a megye és a kárpátaljai vezetés prominens tagjai a TV kíséretében, akik bemutatták, hogy ők mennyire segítenek. Mi kaptunk olyan 100 éves fát amiről egy nap alatt szedtünk le dió nagyságú termést egy fél konténerrel. 2. Kisvárdán már az első este megkéseltek a helyi erős fiúk egy hallgatónkat csak azét mert mi egyetemisták vagyunk. A társaságban lévő kikapós hallgatónőnket már a második napon haza kellett küldeni, mert valahol elhagytam minden bugyiját és igen fázott eme fehérnemű nélkül:))) 3. Répaszedésen voltunk Prügyön 1974-ben. Nevezetes dátum mert ekkor volt a második nagy miskolci árvíz. A Sajó a fonodánál a híd felett folyt keresztül. Szakadó esőben kellett felszedni a cukorrépát a helyiek nagy röhögése közepette, akik a kocsma eresze alól biztattak minket. Meglátogatott az egyetem vezetés is, de ki sem szálltak a Nivából, mert cúgos cipőben voltak. A szállásunk egy régi magtárban volt, ahol a régi lakók -egerek- rossz néven vették az új honfoglalást.Két nap múlva a női hallgatóinkat minden vezetői tiltakozás ellenére hazaküldtük, mert nem tudták elviselni a rajtuk keresztül történő egérversenyt. Folyékony fogkrémünk volt- barackpálinka formában- így bírtuk egy darabig. Amikor pedig elállt az eső a répaszedő kombájn fél nap alatt kiszedett annyit, mint mi egy hét alatt. 4. Talán már korábban írtam az aszú számolásról, Tokajban ahova mi is az egyetemi erőműtől induló vonattal mentünk ki, és a helyszínre még busszal vittek tovább. Itt fordul elő, hogy egyik nap egyszerűen kint felejtettek a hegyoldalban és csak az Egyetemvárosban tűnt fel hogy 50 ember hiányzik:))

vajgerpeti 2010.09.28. 09:03:53

Helyesbítés az előző kisvárdai kalandokhoz: nem én hagytam el a kollegina bugyijait, hanem ő, én csak egy betűvel többet írtam az ominózus ige végére. Bár most már magyarázkodhatok ezt ahogy mondani szokták: az Isten se mossa le rólam hogy milyen csábító voltam:)))))

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.09.28. 19:26:53

Látod milyen jó, hogy nem volt időm válaszolni, így megoldódott ez a bugyi dolog. :) Én már akkor nevettem mikor legelőször olvastam.:) Most még jobban.:) Sokáig várattál magadra, azt hittem megsértődtél, hogy név szerint hivatkoztam Rád. Örülök, hogy nem így van.:) Írjál máskor is, nem csak én szeretem kiérlelt tartalmas reagálásaidat.:) Hát Neked azért kedvezőtlenebb tapasztalataid vannak az biztos. Meg az is, hogy sok minden előfordult akkoriban. Köszönöm, a hozzászólásodat. :)

vajgerpeti 2010.09.29. 17:55:48

Még néhány adalék ifjú olvasóink okulására. Minden tankör mellé kísérő tanár volt kirendelve az osztályfőnök - bizony volt ilyen,vagy a pártpatronáló- azaz egy fiatal és egy idősebb kolléga. Természetesen mi is számoltuk az almát, aminek a leszedéséhez előírás volt, hogy az alma szára nem szakadhatott ki a gyümölcsből, mert akkor hamar tönkrement, és a mérettől függően kellett két konténerbe önteni óvatosan, nehogy összetörjenek. A répaszedésnél egy kétágú villával kellett volna kihúzni a földből a termést és egy késsel levágni a felső végéből annyit hogy egy kb. 5-6 cm-es vágási felülete legyen, mert a zöldjét nem lehetett feldolgozni. De probléma az átázott talaj volt. Beakasztottuk a villát a répába, húzni kezdtük és szép lassan besüllyedtünk a répa mellé két oldalról a sárba, csizmástól. Pont olyan volt mint a szovjet népmesében amikor már mindenki húzta a répát, és végül a kisegér a sor végén volt a mindent eldöntő erő. Amikor Kisvárdán számoltuk az almát 1984 vagy 85-ben egy rendkívül ócska szerződéses munkát is végeztünk a tanszéken. A megbízó teljesen meg volt döbbenve, hogy egyetemi oktatókat ilyen helyre küldenek ki, mert nekem akkor egy alföldi baromfi feldolgozónál kellett volna helyszíni művezetést végeznem. Akkor még mobilnak se híre se hamva, csak telexgép volt a leggyorsabb kommunikációs eszköz. Kitört a botrány hogy Kisvárdáról nem tudok lemenni a 350 km-re lévő helyszínre. Azt hiszem ez volt az utolsó ilyen kollektív munkavégzés. Végül egy emlék az 1974-es árvízhez: az I-es előadó előtt, 600 darab gumicsizma volt glédába állítva a galéria alatt, ahol a fejünk felett egy olyan nonfiguratív grafika volt a plafonon, amit Téglássy docens úr alias Tata a következő címmel látta el: elmélkedő kínai az árnyékszéken. A 600 csizmából 350 jobblábas, a többi ballábas volt. Amikor jött a riasztás az előadóban lévő hallgatóság megrohamozta a csizmákat és teherautóval ment ki a fonodához menteni a bálákat, és az ártéren lévő kisebbséget, akiknél a leggyakrabban elhangzott sírás volt: jáj nágyságos úr, hát oda az vádiúj konyhabútor, meg a Strádivári hégedű.

Ismeretlen_26298 2010.10.03. 07:43:05

Ezt a számolást már megint nem értettem, aztán rájöttem, hogy nálad ez a szedést jelenti.:) Köszönöm a hangulatos hozzászólást.:)
süti beállítások módosítása