HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Filmajánlatok a hétvégére

2010.10.21. 23:55 Morgó Medve

Kicsit elkéstem. Mikor átnéztem az e heti műsorújságot láttam, hogy nem lesz rossz a hétvégi filmkínálat. Készültem is írni, aztán valahogy elfeledkeztem róla. Igaz, a tetejébe tegnap még sűrű napom is volt. Na mindegy, délután szundítottam egyet, úgysem tudnék még aludni, írok inkább.

A sor időrendben Téglássy Ferenc filmjével kezdődik. A "Soha, sehol, senkinek" nem egy igazán nagy film. Őrizgetem már vagy 20 éve, ha nincs mit nézem gyakran szemem elé kerül a katalógusomban, aztán továbblapozok. A múltkor aztán megnéztem. Tényleg nem rossz film, csak nem egy "A tanú" például. Azért én ajánlom mindenkinek, üljön le péntek este 21.05-kor a TV elé és az m1-en nézze meg ezt a filmet. A film egy kitelepített család életét mutatja be. A családfő katonatiszt volt a háborúban, ludovikás, ez már elég volt az ötvenes években, hogy a családot kitelepítsék a fővárosból és valahol az isten háta mögött jelöljenek ki kényszerlakhelyet a számukra. Tudom, az isten háta mögött is élnek emberek, de más az ha valaki ott született, évtizedek óta ott él, és megint más, ha csak úgy odacsöppen és meglehetősen nehéz körülmények között tengetheti saját és családja életét. De a hatalom még itt sem hagyja békén, az Államvédelmi Hatóság rendszeresen zaklatja őket, nem lehet nyugtuk egy pillanatra sem. Amikor az apa szót emel a törvénytelenség ellen elviszik és félholtra verik. Nem mesélem el végig, inkább ajánlom nézzük meg.

A legszomorúbbak a film utolsó percei, amikor megtudjuk, hogy az apa végül csak a távoli városban talált munkát ahonnan eleinte még hazajárt de aztán végleg elmaradt. Elnyelte őt a munkásszálló lecsó- és izzadtságszagú négyszemélyes szobáinak egyike ahol az esték minden este ugyanúgy zajlottak le. Sokszor eszembe jut ennek az embernek a sorsa, akitől végül is a családját vette el a Rákosi rendszer. Az élhetetlen és kegyetlen diktatúra miatt éldegélt egyedül az anya a két gyerekkel valahol a világ végén és ezért feküdt valahol egy ember egy munkásszálló vaságyán a távoli városban hogy szemét le ne vegye a plafonról, ahol pedig nem is volt semmi látnivaló. Itt elolvashatjuk mit ír róla a  http://www.port.hu:

http://port.hu/soha,_sehol,_senkinek/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=13880499&i_topic_id=1

Szintén holnap este vetítik az m1-en 23.05-kor a "Hortobágy legendája" című filmet. Valahogy nem sokat hallottam erről a filmről, pedig tényleg jó film. Egyszer már láttam, ezért merem ajánlani. Három történetet láthatunk, a közös bennük, hogy mindhárom a Hortobágyon játszódik. Ez már elég későn van, ráadásul van konkurenciája is, a Duna TV-n 23.15-kor kezdődik a "Pillangó". Ami szintén jó film a maga nemében. Mikor először láthattuk még nem voltunk elkényeztetve hasonló filmekkel, izgalommal néztük milyen árat kellett fizetni a szabadságért, milyen élete volt az Ördög szigeten a fegyenceknek, és láthatjuk, hogy erről a szigetről is meg lehet szökni, pedig erről úgy hírlett, hogy ez lehetetlen.

De térjünk vissza még egy kicsit "A Hortobágy legendájához". Azoknak akik még nem látták én ezt a filmet javasolnám. Magyar film, a mi történelmünkről, a mi életünkről szól. A "Pillangó"-t hamarább fogja ismét műsorra tűzni a televízió mint ezt a hortobágyi filmet. Kiváló színészek alakítják a szerepeket, és a történetek is amiket a film elmesél érdekesek, izgalmasak.

Nézzük meg itt is a http://www.port.hu ajánlását:

http://port.hu/a_hortobagy_legendaja/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=13880500&i_topic_id=1

Azt javaslom a "mozizást" szombat este 21.05-kor folytassuk a Duna TV-n. Makk Károly nagyon jó filmjét vetítik az "Egymásra nézve" című filmet. A film 1959-ben játszódik. Szalánczky Éva újságíró nem kis gondot okoz főszerkesztőjének szókimondásával. Bár már lényegesen szabadabb világ van mint 1956 előtt de azért most is eléggé korlátok közé van szorítva az újságírás is. Éva harcos újságíró és meleg. Ha úgy tetszik, leszbikus. Ami azokban az időkben azért sokkal nehezebben volt vállalható mint manapság. Két szálon fut a film, egyik az újságírásé, a másik pedig a magánéleti, amikor Éva szerelmes lesz Líviába, aki férjes asszony. Férje katonatiszt. Lívia eleinte ellenáll azonban később enged Éva csábításának. És a film tragikus fordulatot vesz...

http://port.hu/egymasra_nezve/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=13894790&i_topic_id=1

Ugyanekkor az m1-en megint a "6:3"-as film megy majd, bízom benne, hogy sokan látták már - hiszen nemrég is ment valamelyik csatornán - és maradnak a Duna TV-n.

Megemlíteném még a "Philemon és Baucis" című filmet az m1-en szombat este. Sokszor ment már, most 18.05-kor kezdődik. Jó film a maga nemében, Bulla Elma és Páger Antal kiválóan játsszák el a mitológiai házaspár történetét. Egy órácska csupán, érdemes megnézni.

Itt is kukkantsunk be a http://www.port.hu-ra:

http://port.hu/philemon_es_baucis/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=13880535&i_topic_id=1

Jól  elment az idő, lassan fél egy. Lefekszem. A filmeket valóban érdemes megnézni, ritka kincsek manapság, becsüljük meg.

Szólj hozzá!

Címkék: Filmek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr825181989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása