HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Orkánkabát

2011.07.01. 19:53 Morgó Medve

Ma reggel pásztáztam a távirányítóval és egy pillanatra megütötte a fülemet egy szó: orkánkabát. Aztán a mondat is összeállt az agyamban. Jancsó Miklós mondta, hogy Pesten Gyulának volt az első orkánkabátja. Gondolom alkotótársára, Hernádi Gyulára gondolhatott. Hát orkánkabátom nekem is volt. De kezdem az elején.

A hatvanas évek közepén jártunk. Én akkor Esztergom-Kenyérmezőn (ma Kertváros) tanultam  egy technikumban. Volt nekem egy jó barátom. Mindenhová együtt jártunk. Osztálytársam volt, ennek ellenére nem láttam 1967 nyara óta. Akkor érettségiztünk. Minden ötödik évben volt találkozónk, oda sem jött el soha. Szóval ő végleg elveszett mint barát. De akkor igen nagy barátok voltunk. Együtt jártunk udvarolni is. Volt 2 lány, barátnők, velük jártunk. Valamiféle szerelem is volt de ma már tudom messze volt ez azért az igazi szerelemtől. Még ha játékból meg is esküdtünk a Technika Háza  mögött. Sőt én még verekedtem is érte. Igaz elég szolid verekedés volt ez, valahogy nem akarta egyikünk sem. Inkább a tisztesség miatt adtunk a sráccal egymásnak pár pofont. Szóval szabad időnkben együtt járogattunk mi ezzel a Józsival a városba. Az ő apja országgyűlési képviselő volt. Most maradjunk csak annyiban, hogy az enyém nem.

Na ez a Jóska kapott egyszer otthonról egy orkánkabátot. Igazit, nyugatit. A szülei valahogy Bécsből szerezték be. Hát igencsak irigyeltük mi ezt a Jóskát. Jól is nézett ki benne. Hogy mennyire jól sikerült darab volt ez csak akkor tudtam meg amikor én is kaptam egyet a szüleimtől. Persze magyart. Mert hát a legvidámabb barakk sem maradhatott le a nyugattól. Nyilván a Politikai Bizottság határozatot hozott, hogy a magyar gyárak is gyártsanak orkánt, ők meg gyártottak. Anyámék meg megvették a fővárosi áruházban. Én meg boldogan vettem fel. Ez a boldogság nagyjából addig tartott amíg alaposan szemügyre nem vettem magam egy tükör előtt. Hát elég jelentős eltérés volt az osztrákhoz képest. De azért nem sokáig méláztam a dolgon, több mint a semmi - gondoltam - és elkezdtem hordani. A helyzet ciki voltát mérsékelte, hogy egyre több hazai gyártmányú orkánkabát tűnt fel a kollégiumban is. Persze mind tudtuk, hogy a Jóskáé az igazi, de beláttuk, hogy ő az más, neki mégiscsak képviselő az apja. Mondjuk nekem annyiban rossz volt, hogy mikor először megjelentünk a lányoknál elég nagy volt a kontraszt de aztán hamar elfeledtük az egészet. Nem ez volt a lényeg.

Végezetül nézzünk meg egy képet az akkori orkánkabátról. Feltúrtam az Internetet de én csak ezt az egy képet találtam az a k k o r i orkánkabátról.

Mondjuk az öltönyön is látszik, hogy nem neves belvárosi szalonban varrták. A mai fiatalok számára mondom, hogy ez egy meglehetősen vékony anyagból készült esőkabátféle volt. A szabása kissé bumfordi volt a nyugatihoz képest. Meg az anyaga is kicsit silányabb volt mint a kinti. Az elnevezés viszont már akkor is kicsit talányos volt számomra, nem biztos, hogy egy komolyabb vihart kibírt volna. De nem is ezért hordtuk, hanem mert akkor ez volt a divat.  Az elitnek nyugati, a köznépnek meg magyar. De volt. De legalább megpróbálták.

Még valami ezekről a lányokról. Jó ideje jártunk már együtt szórakozni mikor kiderült, hogy az elején valahogy elcserélődtek a dolgok. Én a másiknak tetszettem volna jobban nem annak akivel jártam és ez igaz volt a másik párra is. De ha már így alakult természetesen így is maradt. Azért szívesen beszélnék mindkettővel egy kávé mellett. Kerestem már őket de nem találtam. Bár talán jobb is így.

 

8 komment

Címkék: Fiatalkor

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr95182100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morvaiildiko 2011.07.02. 13:25:25

Igazi régi, romantikus történet :))Kár, hogy nincsenek meg a régi cimborák, az akkori lányok is kommentelhetnének most, elmesélhetnék, milyen volt és hol szerezték be az igazi-első nylonharisnyájukat...... (Bár már nem vagyok mai csibe, nekem még Anyukám mesélt mindkettőről: az orkánkabátról és a nylonharisnyáról)

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.07.03. 17:26:55

Hát a lányok tényleg kommentezhetnének itt nekem.:) Ha már a nylonharisnyáknál tartunk nekem az első fehér ingeim nylonból voltak. Képzeld már el egy júliusi lakodalomban milyen lehetett mondjuk este 6-ra. :)

Samu 2011.07.03. 19:38:40

Az én orkánkabátom talán még megvan valahol, a szekrény mélyén. :-))

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.07.04. 05:54:10

Samu, most már ki ne dobd!:) Egyébként gondolkodtam ezen a kabáton. Ez tipikus divatcikk volt. Hideg ellen nem védett, eső ellen sem nagyon, nem beszélve az orkánról, csupán azért vette fel az ember hogy legyen rajta valami.:)

Ismeretlen_5026 2011.07.04. 21:21:37

Az orkánkabát melegben izzasztó meleg volt, hidegben-szélben pedig megfagytunk benne, szóval, szuperjó találmány volt. :) Ja, és az enyém esőben átázott, pedig Olaszból (sic!) hozta valamelyik nagynéném.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.07.04. 22:16:31

Így igaz, tipikus divatcucc volt. :) Pedig a Tied nem is magyar volt! :))

Samu 2011.07.05. 22:01:00

Tényleg olyan volt, ahogy Bikfic írta: melegben fullasztó meleg, hidegben meg hideg. :-))) De divatos volt, mindenki hordta. :-)))

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.07.06. 13:45:21

Ebből is látszik milyen gyarló az ember, izzad mint a ló, befagy a hátulja, ha esik ronggyá ázik mégis hordja mert divatos. :)) És ebben nincs különbség férfiak és nők között.:)
süti beállítások módosítása