HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Nyugdíjas lettem

2011.07.30. 09:12 Morgó Medve

Tegnap lejárt a felmentési időm is, a mai naptól nem vagyok többé közalkalmazott. Mától én is a nyugdíjasok meglehetősen széles táborát szaporítom. Napra pontosan 38 évig dolgoztam az egyetemen. Az elmúlt évtizedekre visszatekintve elmondhatom, hogy elégedett vagyok. Azt csinálhattam amit szeretek: tanítottam, fiatalokkal foglalkoztam. És ehhez kiváló körülményeket biztosítottak a könyvek százai a szekrényeimben, a számítógépek és a kollégák.

Szerencsés adottságom, hogy kicsit jobban értek az emberek nyelvén mint egy átlagember, így aztán sikerült jó kapcsolatot kialakítanom a hallgatókkal is. Ennek köszönhetően aztán nem csak a szakmára taníthattam a fiatalokat hanem sok minden egyébre is, amiről meggyőződésem, hogy szintén hasznos számukra. A hallgatókkal való jó kapcsolatom végigkísérte teljes pályafutásomat. Ők ezt rendszeresen el is ismerték, legutóbb például az idei diplomaátadó ünnepségen.

Két hallgatói baráti társaságnak vagyok tiszteletbeli tagja, ami szintén nagy elismerés. Egy korábban végzett évfolyam tiszteletbeli évfolyamtárssá választott. Ez is nagyon jól esett annakidején és jól esik ma is. A fentiekből is látható, hogy a hallgatók értékelték odaadásomat, barátságomat és rendszeresen el is ismerték ebbéli tevékenységemet. Ezúttal is köszönöm nekik.

Oktató-nevelő munkám elismerése is megtörtént a diplomaátadó ünnepségen. Ezt is köszönöm, ezt már az egyetemünk vezetésének. A társadalmi munka, társadalmi tevékenység sem hiányzott soha az életemből, mindig csináltam valamit. A szakszervezetben bizalmiként kezdtem 1975-ben és idén tavasszal kari titkárként fejeztem be a szakszervezeti munkát. Természetesen a szakszervezet is úgy ítélte meg, hogy valamilyen módon elismeri ezt a több évtizedes tevékenységet, ami szintén megtörtént. Néhány hete egy ebéddel összekötött tanévzáró Intéző Bizottsági ülésen ezt is köszönettel átvehettem.

Amikor az ember nyugdíjba megy el szokták búcsúztatni. Ebben sem volt hiba. Sőt nagyon megható kis ünnepségeken engedtek el. Kezdték a volt levelező hallgatóim akik ebből az alkalomból szakestélyt szerveztek, amelynek fő "attrakciója" - ők fogalmaztak így  - az én nyugdíjba való elengedésem volt. Nagyon jó hangulatú szakestélyen vehettünk részt, a hozzászólok is visszatekintettek az elmúlt évtizedekre, természetesen én sem maradtam adósuk vidám történetekkel. A levelezős hallgatókon kívül voltak oktatók, doktoranduszok és iparban dolgozó kollégák is, akik a korábbi évtizedek történéseinek felelevenítésében jeleskedtek. A végén ajándékot is kaptam: egy gyönyörűen felfüstölt hátsó csülköt és egy rúd téli szalámit. Nyilván hálából azokért a  példákért amiket a gasztronómia köréből vettem annak idején az óráimon.

Volt intézeti szintű (ez 2 tanszéket jelent) búcsúztatás is. Hiába volt a nyár közepén csak két kolléga mentette ki magát, tehát szinte mindenki eljött. Ez is jól sikerült, kaptam egy szép könyvet, mindenki aláírta. Ezúton is köszönöm nekik.

Nagyjából a sor végére értem, remélem nem maradt ki senki és semmi. Kérem a kedves olvasót ne tekintse szerénytelenségnek a fenti sorokat. Ha az ember arról ír, hogy életében véget ért egy meglehetősen fontos  fejezet akkor ez is hozzátartozik a dologhoz.

Azért furcsa dolog arra gondolni, hogy a postás ezentúl úgy hozza a pénzt, hogy nem kell megdolgoznom érte. Természetesen ezt a postást jelképesen értem. Már csak azért is mert én nem tervezem, hogy itthon fogok ülni. Még azon az egy napon sem amikor a nyugdíjat hozzák. Van nekem két bankszámlám is, utalják oda. Hogy mivel fogok foglalkozni? Hát mindennel. Ígéretem van arra, hogy a tárgyaimat vihetem továbbra is. Igaz, most már nem egyetemi alkalmazottként hanem óraadóként. Ez jó dolog, mert ezt nagyon szeretem csinálni és megmarad a kapcsolatom is a hallgatókkal, az egyetemmel. Ahogy mondani szoktam, akárhogy felbosszantanak otthon vagy a tanszéken a terembe lépve tíz perc múlva már jó hangulatban a lelkemet kitéve magyarázom azt ami arra az alkalomra be van tervezve. A jó hangulatra szükség is van, az én óráimat azért is szeretik a hallgatók mert amellett, hogy az anyaggal is haladunk elég vidám légkör uralkodik. Nem azért mondom de korábban voltak időszakok mikor a hallgatók megkérdezték, hogy a barátnőjüket behozhatják-e órára? Természetesen nem elleneztem. Sőt, még tovább stimulált a népszerűségnek ez a foka, még inkább kitettem magamért.

Tudom néhány év múlva a tanszék megoldja a pótlásomat főállású oktatókkal. És ez így van rendjén. Jöjjenek a fiatalok. Emellett ígéretem van egyéb feladatokra is.

Sokáig folytathatnám még gondoltaimat a nyugdíjazás kapcsán de félek, a terjedelem miatt sokan hozzá sem kezdenek. Ahogy nézem a legfontosabbat leírtam, legyen hát itt a vége.

8 komment

Címkék: Személyes

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr255182110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KLÁRI 2011.07.30. 13:41:44

Szívből köszöntelek a nyugdíjasok népes táborában!Adja Isten, hogy legyen erőd, kedved tovább vinni a munkát... Gratulálok a sok elismeréshez!

Ismeretlen_138032 2011.07.30. 14:40:15

Szép. Különösen az tetszett, hogy a fiúk kérték, hogy a barátnőjük is beülhessen az óráidra. Szíven talált a dolog, mert meggyőződésem, hogy a szerelem pozitívan hat(hat) a tanulásra:) És hát: gartulálok! (ismeretlenül)

Ági 2011.07.30. 20:35:34

Hát akkor, kedves Morgómedve, üdv a klubban! :) Gratulálok a feléd irányuló sok szeretethez és kellemes, aktív nyugdíjas éveket kívánok!

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.07.31. 11:10:55

Köszönöm szépen a barátságos fogadtatást és a gratulációkat. :)

dittke 2011.08.01. 16:13:49

Nagyon boldog, hosszú, egészséges nyugdíjas éveket kívánok :))

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.08.03. 09:28:30

Köszönöm szépen. :)

vajgerpeti 2011.08.03. 17:51:56

Öreg harcostársam! Napokig hezitáltam azon, hogy hozzászóljak vagy nem. Én 2006-ban kértem a nyugdíj megállapításomat 60 évesen, és utána még három és fél évet dolgozhattam, főállásban a nyugdíj mellett. Ez számomra elég nagy veszteséget jelentett akkor, mert a fizetésemet és a nyugdíjamat összevonták és ennek alapján fizethettem az SZJA-t, amit a főállású fizetésemből vontak le. Amikor 2009 május 15-én közös megegyezéssel elváltam a kenyéradó gazdánktól,62 és féléves koromban másfél hónap híján 40 év egyetemi szolgálat után, azt sem mondták hogy fapapucs. Mindössze a Rektor úr -aki mellesleg évfolyamtársam volt- egy folyosói találkozáskor rákérdezett: hát már te is nyugdíjba vonulsz? Ez a különbség a két kar között. 2009-ben a 40 éve végzettek részére szerveztük a szokásos mérnöktalálkozókat a karnál akkor jutottam eszébe valakinek, de az utánam 5 évvel végzett évfolyam már megelőzte a kart,Ők felterjesztettek kari emlékéremre. A tanszéken egy rövid értekezletre került sor, egy jelképes ajándékkal, és ennyi. Az pedig hogy esetleg valamilyen formában még számítanak rám fel sem merült. De rájöttem: van élet az egyetem után is:((( az egyetem nélkül! Még tíz nap és már ingyen utazhatok Miskolcon:(((

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.08.04. 09:53:24

Kedves Cimborám, azért Neked jó mert már ingyen utazhatsz Miskolcon. A helyedben én rögtön kimennék vagy kétszer Lillafüredre meg vissza. :)) Én valóban nem panaszkodhatom az egyetemre illetve a karra. Nem írtam még de a dékán úr is megköszönte mind személyesen mind pedig írásban a karért tett munkámat. Úgy hogy elismerésben nem volt hiány. Aki fontosnak tartotta a munkámat, megköszönte. És ez jól esett nekem most hogy elkezdődött egy másfajta élet számomra.
süti beállítások módosítása