HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Egy régi törénet az Ulickaja könyv kapcsán

2012.08.02. 09:09 Morgó Medve

Még a rendszerváltás előtt történt a dolog, a brezsnyevi időszak vége felé, hogy hivatalos voltam egy Moszkva környéki dácsára. A dácsa orosz szó, nyaralót jelent, de úgy gondolom a magyar nyelvben is meghonosodott már, tehát bátran írom így, jobban visszaadja a történet hangulatát. Szóval egy ilyen dácsára voltam hivatalos, egy jó barátom hívott meg. Mi külföldiek nem hagyhattuk el engedély nélkül Moszkvát de mi elhagytuk és úgy tűnik a hatóságok megbékéltek a dologgal. Csak mi hittük, hogy ha veszünk a kioszkban egy Pravdát és beletemetkezünk akkor mindenki szovjet embernek néz majd bennünket. Ma már úgy gondolom a hatóságok tudtak a mi kiruccanásainkról csak szemet hunytak felette. Szóval visszatérve a történetre én is megvettem a magam Pravdáját és felültem az ottani HÉV-re és elutaztam 42 kilométerre Moszkvától. Azért gondolom, hogy ennyi lehetett mert az állomást ahol leszálltam így hívták. Nem túl nagy fantáziára vallott ez az elnevezés, de az elnevező biztos unta már a dolgot és unalmában kitalálta, hogy legyen 42. kilométer.

Itt várt a barátom kocsival, innen mentünk a telekre. A telken takaros kis házikó állt, ami arrafelé jómódot jelentett. Az én barátom tanszékvezető professzor volt az egyetemen, megengedhette magának a nyaralót. Ők már azért viszonylag tisztességesen kerestek és rendelkeztek azokkal a kapcsolatokkal is ami az ilyesmihez kellett.  Azt tudni kell, hogy a szovjet polgár ha szabadban saslikot süt ahhoz mindig hív néhány vendéget. Így aztán rajta és a feleségén kívül ott volt még a fia feleségestől és átjöttek a szomszédok is. Így már voltunk heten, ez már valóban egy kisebb kompánia volt. Természetesen a díszvendég én voltam, mindenki engem kínált, a háziasszony elém rakta a legtöbb saslikos pálcikát. Közben meg beszélgettünk erről-arról. De leginkább  Magyarországról, a magyar viszonyokról. Aztán egyszer csak Mark Vasziljevics - a szomszéd - megkérdezte, hogy Magyarországon a személyi igazolványban szerepel-e a nemzetiség? Mondtam, hogy nem. Ekkor mondta Mark Vasziljevics, hogy akkor Magyarország sokkal demokratikusabb ország mint a mi Szovjetuniónk. És el kellett fogadnom mert a szovjet igazolványokban valóban van egy rovat, hogy nemzetiség, ahová be van írva az igazolvány tulajdonosának a nemzetisége. Tehát, hogy orosz, ukrán, német, üzbég, türkmén vagy netán zsidó. Igen, a Szovjetunióban az, hogy valaki a zsidó származású volt az nemzetiségnek számított. Mint ahogy a szimpatikus szomszéd is zsidó volt. Egyébként nem tudom, hogy van most, gondolom ugyanígy.

Most gondoljuk el, hogy mi lenne nálunk hasonló esetben? Jó lenne az, ha az ember ki lenne szolgáltatva adott esetben olyan ügyintézőknek akik mondjuk nem kedvelik a zsidó származású polgártársaikat? Vagy a munkahelyeken, iskolákban mindenki tudná, hogy ki zsidó, ki nem? Nem lenne jó, így aztán teljesen egyetértettem Mark barátunkkal mikor demokráciaellenesnek ítélte a dolgot.

Egyébként a vigyázatlan külföldi is gyakran került kínos helyzetbe emiatt. Többek között én is. Ugyanis azt  mindenki tudta, hogy a Szovjetunió soknemzetiségű állam. Ennek megfelelően gyakran kíváncsivá is vált a külföldi, hogy vajon a kísérője, vagy a nemrégen megismert barátja vajon milyen nemzetiségű. És megkérdezi.  És bizony ha nincs szerencséje olyan választ kap ami után zavarban van, csak hümmög, hogy izé meg minden, szóval nem tudja kezelni azt a tényt, hogy a vele együtt vodkázó vagy utazó szovjet kolléga zsidó. Ilyenkor nem tudja, hogy mit mondjon? Helytelenítse ezt a gyakorlatot, vagy sajnálkozzon a dolog felett? Ilyenkor aztán az szokott lenni, hogy a megkérdezett segíti ki a kérdezőt valami rutinos jópofasággal ami után valami kínos nevetéssel témát lehet váltani.

Én kétszer értem meg hasonló esetet. Az első akkor volt mikor negyedéves voltam az egyetemen. Egyszer már nem is tudom kicsoda, talán a KISZ bizottságról valaki azt kérte néhányunktól akik jobban tudtunk oroszul, hogy menjünk már le a klubba, oda jönnek majd szovjet vendégek velük kellene beszélgetni.  Meg is jöttek egy busznyian, mint kiderült ez valamiféle jutalom utazás volt. Az én asztalomhoz négyen jutottak, mind férfi. Jól elbeszélgettünk, többnyire ők kérdeztek én meg meséltem nekik. Ugyan nem volt a feladatom de úgy megkedveltem őket, hogy este még elvittem őket egy sörözőbe is. Itt aztán sorra került a nemzetiség is. Sorra kérdeztem mind a négyet. Volt itt két orosz, egy litván aztán sorra került a negyedik is. És ő azt mondta, hogy ő zsidó. Hát én a magam 23 évével se köpni se nyelni nem tudtam. Hogy most mit mondjak egyáltalán? Már a részletekre nem emlékeztem, de arra igen, hogy először kínos csönd volt, aztán ők oldották fel valahogy.

A második eset már nem sokkal a rendszerváltozás előtt volt Moszkvában. Egy egy hónapos tanfolyamon vettem részt ahol lengyelek voltak harmincan mi magyarok meg ketten. Más nem is volt. Itt napközben előadásokat hallgattunk, többnyire professzorokat. Itt volt egy idős ember aki nagyon jó előadást tartott. Csak ültünk és nem győztünk betelni vele. A végén kicsit beszélgettünk úgy általában, aztán egyszer egyikünk megkérdezte, hogy a professzor elvtárs milyen nemzetiségű? És ő nagyon természetes módon azt felelte, hogy ő zsidó. A reakció a szokásos volt, először pár másodperces csend, aztán ő folytatta ott ahol abbahagyta. Arra még emlékszem, hogy a szünetben többen nehezteltek a kérdezőre, hogy miért kellett megkérdezni? Határozottan illetlennek találták a kérdést. Persze ha a válasz mondjuk az lett volna, hogy ukrán senki nem tette volna szóvá a dolgot.

Valóban, mivel mi külföldiek nem nagyon tudjuk kezelni a kérdést tényleg indokolt az óvatosság. Ha mindenáron tudni akarjuk valaki nemzetiséget kérdezzük meg másoktól. De sokszor erre sincs szükség, vannak tipikus zsidó nevek és ezek eléggé árulkodók.

 

5 komment

Címkék: Orosz és szovjet témák

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr895182254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_14594 2012.08.02. 20:55:02

Biztos azt fogod mondani, hogy a korom miatt van, de én ép ésszel nem tudom felfogni, hogy mi a jelentősége a nemzetiségnek, meg a vallásnak, és miért kell kínos csendben lenni attól, hogy valaki zsidó. Igen, tudom, mi történt velük, de ettől még nem értem ezt a reakciót.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2012.08.05. 08:14:32

Valóban, ahhoz, hogy ezt megértse az ember tényleg egy kicsit idősebbnek kell lenni. Ne haragudj de nem is mernék vállalkozni rá, hogy megértessem annyira szerteágazó a dolog.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2012.08.05. 11:11:34

Időközben kikerestem az Élet és Irodalom 2011-es október 21-i számát amelyben a 7. oldalon Kőszeg Ferenc ír részben az általam is elmondottakról "Mert ha nem vagyok rá büszke, akkor is zsidó vagyok" címmel. Érdemes elolvasni. A cím egyébként egy viccből, való miszerint Kohn bácsi felel így mikor megkérdezik miért büszke arra, hogy zsidó. Sajnos az írás elektronikusan nem érhető el, de részletek itt olvashatók: http://mandiner.hu/cikk/20111025_koszeg_ferenc_mert_ha_nem_vagyok_ra_buszke_akkor_is_zsido_vagyok

stali 2012.08.05. 18:57:06

Kultúrküldöttség, a két Rubinstein-fiú képviselte a még létező Szovjetúniót. Rém érdekes volt, hogy az egyik lazán és oldottan, a másik merev pártkatonaként és folyamatosan rettegő vigyázz-ülésben vett részt a nemzetközi társalgásban. A helyszín Lengyelországban, az évszám tán 1989. A lengyeleknél az ott eltöltött pár nap alatt a régi Zloty romlása akkora volt, hogy nem akartuk elhinni. A keddi kávéár csütörtökre negyvenszeresére, a szállodai szobaár árindexe 1500%-ra szökött. (Statisztikus is volt köztünk - azt hitte, rosszul lát.)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2012.08.06. 11:10:56

Elképzelhető, hogy az egyik Rubinstein-fiúnak a foglalkozásával járt ez a merevség.:) Azokban az időkben nálunk volt 2 hétig egy lengyel kolléga a tanszéken, a két hét alatt egyszer sem evett húst a menzán ebédre. Nem értettük, aztán azt találtuk ki, hogy nagy nehezen leszokott róla, ezzel a 2 héttel nem akart "visszaesni". Nem volt vegetáriánus sem. Elég nehéz időszak volt, jó hogy nekünk nem volt részünk benne.
süti beállítások módosítása