HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Újságírói pongyolaságok

2014.01.20. 11:16 Morgó Medve

Újságírói pongyolaságok mindig is voltak, csak nekem úgy tűnik mintha mostanában kicsit több lenne. Különösen gyakori ez a fizikai mennyiségek mértékegységei, valamint a büntetésvégrehajtás esetén. Tudjuk le az utóbbit, ezzel hamar megleszünk.

Mi már itt nagyon jól tudjuk, hogy manapság háromféle szabadságvesztés büntetés szabható ki. Legenyhébb a fogház fokozat, ide többnyire a kis idős, a bűncselekményeket gondtalanságból elkövető első bűntényes elítéltek kerülnek. Aztán van a börtön, ahová már a hosszabb idős, szándékos elkövetők kerülnek. A legkeményebb a fegyház fokozat, ide az igazi nehéz fiúkat zárják, valamint a tényleges életfogytiglanra ítélteket. Az újságírói pongyolaság ott szokott jelentkezni, amikor az ítéletet közvetítik nekünk hallgatóknak és olvasóknak, nem ügyelve arra, hogy a letöltés helyét precízen fogalmazzák meg, vagyis ne mondjanak börtönt akkor amikor a büntetést fogházban kell letölteni. Mint például Rezesová esetében. Tudom, hogy a köznyelvben dívik ez a fajta pongyolaság, de egy újság vagy elektronikus média fogalmazzon precízen. Tehát ha fogházról van szó ne mondjon börtönt, mert a kettő között nagyon nagy különbség van.

Nehezebb a helyzet a fizikai mennyiségek elnevezéseivel és mértékegységeivel. A mai írott  és elektronikus sajtóban rendszeresen keverik az áram és energia fogalmát. Az áram a vezetékben folyik az áramot létrehozó feszültség hatására. Mértéke a feszültségen kívül függ még a vezeték villamos ellenállásától is, ahogy azt már az elemi iskolában mindnyájan megtanultuk. Az újságírók is. Számszerű értéke ki is számítható, ha ismerjük az Ohm törvényt. Amit szintén ugyanott és ugyanakkor megtanultunk. Mértékegysége az Amper (A).

A munkát vagy energiát Joule (J)-ban mérjük. Ennek ezerszerese a kJ.

A teljesítmény az időegység alatt végzett munka, vagy energia. Mértékegysége a J/s azaz a Watt (W) .  Ennek ezerszerese a kilowatt (kW). Mit jelent ez? Nézzünk meg egy egyszerű példát.

Veszek egy hősugárzót, melynek teljesítménye 1000 W azaz 1 kW. Ez ugye azt jelenti, hogy a teljesítménye 1 kJ/s, vagyis másodpercenként 1 kJ hőenergiát ad le. Namármost tételezzük fel, hogy ez az 1 kW teljesítményű hősugárzó 1 órán keresztül van bekapcsolva. Mennyi villamos energiát használtunk fel az egy óra alatt? Össze kell szoroznunk a teljesítményt az idővel és kész is vagyunk. Miután 1 kW teljesítményű berendezés 1 órán keresztül vételezi a villamos energiát az áramszolgáltatótól 1 kWh villamos energiát használtunk el. Ha például 1 kWh villamos energia ára 40 Ft, akkor éppen 40 forintnyit. Ilyen egyszerű. Amit persze az újságírók is tudnak csak nem figyelnek rá.

Ide egy ábrát terveztem, de nem tudom átvehetem-e, így inkább leírom mi van az ábrán. A vízszintes tengelyén a különböző országok vannak felsorolva, köztük hazánk is, a függőleges tengelyen pedig az 1 kWh villamos energia árai euróban. Magyarországnál ez 0,14. A  legtetején pedig egy felírat: Egy KW áram ára euróban (2013, első félév). Amiben 2 hiba is van. Nyilván 1 kilowattóra (kWh) villamos energia áráról van szó. Na erről beszélek. Pedig biztos, hogy tanulták, biztos, hogy tudják csak nem tartják lényegesnek. Mint ahogy sokszor a TV riportokban a nyilatkozók neveit és beosztását sem. Ezért a rengeteg hibás felirat ami tiszteletlenség a nyilatkozóval szemben. De ebbe már tényleg nem mennék bele.

 

1 komment

Címkék: Morgás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr475771608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgó Medve 2014.01.27. 19:14:45

Van még 2 dolog amiket nem csak az újságírók használnak pontatlanul. Az egyik az alternatív lehetőség (amiből mindig csak kettő van) a másik pedig a nagyságrend. Gyakran mondják, hogy valami nagyságrendekkel nagyobb, pedig csak arra akarnak utalni, hogy valami nagyon sok, de ők sem gondolnak arra, hogy valami százszoros, pedig a nagyságrendekkel minimum 100-szorost jelent a 10x10 miatt, mivel egy nagyságrend tízet jelent.
süti beállítások módosítása