HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Balatoni utazás

2014.07.23. 13:26 Morgó Medve

Kicsit kiruccantam, leugrottam a Balatonhoz. Ausztriában élő és dolgozó barátaim hívtak magukhoz már lassan egy évtizede, végre összehoztuk a dolgot. Egy hétig Szlovákiában és Lengyelországban csavarogtak, aztán hazafelé felvettek és együtt mentünk a Balaton túlsó végén lévő nyaralójukba. Viszonylag jó utunk volt lefelé, odaérve megvacsoráztunk és egy jót beszélgettünk. Fél 12 volt mire ágyba kerültem.

Másnap hétfőn reggel után elugrottunk a szigligeti strandra és megmártottam magam a Balatonban. Bár a jegyváltásnál mondták, hogy vihar lesz, de mi azért csak bementünk, ha már olyan messzire elmentem. Mivel a vihar még odébb volt fürödtünk egy jó fél órácskát. Nagyon kellemes volt, nem véletlenül olyan népszerű hely ez a Balaton. A vize szép tiszta, a hőmérséklete is kellemes volt. Úgy hogy élveztem. Mikor kijöttünk már terelték is ki a népet a vízből, mert a vihar közeledett. Végül nem érkezett meg, de gondolom első a biztonság, amivel egyet is értek. Ott a strandon meg is ebédeltünk aztán mentünk haza. Egy-egy sör mellett jót beszélgettünk, igen mesélős hangulatban voltam, a végén már sajnáltam is, hogy majdnem mindig csak én beszéltem. De megnyugtattak, hogy semmi baj, élvezték.

A férj valamikor 30 évvel ezelőtt a tanítványom volt, egy igen jó képességű fiatalember, aki a technikumot (ugyanazt amit én) levelezőn, munka mellett végezte el. Hallgatóként dolgoztunk együtt, Tudományos Diákköri (TDK) dolgozatot csinált amelynek én voltam a konzulense. Úgy emlékszem szép helyezést értünk el az országos versenyen. Jó lett volna ha a tanszéken marad, de családi okok miatt inkább az ipart választotta. A feleség, kedves aranyos asszonyka, orosz-magyar szakos középiskolai tanár, most oroszt tanít Ausztriában. Amikor férjuram még egyetemre járt néhány évig tanított egy miskolci gimnáziumban.

Este már kicsit hamarább ágyba kerültünk. Kedd reggel pedig reggeli után elindultam hazafelé. Kiválóan utaztam, minden összejött. 9.51-kor szálltam vonatra és 12.45-kor értem Kelenföldre. Itt rögtön átszálltam a 4-es Metróra, elmentem a Keletiig, aztán a fél 2-es IC-vel elindultam Miskolcra. Még Miskolcon is szerencsém volt, mert a 31-es autóbuszból csak néhány az amely felmegy a kilátóig, nekem sikerült megcsípnem egyet. Így 6 órával az indulás után itthon voltam. Azért ez szép teljesítmény, Szigliget közeléből ennyi idő alatt hazaérni. Mint 65 éven túl lévő nyugdíjas anyagilag is jól jöttem ki a dologból. Nagyjából 700 forintomba került a hazautazás.

Azért megemlítenék két dolgot. A 4-es Metró valóban szép és valóban kevés az utas rajta. Legalábbis kora délután. Aztán a Keletiben érdekes a pénztári rend. Biztos emlékszik a kedves olvasó, hogy az aluljáróban vannak a pénztárak. Nem számoltam le, de legalább 10, ha nem több. Ezeknél a pénztáraknál sorakoztak az emberek. Az eloszlás természetes volt, oda állt az ember ahol gondolta, hogy hamarább sorra kerül. Ma ez úgy néz ki, hogy mindenféle ronda szalagokkal létrehoznak egy egy méter széles folyosót ott sorakoznak a jegyet vásárlók, elől pedig 4 pénztár működik, mindegyiknél áll egy-egy ember. Gondolom ahol felszabadul az ablak oda odamegy a sorból a következő. Tehát nincs tumultus a pénztárablakoknál, ott mindig csak egy ember van. Hogy ez miért jobb mint a régi rendszer nem tudom. Mindenesetre én nem álltam be mert tudtam, hogy fent is vannak pénztárak és ott is meg lehet venni a jegyet. 5 perc alatt meg is vettem a helyjegyemet és simán elértem a vonatot. Ha lent állok be a sorba nem értem volna el.

Summa summarum jó volt újra látni a Balatont, fürödni benne. Szerintem én akkor fürödtem benne utoljára amikor úgy 27 éve a szovjet szakszervezeti csoportot vittem le egy napra. Amikor a vezetőjük Jurij Filipovics olyan megvetően viszonyult a Fabulon plakáthoz. Ha valaki nem olvasta volna, itt megteheti.

9 komment

Címkék: Utazások

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr156537597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2014.07.23. 16:29:50

A Keletinél ugyan nem jártam még a pénztáraknál, de másutt láttam már ilyen rendszert. Azért jobb, mert nem járhatsz úgy, hogy beállsz az egyik sorba és mit ad Isten, az sokkal lassabban halad előre, mint a másik, de akkor már nem tudsz mit csinálni, mert ha a sorból kiállnál, akkor csak rosszabbul járnál. Így meg a soron következő kuncsaft mindig a felszabaduló ablakhoz lép.

Morgó Medve 2014.07.23. 17:19:32

@exbikfic: Igen, ez valóban így van, erre nem gondoltam. Így már én is támogatom. De azért a műanyagszalagos megoldást kicserélhetnék valami szebbre is. :)

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2014.07.23. 20:35:11

Hát igen, elég csúf, de ahogy láttam, másutt is ugyanílyenekkel oldották meg. Úgy látszik, ez a szabványkordon a BKV-nál, azaz BKK-nál. :)

Morgó Medve 2014.07.24. 09:22:21

Pedig tényleg nem sok pénz kellene egy állandó és szebb elkerítéshez. Nézhetnek a külföldiek. :(

A.N.R. 2014.07.24. 21:44:27

Úgy látom, nagyon nem tudsz megbékélni ezzel az egy sorba állással, emlékszem, korábban egy postán is szóvá tetted ugyanezt. :) Pedig hidd el, jól működik, mindenhol, akár jegypénztár, akár bolti pénztár. Nem dühöng az ember, hogy rossz sorba állt be. És a külföldi egyáltalán nem csodálkozik, mert mindenhol ezzel a módszerrel csinálják. A műanyag szalagos módszer azért jó, mert bármikor átrakható a kordon máshová. Az angolok (ők aztán értenek a sorban álláshoz) ugyanezt a módszert alkalmazzák múzeumokban, jegypénztáraknál, repülőtéren. Nem véletlenül.

A.N.R. 2014.07.24. 21:45:13

Ja, és ráadásul még gyorsan is halad a dolog, mert ugyan hosszúnak tűnik a sor, de többfelé oszlik és pillanatok alatt elfogy.

Morgó Medve 2014.07.25. 07:42:48

@A.N.R.: Én az egy sorba való szorítással már megbékéltem a postán is meg itt is, viszont ez a szalagos megoldás tényleg csúnya. Olyan mintha valahol a plafon beázna és ideiglenesen elkerítenék, hogy ne csöpögjön az emberek nyakába. Biztos, hogy meg lehetne oldani szebben is. És valahová kiírnám, hogy fent is vannak pénztárak. Ez esetben lehet, hogy nem tudtam volna én sem megvenni a jegyem 5 perc alatt de így lenne igazságos.

A.N.R. 2014.07.25. 20:29:45

Hát nem tudom, nekem ebben az esetben sokkal fontosabbnak tűnik a praktikum, mint az esztétikum. Nehezen tudok elképzelni olyan mobil megoldást (mert hogy ennek az az egyik előnye, hogy mobil), ami legalább ennyire praktikus, de sokkal jobban néz ki, viszont nem kerül többszörösébe ennek. Biztos bennem van a hiba, de soha nem zavart, hogy szép vagy sem, csak azt láttam, hogy gyorsan lehet haladni és végre nincs vita, hogy ki hova állt, meg nincs előrepofátlankodás (megjegyzem, ha szükséges, természetesen sűrű bocsánatkérések közepette, előre lehet menni, ahogy nekem is szükségem volt rá egyszer a repülőtéren, különben lekéstem volna a gépet).

Morgó Medve 2014.07.26. 06:45:27

@A.N.R.: Én úgy vagyok vele, hogy mindkettő fontos. Az is hogy néz ki meg az is, hogy praktikus és jó legyen. Egyébként ha el lett döntve, hogy így jobb akkor akár végleges megoldásként is át lehetne alakítani.
süti beállítások módosítása