HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Zakuszki

2017.12.14. 08:25 Morgó Medve

Néhány napja kétszer is szóba került egy orosz szó, a zakuszka, vagy többes számban zakuszki. Nagy lendülettel nekiláttam leírni mi is ez a zakuszka amikor rájöttem, hogy én ezt már egyszer leírtam. Így igaz. Majdnem hat éve, 2011. december 29-én írtam róla. Sajnos az ottani link a Freeweb megszűnése miatt már nem működik, ezért úgy gondoltam érdemes lenne megismételni akkori írásomat, csak most már a működőképes prezentációval. Az elképzelést tett követte, alább olvashatjuk. Jóformán semmit nem változtattam az akkori írásomon.

Elég furcsa ez a cím, de ha mindjárt az elején megmagyarázom talán enyhítem a szokatlanságát. Tulajdonképpen fordíthatnám harapnivalónak is, hiszen nagyapám is így hívta a darab kenyeret amit a pohár pálinka után reggelente klottgatyában a konyhaszekrény előtt állva bekapott. Aztán harapnivaló lehet még sok minden, de szerintem erre a darab kenyérre illett rá legjobban. Végül is nagyapám is azt csinálta amit az oroszok és egyéb nációk a volt Szovjetunió területén, vodka után harapott valamit. Csupán annyi a különbség, hogy nagyapám a pohár pálinka és a darab kenyér után komótosan elintézte a reggeli dolgait, megreggelizett és ment a dolgára, míg az említett nemzetek képviselői a vodkázást egész este szokták művelni, leginkább ünnepi alkalmakkor vagy ha vendég volt a háznál.

Ilyen alkalmakkor a háziasszony telerakja az egész asztalt ilyen zakuszka jellegű ételekkel amik mind arra szolgálnak, hogy ha elhangzik egy tószt amit egy-egy pohár vodka követ, legyen mit harapni utána. Ilyenkor tehát a vendégek és a háziak villájukra szúrnak egy-egy falat halat vagy kolbászt, szalonnát vagy sajtot és jóízűen falatoznak mindaddig amíg valaki ismét szót nem kér és nem mondja el a mondanivalóját. Ilyenkor természetesen ismét a pohár vodka következik majd jóízű eszegetés az előételekkel vagy zakuszkákkal bőven megrakott tányérokról és tálakról. És ez így megy órákon keresztül. Többnyire van az asztalon egy-két üveg bor is, de ez inkább csak illendőségből, főleg ha külföldi vendég is ül az asztalnál. Esetleg egy üveg édes bor az asszonyoknak. De a férfinép alapjában véve vodkát iszik. Egész este. És természetesen folyamatosan eszegeti az asztalon lévő apróságokat. Ami nagyon fontos, hogy ne rúgjon be az ember. Aztán valamikor hoznak egy főtt ételt is ami olyasmi mint nálunk egy normál második fogás, amiből aztán az ember szinte alig bír enni. A legfontosabb tehát, hogy az ember alkalmazkodva a helyi szokásokhoz nyugodtan ihat egész este vodkát ha közben folyamatosan eszeget is az előételekből. Ha nem teszi, akkor sajnos meg fog ártani a vodka, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. Mint ahogy velem is megtörtént majd' 30 évvel ezelőtt. Egy mentségem van, hogy egy ifjú hölgy jött oda hozzám, hogy akkor igyunk az ifjúságra és ittunk. Az ifjúságra is meg még sok minden egyébre. Az vesse rám az az első követ aki nem így tett volna. Nem is lett volna nagy baj, ha eszem is hozzá valamit de már egyszerűen nem fért belém semmi. Így aztán... de az ezután történteket leírtam néhány napja.

És hogy hogy jön ide ez egész? Hát úgy, hogy karácsonyra egy kis füstölt makrélát és lapos halat kaptam a sógoréktól. Ők a főváros közelében laknak, könnyen el tudnak jutni egy-egy orosz boltba és be tudják szerezni ezeket a dolgokat. Így aztán az én karácsonyi ajándékom meg van oldva. Hát ezt a makrélát és lapos halat eszegettem ebédre a konyhában mikor eszembe jutott, hogy meg kéne mutatni a Morgómedve olvasóinak azt a csodálatos képsorozatot amelyet meglehetősen régen őrizgetek már és elég sokféle előételt sorakoztat fel, miközben Vlagyimir Viszockijt hallgathatjuk, aki a szovjet rendszer jó értelemben vett fenegyereke volt és fiatalon ragadta el a halál. Azt mondják, hogy mindenütt sírtak a lányok mikor meghalt annyira népszerű volt a a fiatalok között. A dal egyébként egy monológ, történetesen a rendőrség számára. A képeken elég sokféle előételt látunk vannak egyszerűbbek és olcsóbbak is, de megtalálhatók az egészen drága ételek is. Olyanok amik a szovjet rendszerben elérhetetlenek voltak. Na de lássuk végre a medvét:

https://drive.google.com/file/d/0B_3EG9FWkiPdZngzSHlpVUpmMVZweGVsZGR4ck9PeWtHV3Vv/view?usp=sharing

Ahhoz, hogy az éneket is halljuk klikkeljünk jobbra fent a nyomtató ikonja melletti lefelé mutató nyílra (Letöltés).

Nézegessük a képeket, csodáljuk meg az orosz gasztronómia találékonyságát és gondoljunk arra, hogy ez a fajta étkezési kultúra nagyon fontos és elterjed azon a vidéken. Annyira, hogy ha csak egy darab paradicsom van kéznél, az is megteszi:

Szólj hozzá!

Címkék: Orosz és szovjet témák

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr6113499261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása