HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Végre egy jó film (Éjféli cowboy)

2008.10.23. 08:30 Morgó Medve

Ez az MGM nevű csatorna nem igazán az én ízlésvilágomat tükrözi. Én még ezen jó filmet nem láttam. Egyszer nagy hírverést csaptam a Halálcsók-nak, aztán kiderült, hogy ez egy kicsit lájtosabb verzió, tulajdonképpen vetíthetnék matiné előadásokon is vasárnap délelőttönként, ha még lennének egyáltalán matiné előadások.

Lehet, hogy vannak egyébként, csak én nem tudom, mert már a gyerek is meg én is kinőttünk belőle. De ahogy én ezt a mai világot elnézem ebbe már nem fér bele, hogy apa fogja a két gyerekeket beülnek egy moziba vasárnap délelőtt egy ifjúsági filmre, aztán mire hazaérnek anya is elkészül a húslevessel meg a rántott hússal. Egyszer majd érdemes lenne elemezni ezt a mondatot is de most nem ezért kezdtem pötyögni itt a klaviatúrán, ugy hogy kanyarodjunk vissza az MGM csatornához. Tehát ma reggel áttanulmányozva az ünnepi kínálatot láttam, hogy azon a bizonyos csatornán megy pénteken este 22.25-kor egy amerikai film Éjféli cowboy címmel.

Hát kérem szépen nekem ez egyik kedvenc filmem. Hogy kézzelfoghatóbbá tegyem állításomat elmondom, hogy benne van az első 20-ban. Úgyhogy ha valakinek holnap este kedve lenne egy kicsit mozizni készítsen ki egy ki egy kis nassolnivalót az ágy mellé és nézze meg John Schlesingernek ezt a csodálatos filmjét.

A történet végül is nem egy nagy durranás. A jóképű Joe megunja gályázást otthon Texasban, úgy dönt felugrik New Yorkba és ezentúl selyemfiúként fog hatalmas karriert befutni. Dőlni fog a lé, neki meg csak el kell költenie. Csekélység amit ezért csinálnia kell, mondhatnánk bagatell. Hiszen nincsen másról szó mint pénzért kell boldoggá tennie - jobbára idős, de gazdag - hölgyeket. A távolból ez kiváló ötletnek tűnik, azonban a megvalósítás már nehezebben megy. Mindenesetre egyik próbálkozás követi a másikat. Közben megismerkedik egy hajléktalannal aki valójában nem is hajléktalan igazán, hanem valami lebontásra ítélt romhalmazban lakik a külvárosban. Munka nélkül teng-leng, apró kis "bulikból" tartja fenn magát, miközben egyre jobban elhatalmasodó tüdőbajával küszködik. Joe oda költözik és együtt élnek ebben az emberi tartózkodásra alkalmatlan lyukban. Az ember azt hinné, hogy két - a társadalom peremére sodródott - ember jól kijön egymással, hiszen a bajban jól jön egy társ. Azonban a dolog nem így áll. Durvaságtól sem mentes életük mindennek mondható csak megértőnek nem. Ez a durvaság valamelyest megfordul mikor eldöntik, hogy elutaznak a napfényes Floridába, ahol a pálmafák árnyékában talán a lakótárs betegsége is jobbra fordul...

Ahhoz, hogy a film nálam ilyen jó minősítést kapott nagyban hozzájárult a két főszereplő kiváló játéka is. Dustin Hoffmant nem kell bemutatnom, szerintem élete legjobb alakítását nyújtja ebben a filmben. Ezt a Jon Voight-ot viszont nem nagyon ismerjük. Hát ebben a filmben ő is fantasztikusan jól alakítja a vidékről a nagyvárosba felkerült fiatalembert, akinek naivsága időnként mosolyra fakaszt bennünket. És hogy mennyire nem alkalmas erre a szerepre amire szánta magát akkor látjuk igazán, amikor a film végén megérkeznek Floridába és nem tud mit kezdeni a helyezettel amibe az élet bele rángatta.

Hát kedves olvasóim, azt hiszem igazán jó, magával ragadó filmet láthatunk holnap este. Én ez alkalommal negyedszer nézem meg. :)

Benéztem a www.port.hu-ra is de szerintem az ismertető nem teljesen fedi a valóságot de majd ezt eldöntheti mindenki magának. Ha kicsit lejjebb görgetünk láthatjuk, hogy 1970-ben milyen díjakat nyert el és mennyi jelölése volt. Mellesleg 3 Oscar díjat is kapott. Itt látható egy kis előzetes is, igaz angolul, de érdemes belenézni. Kicsit hallhatunk a zenéjéből is.

2 komment

Címkék: Filmek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr195181655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferko 2008.10.24. 22:04:54

Azért Jon sem akárki, Oscar díja neki is van. 22es csapdájában ő volt Milo. USAban legalábbannyira sikeres, mint Dustin Hofmann. Egyébként Angelina Joile apukája, Angeline korunk egyik legjobban fizetett szinésznője (Oscarja neki is van), jelenleg Brad Pitt felesége. Aki szintén nem akárki ugyebár, bár Oscarra csak jelölték (12 majom). www.imdb.com ui.. magyar filmeket is találsz eben az adatbázisban. Lehet a kedvenc üzbégjeid is benne vannak :)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.10.25. 17:28:09

Köszönöm a kiegészítést, sajnos eléggé tájékozatlan vagyok ma már a filmvilágban. Főleg az amerikaiban.
süti beállítások módosítása