HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Birkapörkölt

2009.05.27. 07:53 Morgó Medve

Vannak ennivalók amiknek egyszerűen nem tudok ellenállni. Ilyen a birkapörkölt. Meg a báránysült is. A szocializmusban sajnos mindkettőtől el volt zárva a magyar polgár. Előbbit étteremben lehetett enni ha az ember lerándult Hajdúba meg Biharba, ahogy a népszerű bányász nóta is mondja. Én ha arra jártam megpróbáltam mindig azt enni. Legalábbis ha csak megfordultam arrafelé. Nyilván egy 2 hetes szoboszlói nyaralás során azért ettem mást is.

Szóval a birkától csak részben volt elzárva a szocializmust építő polgár, a báránytól teljesen. Aztán jött a rendszerváltás és ezzel együtt a birka és a bárány is megjelent a piacon. A szó szoros értelmében a piacon, ugyanis ott nyílt új húsbolt amikben időnként lehetett birkahúst kapni. Aztán valahogy elmaradt onnan is. A báránnyal más a helyzet, azt tudtam venni a Metróban. Igaz lefagyasztva egy több kilós darabot, de nem érdekeltek engem a részletek boldogan vittem haza és helyeztem el a mi mélyhűtőnkben, várva az optimális pillanatot amikor sorra kerülhet. Hát az a pillanat is eljött egyszer, csak én egy valamivel nem számoltam. A bárány egy hatalmas darabban volt és természetesen jéggé fagyva. Választhattam, vagy kiengedem az egészet és 3 napig bárányt eszem reggel, délben és este, vagy keresek valami szerszámot amivel ilyen állapotban is többfelé tudom vágni. Mondanom sem kell, hogy késsel nem is próbálkoztam. Bárddal sem. Megpróbáltam viszont egy vasfűrésszel. Hát ment a dolog, de kiszámoltam, hogy ha így megy néhány óra alatt eljuthatok oda, hogy a keret miatt nem tudom tovább fűrészelni és ott állok egy félig vagy harmadig befűrészelt birgével. Ráadásul már több sebből véreztem. Arra is gondoltam, hogy elviszem a henteshez, ott van minden: hatalmas tőke, alkalmas bárd és szakember is. Aztán arra gondoltam, milyen alapon kérek én egy hentestől ilyet? Így aztán mégiscsak az lett belőle, hogy jól kiéheztettem magam, kiengedtem, feldaraboltam és 3 napig ettem. Megfordult bennem, hogy a változatosság kedvéért kéne egy kis birkapörköltet is csinálni, de úgy éreztem én aki elég nagy ínyenc vagyok egyszerűen nem tehetem meg hogy bárányból pörköltet csináljak. Mivel a környezetemben rajtam kívül senki  nem eszik ilyesmit tényleg rendesen kitartott ez az új-zélandi bárány.

Na de térjünk vissza a birkapörkölthöz azzal, hogy újabban viszont gyakran lehet a Cora-ban birkahúst kapni. Én meg - mivel elég mohó vagyok ha evésről van szó - mindig vettem is egy keveset. Ezek aztán rendre bekerültek a mélyhűtőkbe megint csak várva a kedvező alkalmat. Az alakolom még nem jött el, volt viszont vasárnap egy áramszünet ami után az én tanszéki hűtőm nem volt hajlandó újraindulni. Birizgáltam elég sokáig míg tudomásul vettem, hogy ez tényleg nem indul már el. Nekiláttam hát az értékmnetésnek. Egyrészének helyet kunyeráltam más tanszékeken, másik részét meg hazahoztam és csináltam egy hatalmas adag birkapörköltet. Ez hétfőn este volt, akkor már éppen csak csipegettem mert 4 felé letudtam a vacsorát is az ebéddel együtt, de tegnap aztán megvadultam. Mindig megvadulok ha jó kajáról van szó. Eszembe jut ugyan a hopp is meg a kopp is, de én már se látok se hallok. Iszom egy kevéske unicumot, nem mintha nem volna étvágyam de valahogy jobb így, aztán jött a birka krumplival, hozzá villányi vörös bor. És savanyú. Mondanom sem kell, hogy jóllaktam rendesen, de nem volt nagy lelkiismeretfurdalásom mert ezzel letudtam a vacsorát is. Így viszont már nem látszott olyan nagy zabálásnak ez az egész, tehát lelkiismeretfurdalás nélkül tudtam nyugovóra térni. Az álmom nyugodt volt, talán azért is mert ellenálltam a kísértésnek és este 11-kor nem kezdtem el pörköltet tunkolni. Van még birkapörkölt jut mára is, holnapra is. Nem baj, végülis imádom.:)        

8 komment

Címkék: Evés-ivás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr575181769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Snowqueen 2009.05.27. 19:37:44

Tudsz élni:-) Ez a birkapöri vörösborral,savnyával egyszerűen mesésen hangzik!Az unicum meg gyógyszer:-)))))))

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.05.28. 04:45:44

Az is volt. :)) Megadtam a módját.:)

Ismeretlen_14594 2009.05.28. 18:29:09

Arra nem gondoltál, hogy amikor megveszed a húst, akkor főzd meg és adagonként fagyaszd a kész pörköltet? Úgy nem kéne napokig ugyanazt enni.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.05.28. 21:08:50

Az az igazság, hogy akkor soha nem értem rá, így csak belöktem a mélyhűtőbe. Mint legegyszerűbb megoldás.:) A maradékkal valami hasonlót tervezek.:)

kanga 2009.05.30. 06:57:22

Anno, mikor még otthon éltem, a környezetemben csak én imádtam a birkapörköltet. Ha vendéglőben ráleltem (főleg vidéken) nem volt kegyelem (önmagamnak) csak azt rendeltem. Au-ban sajnos egyre drágább a bárányhús (birkát nemigen lehet kapni), de rendszeren készitek belőle ételeket, 2-3 bevált receptem van és szerencsére családom minden tagja eszi. Pörköltet azonban soha nem csináltam.. Itt az ideje, bigaz bárányból nem lesz olyan faggyús-magyaros:o)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.05.30. 15:44:25

Érdekes, pedig a nők szoktak inkább ódzkodni a birkától.:) Én meg azt hittem, hogy nálatok rengeteg birka van bár lehet, hogy összekeverlek benneteket Új-Zélanddal.:) Próbáld meg azt a pörköltet bárányból, szerintem jó lesz. Csinálj mindnet ugyanúgy mintha sertésből csinálnád.:)

kanga 2009.05.31. 12:39:54

Morgó, én mindig "különleges" nő voltam, vagyok:o).. Az ausztráloknál is sok birka van, elvben. A nagyja exportra megy. Azért nekünk is marad, de sajnos egyre drágább.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.05.31. 20:27:17

Hát az biztos ha szereted a birkapörköltet.:)) Azt nem tudom ki eszi ezt a sok birkát a világban ha Ti is csak exportáltok meg mi is. Mondjuk nálunk is elég drága. Most jut eszembe vagy 30 éve mindig a Garay téri piacon vettem és hoztam haza ha kiküldetésben voltam.:) Jól megfért a Ziegler ostyával.:)
süti beállítások módosítása