HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Gyermekkori kedvenc könyvünk

2008.11.02. 15:55 Morgó Medve

Rendezgettem a könyvespolcot és kezembe került egy könyv, amit gyerekkorunkban a bátyámmal több mint tízszer elolvastunk. Nem emlékszem már pontosan hányszor, de ha mégis mondanom kellene egy számot, akkor azt hiszem én tizenkétszer, a bátyám meg egyel többször, tizenháromszor. Na nem azt a könyvet, hanem egy ilyen című könyvet. Az eredeti, szép nagy alakú, sok oldalas könyv volt, keresztapánk ajándékozta nekünk valamilyen alkalomra. Mi meg szerettünk olvasni, rá is vetettük magunkat. Már nem emlékszem volt-e veszekedés azon ki mikor olvassa, ahogy ismerem magunkat igen, de tény, hogy faltuk az oldalakat. Nem volt ez egy nagy durranás. A háborúban kezdődött és nem sokkal azután fejeződött be. Az utolsó események már a felszabadulás utáni 1-2 évben játszódtak.

Arról szólt, hogy egy pesti utcában lakó gyerekek összefognak, együtt játszanak, együtt vészelik át a háború néhány évét, beleértve a nyilas korszakot is. Közben alkalom nyílik jó cselekedetekre is, meg arra is, hogy az író bemutassa hogyan telnek a felnőttek napjai a második világégés vége felé. Jó könyv volt, szerettük. Aztán az eredeti mű az évtizedek során elkallódott, nem is kerestük nagyon, elég volt a tizenvalahányszori elolvasás. Na de ideje, hogy leírjam már végre mi is volt ez a könyv. Hát ez nem volt más mint a Hárs László által írt Majd a gyerekek. Akkor nem tudtam, ma már tudom, hogy ez egy trilógia, három részből áll. A cím arra utal, hogy ha a felnőtteknek valami gondjuk támadt , akkor mind azt mondták, hogy majd a gyerekek. Mármint, hogy majd a gyerekek megoldják. És mint olvashattuk, meg is oldották.

Teltek-múltak az évek, elvégeztem az egyetemet, megnősültem, éltem dolgos hétköznapjaimat, nem sok időm volt könyvet olvasni, inkább folyóiratokat olvastam, eszembe sem jutott, hogy létezik egy ilyen könyv, mígnem egy leárazásnál meg nem láttam egy kötetet aminek ez volt a címe. Kézbe vettem, lapozgattam, vékonynak tűnt. Hát persze, hiszen csak egy részt tartalmazott a háromból. Megvettem, lepengettem a kemény 10 forintot és otthon egy este elolvastam. Másnap meg beindultam megszerezni a többit is. Nem kevés utánajárással az egyik könyvtárból megszereztem még egy kötetet. Ez könyvtári könyv volt, jobb híján lemásoltam. Aztán szemrevételezve kincseimet megállapítottam, hogy már csak egy rész hiányzik és együtt lesz a teljes mű. Könyvesboltokban és antikváriumban nem találtam, könyvtárakban sem, maradt egy utolsó lehetőség: valahonnan kiderítettem az író özvegyének a lakáscímét és már ment is a levél a fővárosba a Nyáry Pál utcába. Szépen leírtam, hogy mennyire fontos nekem ez a könyv, és kértem ugyan küldené már el nekem a hiányzó kötetet. És az özvegy elküldte. Postán. Én meg lemásoltam és küldtem vissza. Végre együtt volt a teljes mű, el is olvastam ismét. Aztán arra gondoltam, milyen jó, hogy megvan, majd a Peti fiam is biztos szívesen elolvassa. Hát ebben tévedtem. Én őrizgettem a nehezen beszerzett könyveket, ő meg járta ki az osztályokat sorban egymás után de a könyvet csak nem akarta elolvasni. Egy idő után aztán feladtam, tudomásul vettem, hogy ő bizony ezt már nem fogja elolvasni. Pedig nem tanult ő rosszul, olvasni is jól tud, de ez a könyv végképp nem érdekelte. Hát van ilyen. Majd elolvasom én. Igaz, mikor gyűjtögettem akkor újraolvastam őket de hát annak már van vagy 15 éve. Épp ideje újra elolvasni.:)

7 komment

Címkék: Könyvek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr1005181663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_39292 2008.11.05. 11:16:06

Én is így jártam a lányommal. :) Még gyerekkoromban a nagymamám unokatestvére féltve hozta ajándékba, kölcsönbe a lányregény ponyvát, de szórakoztató volt szerettem. Később, mikor újranyomták megvettem, én elolvastam, de már nem tetszett annyira, a lányom meg sem nézte. Sem ezt, sem másmilyen lányregényt, őt ez a műfaj nem érdekelte.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.11.05. 14:01:53

Hát igen, valahogy így jártam én is. Azt hittem a fiamat érdekelni fogja. Hát nem érdekelte. Én még élveztem most is. Egyébként egy néhány hónapig szívesen elmennék egy általános iskolába, vagy még inkább középiskolába tanítani, hogy megtudjam a mai gyerekeknek mit mond a Hét krajcár, A kis bice-bóca, vagy a Légy jó mindhalálig? Bízom benne, hogy még nem tartják Nyilas Misit egy élhetetlen baleknak.:)

Ismeretlen_39292 2008.11.09. 08:18:48

Azt nem hiszem, de biztos, hogy csalódás érne. Lehet, hogy azt sem tudnák ki, vagy mi felől érdeklődsz. :(

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.11.14. 21:48:51

Szerintem is így lenne.:((

SBJ 2011.06.21. 18:40:35

Kedves Morgómedve! Én a könyvet (az eredetit, a nagyalakút, a vastagat) a nagypapa és nagymama hétvégi házában olvastam kisgyerekként a hetvenes évek vége felé. Néhány hete tudtam meg, hogy a nagybátyám, nagyapámmal egyetértésben eladta a régi telket és a házat. Tény, hogy a házat sok éve nem használta senki. A nagybátyám azt mondta, mindent kidobott - és a könyvek különbenis penészesek voltak. Meglehet. Sok-sok ifjúsági regény és klasszikus ment veszendőbe. Persze szégyellhetem magam én is, hogy nem gondoltam a házzal és a benne levő könyvekkel évek óta... Mindenesetre - ha nem sikerül felkutatnom a 3 kötetet sehol, nagyon hálás lennék, ha az Ön példányát lemásolhatnám. Baráti üdv, B

Ismeretlen_26298 2011.06.22. 22:08:18

Természetesen odaadom. Igaz most nem tudom hol van de megkeresem majd, csak még ezen a héten nagyon sok a dolgom. Talán kedden véget ér minden egyetemi dolog. Térjünk vissza majd rá jövő héten. Én jelentkezem majd. Addig is egy baráti brummogással elköszönök.:)

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.07.03. 17:42:02

Kedves B.! Írtam Neked, de nem vagyok biztos benne, hogy eljutott hozzád így aztán ezúton is üzenem, hogy természetesen kölcsönadom. A Morgómedve főlapján van egy yahoo-s cím, arra írhatsz ha aktuális lesz a dolog. Üdv. T.
süti beállítások módosítása